Yidi Wang in Jingkun Liang zmagovalca prvega turnirja v Laškem

Nedeljski finalni obračuni so bili v glavnem kitajsko obarvani, kajti le v ženskih dvojicah sta prvo mesto osvojili Indijki Archana Girish in Manika Batra. V ženskem finalu je Yidi Wang premagala rojakinjo Weishan Liu, drugi nosilec, Jingkun Liang je brez težav strl odpor Kazahstanca Kirila Gerasimenka, v moških dvojicah sta bila najboljša Gaoyuan Lin in Zhou Qihao, v mešanih dvojicah pa Chuqin Wang in Yidi Wang.

V prvi od petih nedeljskih finalnih tekem sta se med ženskimi dvojicami prvega mesta veselili Indijki Archana Girish in Manika Batra, ki sta bili s 3:0 (3, 8, 10) boljši od sester Melanie in Adriane Diaz iz Portorika, ki sta na poti do finala med drugim premagali tudi Tjašo Novak in Laro Opeka ter Katarino Stražar in Leo Paulin. V igri moških dvojic sta Gaoyuan Lin in Zhou Qihao s 3:0 (9, 7, 9) premagala Japonca Yuta Tanaka in Yuto Kizikura, med mešanimi dvojicami pa sta v kitajskem finalu Chuqin Wang in Yidi Wang s 3:1 (7, 8, -9, 3) slavila proti Wishan Liu in Jingkun Liangu.

Tudi v ženski posamični konkurenci sta se v finalu pomerili kitajski igralki. Prva nosilka turnirja Yidi Wang, sicer enajsta igralka sveta, v finalu ni dovolila presenečenja. Njena dve leti mlajša rojakinja, 22-letna Weishan Liu, ki je na svetovni lestvici trenutno šele na 106. mestu, ji je v prvem nizu nudila več kot dostojen odpor, v drugem jo je celo premagala, toda izkušnje in kakovost so bile vendarle na strani Wangove.

»Imela sem le en osrednji cilj, da v vsakem dvoboju igram najbolje, kar zmorem. Zdaj so ti turnirji drugačni, vsak poraz prinese slovo od turnirja. Nisem se obremenjevala s tem, da sem prva nosilka, pač pa s svojo igro. Ne bi rekla, da je bil polfinale zame zahtevnejši, v finalu sem igrala z rojakinjo in to so za nas vedno zelo zahtevni dvoboji. Zdaj sem še bolj samozavestna in si želim zmage tudi na drugem turnirju,« je po zmagi povedala 24-letna Yidi Wang, prva nosilka obeh turnirjev v Laškem.

Že z uvrstitvijo v finale je Kazahstanec Kiril Gerasimenko pripravil največje presenečenje prvega turnirja v Laškem, toda proti Jingkun Liangu je bil brez pravih možnosti. Kitajec, ki je v drugem krogu s 3:1 premagal Denija Kožula, je še največ težav imel v uvodnem nizu, ki ga je dobil z 11:8. Končni izid je bil 3:0 (8, 7, 5, 4) za dvanajstega igralca sveta.

»Res dolgo že nisem igral mednarodnih tekem in sem pred prihodom v Laško imel kar nekaj treme. Dokler seveda nisem stopil za mize. Vesel sem tega uspeha, prav vsak dvoboj pa je bil zelo zahteven. Vsak nasprotnik je nekoliko drugačen, zato ne bi sodil, kdaj mi je bilo najtežje. Enak cilj, kot ta teden imam tudi za drugi turnir,« pa je po zmagi dejal Liang.

Vse pripravljeno tudi za drugi turnir v Laškem

Že v ponedeljek se bo s kvalifikacijskimi boji začeli drugi turnir v Laškem, tokrat pod imenom WTT Contender Novo mesto. Turnir v Laškem pozorno spremljajo tudi člani NTK Krka Novo mesto, kluba, ki nosi največjo težo organizacijskih izzivov takšnih turnirjev z imenitno igralsko udeležbo tako v moški kot ženski zasedbi.

»Kot prvi mož kluba, ki ga vodim zadnje leto, sem tudi pred začetkom drugega turnirja v Laškem, podobno kot večina naših članov in podpornikov, nekoliko nervozen. Gre za res velik turnir, tokrat pod imenom  WTT Contender Novo mesto, ki pa ga bo naša dolenjska ekipa na Štajerskem očitno opravila z odliko. Nervozen sem malce tudi zato, ker bo na turnirju zaigral naš najboljši igralec Darko Jorgić. Če bo tako uspešen, kot je v letošnjem letu in kot smo z organizacijo turnirja v izvedbi NTK Krka Novo mesto uspešni mi, potem bomo v klubu dvakrat zadovoljni,« je pred začetkom ponedeljkovih kvalifikacij dejal Jernej Jedlovčnik, predsednik NTK Krka Novo mesto

V prvem krogu kvalifikacij Kožul proti Godcu

Izžrebani so pari prvega kroga kvalifikacij za drugi WTT Contender, ki bo v Laškem v naslednjem tednu, nosi pa ime po Novem mestu, od koder je tudi glavnina organizacijskega odpora, ki pripravlja to odmevno tekmovanje. To bo v zadnjem letu in pol šele sedmi turnir pod okriljem ITTF, obenem pa zadnji pred SP v Houstnu v ZDA, ki se začne 23. novembra in kjer bo igralo le 128 najboljših igralcev sveta (z nekaj omejitvami na državo, recimo lahko je le pet Kitajcev, doslej sedem). Žal je meja za nastop tako visoko, da v Teksasu ne bo slovenske ženske vrste in le trije Slovenci – Darko Jorgić, Bojan Tokić in Deni Kožul.

Drugi turnir bo še precej močnejši od prvega, veliko o tem pove že dejstvo, da bo najboljši slovenski igralec Darko Jorgić »šele« šesti nosilec turnirja. Če nastopa ne bi odpovedala poškodovani Nemec Dimitrij Ovtcharov in Nigerijec Quadri Aruna, bi bil Jorgić komajda med nosilci.

Na drugem turnirju med ženskami ne bo Lare Opeka, pri moških pa je novinec član Logatca Miha Podobnik. V glavnem žrebu (žreb bo danes) pa so neposredno Bojan Tokić, Darko Jorgić, Ana Tofant in Katarina Stražar.

Že kvalifikacije, ki se začenjajo jutri, so zelo zahtevne. Med Slovenci je edini nosilec Deni Kožul, ki je šesti postavljeni igralec kvalifikacij. Najviše postavljena v kvalifikacijah pa sta Francoz Can Akkuzu (82. na svetu) in Egipčanka Yousra Helmy (87. na svetu). V tem tednu sta bila nosilca kvalifikacij med 120. in 130. mestom na svetu.

Pari 1. kroga kvalifikacij – ponedeljek 08.11.2021:

Moški:

Deni Kožul (Slo)  –  Aljaž Godec (Slo)

Tilen Cvetko (Slo) – Alexander Chen (Avt)

Peter Hribar (Slo) – Cedric Tschanz (Švi)

Žiga Žigon (Slo)  –  Filip Ćipin (Hrv)

Miha Podobnik (Slo) – Sushmit Sriram (Indija)

Ženske:

Aleksandra Vovk (Slo) – Diya Parag Chitale (Ind)

Lea Paulin (Slo)  –  Chantal Mantz (Nem)

Enya Moltara (Slo) – Ivana Malobabić (Hrv)

Polona Horvat (Slo) – Prithika Pavade (Fra)

Sara Tokić  (Slo)  –  Yangzi Liu (Avs)

Nuša Kadiš (Slo)  –  Nikita Petrovova (Češ)

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh