V Laškem že v pričakovanju prvih kvalifikacijskih tekem

Športna dvorana Tri Lilije se je za naslednja dva tedna že spremenila v svetovni center namiznega tenisa. Po devetih letih bo namreč v prvi polovici novembra Slovenija gostila kar dva turnirja Mednarodne namiznoteniške zveze, WTT Contender Laško presented by I feel Slovenia. Zadnja oktobrska sobota je prinesla tudi prvi žreb, saj se že v ponedeljek, 1. novembra, začenjajo kvalifikacijski boji v petih kategorijah.

Velenjski turnir nam je nekdaj že ponudil izjemne dvoboje, tudi z obiskom najboljših kitajskih igralcev. Tudi tokrat Kitajci prihajajo k nam. Ne sicer z vsemi najboljšimi, nedvomno pa z zelo močnima zasedbama na čelu katere je sedmi igralec svetovne lestvice Lin Gaoyuan. V zadnjem letu in pol ob »zaprtju« športnega dogajanja pa so Kitajci na tujem nastopili le na olimpijskih igrah v Tokiu. Seveda so vsi kitajski igralci in igralke že neposredno uvrščeni v glavni žreb, tako kot v posamični konkurenci od slovenskih predstavnikov tudi Bojan Tokić, Deni Kožul, Peter Hribar, Ana Tofant, Katarina Stražar in Aleksandra Vovk, medtem ko bo Darko Jorgić, zaradi klubskih obveznosti, nastopil le na drugem turnirju.

Sicer pa se je žreb kvalifikacij med slovenskimi predstavniki pa so se kroglice žreba najbolj nesrečno poigrale z reprezentantom na zadnjem Evropskem prvenstvu v Cluju Tilnom Cvetkom. Korošec bo med redkimi v slovenski vrsti, ki bo moral za mizo že v 1. krogu kvalifikacij. Mednarodna namiznoteniška zveza je v zadnjem obdobju spremenila način svojih tekmovanj na mednarodnih turnirjih in vse skupaj že v kvalifikacijah poteka po teniškem vzoru. Torej nič več po skupinah z vsaj tremi igralci, pač pa na izpadanje in turnir se lahko hitro konča. Obenem pa je domači »izziv« vrhunska priložnost za večino slovenskih igralk in igralcev, ki imajo le redko stik s tako odmevno konkurenco kot jo bomo v naslednjih dneh spremljali v Laškem.

Tilen Cvetko, ki je zaradi klubskih obveznosti v Avstriji izpustil državno prvenstvo na Rakeku bo za uvod igral s FrancozomLeom de Nodrestom. Tudi ob morebitnem uspehu pa ga v nadaljevanju čaka visoka japonska prepreka. Oba mlajša Slovenca, ki morata v kvalifikacije, Aljaž Godec in Žiga Žigon bosta v prvem krogu prosta. Neposredno v glavni del žreba so, kot smo že omenili, uvrščeni Bojan Tokič, ki se po Tokiu vrača v slovenski dres, ter Deni Kožul in Peter Hribar.

Pri ženskah se že v prvem krogu kvalifikacij obeta zanimiv domači, primorski obračun med Leo Paulin in 15-letno Saro Tokić. Slednja je v tem tednu odlično nastopala na mladinskem turnirju WTT v Lignanu v Italiji, kjer se je v svoji kategoriji prebila v polfinale. V polfinalu zadnjega DP na Rakeku je bila Tokićeva uspešnejša in izkušenejšo Izolčanko premagala s 4:3 v nizih. Ostale štiri Slovenke, Lara Opeka, Nuša Kadiš, Enya Moltara in Polona Horvat, so neposredno v 2. krogu in čakajo na nasprotnice iz prvega kroga kvalifikacij. Vsaka slovenska zmaga že v tem delu tekmovanja bo zelo pomembna. Na glavni turnir so v prvem tednu uvrščene, državna prvakinja Katarina Stražar, Ana Tofant in Aleksandra Vovk.

Obe selektorici, sestri Andreja in Vesna Ojsteršek sta se odločili za mize poslati čim več slovenskih igralcev in igralk. Slednjim je to prej kot ne zadnje letošnje soočenje z mednarodno sceno, saj jih zaradi novih pravil ITTF ne bo na bližnjem svetovnem prvenstvu, ki bo konec novembra prvič v ZDA, v  Houstnu. Prva nosilca kvalifikacij sta Hrvatica Mateja Jeger in Portugalec Joao Garaldo.

Na prvem turnirju v Laškem ne bo prvega slovenskega loparčka Darka Jorgića, ki je s 23. mestom na svetovni lestvici najviše doslej med slovenskimi igralci. Jorgić bo v ponedeljek 1. novembra s svojim Saarbrücknom odigral tekmo nemškega pokala, konec prvega novembrskega tedna pa ga čaka nastop na turnirju evropske lige prvakov. Naslednji teden Hrastničan pride v Laško.

Drugi turnir bo ob Savinji še močnejši od prvega. O tem pa veliko pove že dejstvo, da bo Darko Jorgić na njem sedmi postavljeni igralec. Zaradi poškodbe gležnja je nastop v Laškem moral odpovedati najboljši evropski igralec, Nemec Dimitrij Ovtcharov, ki ga ne bo niti na SP v ZDA.

NTK Krka Novo mesto

 

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh