V Malmöju se v petek začenja mladinsko EP

Z ekipnimi tekmami se bo v petek v Malmöju začelo 66. mladinsko evropsko prvenstvo. Slovenske barve bodo na Švedskem branili sestri Neža in Neja Gazvoda, Aleks Koren, Aleks Koželj, Aleksander Miščević in Luka Blažek Čačić v kadetski kategoriji ter Sara Tokić, Lana Slatinšek, Ema Crnkovič, Miha Podobnik, Brin Vovk Petrovski, Domen Hohnjec in Matic Čopar v mladinski kategoriji.

Prvo je bilo na sporedu leta 1955 v Stuttgartu, lansko pa je potekalo v Glivicah na Poljskem. Največ uspeha je imela romunska reprezentanca, ki je osvojila kar šest zlatih kolajn, skupaj pa kar 17.

V ekipnem delu evropskega prvenstva so najboljšo slovensko uvrstitev dosegli mladinci, ki so se s trinajstim mestom uvrstili v prvo divizijo in bodo praktično v isti zasedbi letos igrali tudi na Švedskem. Njihovi nasprotniki v prvem delu tekmovanja bodo v skupini C Madžarska (petek, ob 11.10), Češka (petek, ob 17.30) in Madžarska (sobota, ob 11.10). Naslov bo branila Romunija, prijavljeno pa je 41 ekip.

Slovenske mladinke so na Poljskem osvojile 25. mesto, v Malmöju pa bodo njihove nasprotnice v skupini G Škotinje (petek, ob 9. uri), Izraelke (petek, ob 15.30), Švica (sobota, ob 11.10) in Grčija (sobota, ob 17.30). Lani je bila prva Poljska, letos pa bo nastopilo 36 ekip.

Slovenski kadeti so se lani morali zadovoljiti z 19. mestom, letos pa bodo v skupini J igrali proti Malti (petek, ob 13.20), Latviji (petek, ob 19.40) in Luksemburgu (sobota, ob 15.30), medtem ko bodo kadetinje, ki so bile lani 27., letos v skupini E igrale z Norveško (petek, ob 9. uri), Srbijo (petek, ob 19.40) in Estonijo (sobota, ob 15.30). Pri kadetih bo med 38 ekipami naslov branila Portugalska, pri kadetinjah pa med 33 ekipami Nemčija.

V posamičnem delu tekmovanja je lani na Poljskem do najboljšega izida prišla Tokićeva, ki je v mladinski konkurenci izpadla v tretjem krogu, tako kot tudi Luka Jokić pri kadetih. Pri mladincih naslova ne bo brani Romun Eduard Ionescu, ga bo pa zato njegova rojakinja Elena Zaharia. Lanskoletni evropski prvak med kadeti, Poljak Patryk Zyworonek, bo tudi letos igral na Švedskem, tako kot tudi Čehinja Hanka Kodetova, ki je v Glivicah s Francozinjo Nino Guo Zheng igrala najmlajši finale v zgodovini evropski prvenstev za kadetinje.

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh