V Romuniji z domačini, Luksemburžani in Finci

V romunskem Cluju bo od 28. septembra do 3. oktobra potekalo ekipno evropsko prvenstvo. Slovenija bo med tistimi državami, ki bo nastopila v obeh konkurencah. V moški bo prvič po dolgih letih igrala brez Bojana Tokića, za napredovanje v četrtfinale pa bo njen glavni konkurent domačin evropskega prvenstva. V skupini H sta še reprezentanci Luksemburga in Finske. Slovenska ženska izbrana vrsta bo igrala v skupini D proti Ukrajini in Češki.

Izbranci Andreje Ojsteršek Urh, evropski podprvaki iz leta 2017, ko je bilo evropsko prvenstvo v Luksemburgu, predlani v Nantesu so v četrtfinalu morali priznati premoč poznejšim evropskim prvakom Nemcem, bodo najtežjega nasprotnika v kvalifikacijski skupini imeli v domači reprezentanci. Njihov najboljši igralec na svetovni lestvici je Ovidiu Ionescu, ki je trenutno na 55. mestu, na 89. mestu je Cristian Pletea, 128. je Hunor Szocs in na 152. Rares Sipos.

»Dejstvo je, da bo Romunija na papirju naš najtežji nasprotnik. Vse skupaj bo še toliko težje, ker bomo igrali brez Bojana Tokića, tako da bodo naši mladi igralci nase prevzeti večje breme odgovornosti. Seveda pa ne smemo pozabiti na Luksemburg, ki je z Luko Mladenovićem in Ericom Glodom lahko tudi nevaren, pa tudi Finske, z Benedekom Olahom, ne smemo podcenjevati. Do evropskega prvenstva bomo skušali čim več trenirati v Saarbrücknu, kjer se nam bo pridružil tudi Tilen Cvetko. Pred odhodom v Cluj pa bodo Darko Jorgić, Deni Kožul in Peter Hribar nastopili še na WTT Star Contenderju v Dohi,« je na kratko žreb komentirala Andreja Ojsteršek Urh, selektorica slovenske moške reprezentance, ki je bila letos tudi med udeleženci ekipnega dela tekmovanja na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je z uvrstitvijo v četrtfinale najbolj izkazal Jorgić, trenutno 25. igralec svetovne lestvice.

Uspeh bo že vsaka posamična zmaga

»Že z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo smo svoj osnovni cilj dosegli, vendar to ne pomeni, da bomo v Romuniji le v vlogi opazovalk. Realno gledano bomo sicer težko prišle do kakšne zmage, kajti Ukrajina z Margerito Pesotsko in dvema ‘lovkama’ ter Čehinje z Matelovo in Adamkovo bo težko premagati. Uspeh bo že vsaka posamična zmaga,« pa je žreb na evropskem prvenstvu komentirala Vesna Ojsteršek, selektorica slovenske ženske reprezentance, ki bo do odhoda v Romunijo imela zelo pester program. Od sobote do ponedeljka bo z mladinsko in kadetsko reprezentanco na WTT Youth Contenderju v Varaždinu, od 8. do 10. septembra na Otočcu, pred Clujem pa bo z Ano Tofant in Katarino Stražar potovala še v Doho.

Na nedavnih kvalifikacijah v Beogradu, kjer so Slovenke v skupini s Ferskimi otoki, Walesom in Estonijo osvojile prvo mesto, sta igrali še Lea Paulin in Lara Opeka.

Tokić z Belgijci proti Švedski in Grčiji

Dolga leta najboljši slovenski namiznoteniški reprezentant, Bojan Tokić, ki je v Tokiu nastopil že na svojih četrtih olimpijskih igrah, bo na letošnjem ekipnem evropskem prvenstvu v popolnoma novi vlogi, saj je že spomladi prevzel belgijsko moško reprezentanco. S svojimi izbranci bo v Cluju igral v skupini B, v kateri bosta še Švedska in Grčija.

Skupine na ekipnem EP v Cluju

Moški

Skupina A: Nemčija, Belorusija, Ukrajina.

Skupina B: Švedska, Belgija, Grčija.

Skupina C: Anglija, Slovaška, Srbija.

Skupina D: Avstrija, Poljska, Španija.

Skupina E: Portugalska, Danska, Turčija.

Skupina F: Francija, Rusija, Nizozemska.

Skupini G: Hrvaška, Češka, Italija, Madžarska.

Skupina H: Slovenija, Romunija, Luksemburg in Finska.

Ženske

Skupina A: Nemčija, Španija, Slovaška.

Skupina B: Romunija, Italija, Belgija.

Skupina C: Avstrija, Belorusija, Srbija.

Skupina D: Ukrajina, Češka, Slovenija.

Skupina E: Madžarska, Portugalska, Hrvaška.

Skupina F: Poljska, Švedska, Anglija.

Skupina G: Rusija, Luksemburg, Grčija.

Skupina H: Nizozemska, Francija, Turčija.

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh