WTT Star Contender v Ljubljani se začenja s kvalifikacijskimi boji

V ljubljanski dvorani Tivoli je že vse pripravljeno za teden namiznega tenisa. Po slabem letu dni se v Halo vračajo najboljši igralci sveta, ki bodo prav ob Celovški cesti odigrali zadnji turnir, ki prinaša točke za razvrstitev pred olimpijskimi igrami v Parizu. Tokrat v Ljubljano ne bo najboljših Kitajcev, ki so se pred osrednjim športnim dogodkom leta že zaprli v svoj vadbeni center in bodo v Evropo prispeli dva tedna pred začetkom iger, kjer bodo znova merili na zmago v vseh igralnih kategorijah.

Med moškimi posamezno je prvi postavljeni igralec Francoski »čudežni deček« Felix Lebrun, ki je trenutno peti na svetovni lestvici. Na enakem mestu je tudi prva nosilka v ženski konkurenci Japonka Hina Hayata. Darko Jorgić, trenutno na 18. mestu na svetovni lestvici, bo na domačem turnirju v Ljubljani deveti nosilec.

»Že po lanskem turnirju smo vedeli, da se bo prav v Ljubljani igral zadnji turnir, ki bo prinašal točke za Pariz. Kar nekaj igralcev še lovi čim boljše izhodišče za olimpijski turnir. Naša organizacijska ekipa zelo dobro sodeluje z organizacijo WTT, ki zna ceniti, da smo med njihovimi najbolj zvestimi partnerji na stari celini. Ob tem dogodku bi se znova zahvalil vsem našim pokroviteljem, ki so prepoznali pomen tega turnirja. Naše sodelovanje s STO in MOL je zares vzorno. Tivoli je v celoti pripravljen in turnir se lahko začne. Upam in želim si, da bodo tribune vsaj tako zasedene, kot so bile lani. Obenem pa me posebej veseli, da tudi domačim igralcem, ki nimajo toliko stika z vrhunskimi igralci, kot Darko Jorgić omogočimo igranje na tem nivoju,« je ob predstavitvi turnirja povedal predsednik NTZS Tomaž Kralj.

Posebno povabilo za nastop na glavnem turnirju v Ljubljani so dobili Ana Tofant, Sara Tokić, Lea Paulin, Lara Opeka, Deni Kožul in Peter Hribar. Slednja dva bosta skupaj igrala tudi med moškimi dvojicami in turnir izkoristila za uigravanje za olimpijski nastop čez dobrih šest tednov.

»Mi smo prepoznali pomen športa za promocijo države že dolgo nazaj. Imamo prepoznavne ambasadorje, ki jih pozna ves svet. Doma pa smo zraven pri večini najbolj odmevnih tekmovanj, ki jih pripravijo v naši državi. Promocija prek športa je zelo uspešna. Ta turnir je denimo lani v Aziji spremljalo ogromno ljudi, saj so bili zraven tudi najboljši kitajski igralci. Letos jih sicer ni, je pa turnir pomemben v koledarju svetovne serije. Obenem turnir traja šest dni, kar pomeni tudi toliko prisotnosti v vseh medijih. Običajno so športni dogodki pri nas krajši. Prek turnirja se zelo uspešno promovira tako naše glavno mesto kot država v celoti,« pa je izpostavila Metka Pirc, ki je na predstavitvi v Muzeju bančništva Bancariumu v središču Ljubljane zastopala Slovensko turistično agencijo.

Na mestu selektorice slovenske ženske vrste je znova Vesna Ojsteršek: »Za naše igralke je to nedvomno eden pomembnejših turnirjev v vsakem letu. Tako močne konkurence ne srečujemo v mednarodnih okvirih. Prejšnji teden v Zagrebu je bilo že zelo kvalitetno tekmovanje, tokrat bo še bolj in vsaka naša zmaga bo zelo pomembna. Tudi z vidika, da so slovenske igralke čim dlje za igralnimi mizami.«

Pri NTZS pa zdaj razmišljajo, da bi v naslednjem olimpijskem ciklu tudi žensko vrsto približali najboljšim reprezentancam sveta.

Moška vrsta si je Pariz dokončno priigrala na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji. Andreja Ojsteršek Urh je še v dilemi, kdo bo četrti igralec v olimpijski odpravi: »Prav ta turnir bo dal dokončen odgovor. V igri za nastop je tudi še Bojan Tokić, če uredi vse potrebno z belgijsko zvezo, kjer v zadnjih letih deluje kot selektor. Odločitev bo padla v naslednjih dveh tednih. Sicer pa komaj čakam, da se v svoj vadbeni center zapremo tudi mi in da bo čas za pravi trening, ki ga letos res nismo imeli.«

Znani so tudi že nasprotniki slovenskih predstavnikov v kvalifikacijah, ki se bodo začele v torek. V moški konkurenci bo Podobnik v prvem krogu igral proti Angležu Tomu Jarvisu, Vovk Petrovski proti Francozu Lillianu Bardetu, Godec pa proti Norvežanu Borgarju Haugu v moški konkurenci, v ženski pa se bo Novakova pomerila z Wanwiso Aueawiriyayothin iz Tajske, Stražarjeva pa s Hrvatico Matejo Jeger.

Nasprotnika Podobnika in Vovka Petrovskega v moških dvojicah bosta Japonca Sora Matsushima in Tomokazu Harimoto, Kožula in Hribarja pa Poljaka Milosz Redzimski in Maciej Kubik, medtem ko je Jorgić s Hrvatom Tomislavom Pucarjem že uvrščen na glavni žreb. Tako kot tudi ženska dvojica Tokić in Tofant, v kvalifikacijah pa bodo že v prvem krogu med sabo pomerile Opeka in Novakova proti Stražarjevi in Paulinovi, zmagovalke tega obračuna pa za preboj v glavni žreb čakata Švedinji Filippa Bergand in Christina Kallberg.

V mešanih dvojicah sta v glavnem žrebu že dva slovenska para, in sicer Tofantova in Godec ter Tokićeva in Hribar, v kvalifikacijah pa bosta Opeka in Vovk Petrovski igrala proti Egipčanoma Hani Goda ion Mohamedu El-Beialiju, Stražar in Podobnik pa proti Jeon Jihee in Oh Junsungu iz Južne Koreje.

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh