V Novi Gorici brez novih slovenskih nastopov na glavnem turnirju

Na turnirju WTT Contender Nova Gorica presented by I feel Slovenia smo v dvorani OŠ Milojka Štrukelj prvi dan kvalifikacijskih obračunov. Žal so se za slovenske predstavnike končali že po drugem krogu, kamor so se uvrstili Sara Tokić, Lea Paulin in Peter Hribar, v prvem pa sta se od tekmovanja poslovila Lara Opeka in Tilen Cvetko.

Nekaj več kot 250 igralcev se je tokrat zbralo na Odprtem mednarodnem prvenstvu Slovenije v namiznem tenisu. Čeprav letos na turnirju ni kitajskih igralcev, tudi nekaterih najboljših med njimi, pa je prag kvalifikacij postavljen precej višje, kot je bil lani na obeh turnirjih v Laškem. Prvi nosilec med moškimi v predtekmovalnem delu je tako Nemec Kilian Ort, ki je na 60. mestu na svetovni lestvici. Pri ženskah pa je v prvem delu turnirja najviše postavljena Luksemburžanka Sarah de Nutte, ki ima ob svojem imenu na svetovni lestvici vpisano številko 68.

Prvi dan smo v dvorani OŠ Milojke Štrukelj videli tudi šest slovenskih nastopov. Za mize so povečini stopili igralci, ki jih običajno na turnirjih tako visokega ranga niti en videvamo, kar se je tudi poznalo pri uspešnosti domačih predstavnikov. Žreb je bil sicer naklonjen Lei Paulin, ki se je brez boja prebila v 2. krog, za mizami pa je to uspelo mladi domačinki 16-letni Sari Tokić in tretjemu slovenskemu loparčku Petru Hribarju. Tokićeva, nečakinja nekdaj našega najboljšega igralca Bojana Tokića je med gledalce poslala Kazahstanko Aiyo Alimbajevo, ki je skoraj 100 mest više na svetovni lestvici. Navkljub mladosti je Novogoričanka takoj pokazala svoj namen in prvi niz odločila v svojo korist. Po izenačenju v drugem nizu pa je preostala dva niza Tokićeva dobila na osem in sedem in si priborila nastop v 2. krogu z »lovko« iz Ukrajine Hanno Haponovo, ki je več kot enkrat starejša od slovenske mladinke. Haponova, ki je predlani na evropskem prvenstvu v Varšavi z rojakinjo Tatjano Bilenko osvojila bronasto kolajno med dvojicami, ima pa še bron z ekipnega EP iz leta 2015, je po slabšem začetku, prvi niz je Tokićeva dobila z 11:5, zanesljivo zmagala s 3:1.

Veliko bližje uvrstitvi v tretji krog kvalifikacij je bila Paulinova, 423. igralka svetovne lestvice, ki je proti Hrvatici Mateji Jeger po maratonskem prvem nizu, ki ga je izgubila na 14. točki, v drugem pa osvojila le točko, v tretjem in četrtem nasprotnici prepustila osem oziroma šest točk. V odločilnem petem nizu je bila bolj zbrana hrvaška igralka, ki je na svetovni lestvici 134.

»Res škoda da nisem izkoristila te priložnosti, ki se ne ponudi kar tako. Obenem sem vesela, da sem se po tistem drugem nizu z zgolj eno točko povsem vrnila v igro. Tudi v petem nizu sem najprej sama naredila preobrat, nato je bila uspešnejša precej izkušenejša nasprotnica. Res mi je hudo, da mi ni uspelo,« je ob koncu povedala Lea Paulin.

Peter Hribar, ki igra v drugoligaškem tekmovanju v Nemčiji je za uvod imel precej več težav, kot se je pričakovalo. Nasprotnik z Jerseyja, otoka med Francijo in Britanijo, Jordan Wykes je na svetovni lestvici daleč za Novomeščanom, kar pa se za mizo ni dalo videti. Na koncu je Hribar le zmogel dovolj moči in si priboril zahteven dvoboj s Portugalcem Joaom Monteirom. Z njim sta se nedavno tega pomerila že v osmini finala ekipnega svetovnega prvenstva v Chengduju na Kitajskem, kjer je s 3:0 dvoboj dobil Monteiro, 83. igralec svetovne lestvice ITTF. Tudi v Novi Gorici se je zmage veselil izkušeni, 39-letni Portugalec, vendar sta se prvi in tretji niz končala na razliko.

»Videlo se je, kako izkušen je Monteiro. Ves čas je imel nadzor nad tekmo. Poskušal sem z nekaj različnimi pristopi in na vse se je odzval, kot se je moral. Sem pa vesel, da sem imel dve težki tekmi tu, saj nas že naslednji teden čaka dvoboj z Romunijo v kvalifikacijah za EP,« je dodal Peter Hribar, ki se bo skupaj s Tilnom Cvetkom preizkusil še med moškimi dvojicami. Tekmovanje med dvojicami se začne v torek.

Lara Opeka in Tilen Cvetko, ki je še naprej poškodovan sta v posamični konkurenci ostala brez dobljenega niza. Aljaž Godec pa je v prvem nizu presenetil Romuna Szocza, nato pa tri zapored izgubil.

Izidi 1. kroga kvalifikacij WTT Contender Nova Gorica

Ženske: Sara Tokić (Slo) – Aiya Alimbajeva (Kaz) 3:1 (8,-9, 8,7), Lara Opeka (Slo) – Marie Migot (Fra) 0:3 (-4, -12, -5); 2. krog: Sara Tokić (Slo) – Hana Haponova (Ukr) 1:3 (5, -2, -5, -5), Lea Paulin – Mateja Jeger (Hrv) 2:3 (-14, -1, 8, 6, -9).

Moški: Tilen Cvetko (Slo) – Darius Movileanu (Rom) 0:3 (-11, -10, -6), Peter Hribar (Slo) – Jordan Wykes (Jer) -9, 11, 6, -6, 9), Aljaž Godec (Slo) – Hunor Szocz (Rom) 1:3 (10, -4, -3, -10; 2. krog: Peter Hribar (Slo) – Joao Monteiro (Por) 0:3 (-10, -3, -9).

Napisala: NTK Krka in Miha Štamcar

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh