Tudi v oslabljeni zasedbi se ne predajajo

V romunskem Cluju bo od torka do nedelje potekalo letošnje ekipno evropsko prvenstvo. Oslabljena slovenska moška namiznoteniška reprezentanca bo v skupini H v torek, ob 19. uri, igrala s Finsko, v nadaljevanju evropskega prvenstva pa jih čakata še tekmi z Luksemburgom in Romunijo. Obakrat ob 19. uri. Izbranke Vesne Ojsteršek bodo igrale v skupini D, v torek, ob 16.uri bodo igrale s Češko, v sredo, ob 13. uri pa z Ukrajino. Naslova evropskih prvakov iz Nantesa bosta branili reprezentanci Nemčije v moški konkurenci in Romunije v ženski.

Že po olimpijskih igrah v Tokiu je bilo jasno, da bo dolgoletni prvi mož slovenske reprezentance, Bojan Tokić, v Cluju v drugačni vlogi, kot selektor belgijske reprezentance. Tudi brez njega so se v slovenskem taboru nadejali, da bi se lahko vmešali v boj za kolajne, toda konec prejšnjega tedna je Deni Kožul sporočil, da bo moral zaradi poškodbe svoj nastop na ekipnem evropskem prvenstvu odpovedati. Tako bodo v Romuniji igrali le Darko Jorgić, ki je resda v odlični formi, kar je potrdil z drugim mestom na WTT Star Contenderju v Dohi ter Peter Hribar in Tilen Cvetko.

»Na EP bomo igrali le s tremi igralci, kajti zaradi protokola covida-19 po odpovedi Kožula četrtega igralca nismo več mogli prijaviti. Že nekaj časa smo vedeli, da Tokić v Cluju ne bo igral, bo pa na nekaterih WTT turnirjih še vedno branil barve slovenske reprezentance in upam, da tudi še na kakšnem ekipnem tekmovanju. Toda tudi brez njega, vendar z zdravim Kožulom bi bili še vedno nevarna ekipa, zdaj bodo naše možnosti seveda manjše. Sistem tekmovanja je takšen, da bo moral Jorgić v vsakem dvoboju prinesti dve zmagi, eno pa bosta morala dodati ali Hribar ali Cvetko. Dejstvo je, da bo zanju to velik pritisk, saj bosta v članski reprezentanci prvič v takšnem položaju, bosta pa imela lepo priložnost, da pokažeta, kaj zmoreta na tej ravni. Na srečo vse skupaj ni tako tragično, kajti na naslednje ekipno evropsko prvenstvo se bo spet treba uvrstiti skozi kvalifikacije,« je pred torkovo tekmo s Finci, njihov prvi igralec je Benedek Olah, dejala Andreja Ojsteršek Urh, selektorica slovenske moške reprezentance.

Jorgić, Hribar in Cvetko optimistično razpoloženi

»Žal bomo v Cluju igrali oslabljeni, ampak vseeno mislim da je skupina solidna in da lahko Peter in Tilen koga presenetita. Mislim, da nimamo česa izgubiti, morali pa bomo ohraniti mirne glave in skušati z borbeno igro presenetiti ekipe v svoji skupini. Po turnirju v Dohi lahko rečem, da sem v dobri formi, zavedam se, da bo na meni veliko breme in da bom moral prevzeti vlogo kapetana. Najprej se bom skušal čim bolj spočiti do prve tekme s Finsko, nato pa na vsakem dvoboju izvleči po dve zmagi, verjamem pa, da bosta Peter in Tilen tudi prispevala svoj delež k našemu končnemu uspehu,« je odločen 23-letni Darko Jorgić, trenutno 25. igralec svetovne lestvice ITTF.

»S trenutno formo sem še kar zadovoljen, bom pa moral v sovji igri veliko stvari še nadgraditi. To bo zame prvo ekipno člansko evropsko prvenstvo, ki je vendarle popolnoma drugačno kot posamezno. Na žalost se je Deni poškodoval, zavedam se, da bo zdaj na meni in Tilnu še večja odgovornost. Dejstvo je, da brez Denija nismo ravno favoriti za prvo meso v skupini, kar pa ne pomeni, da naš cilj ne bo uvrstitev v četrtfinale. Igrali bomo lahko brez pritiska, z dobro igro pa je vse možno,« je prepričan 21-letni Peter Hribar, trenutno 300. igralec svetovne lestvice ITTF.

»V Avstriji smo za enkrat odigrali tri tekme državnega prvenstva, dvakrat smo zmagali in enkrat izgubili. Glede na to, da so bile to prve tekme po večmesečnem premoru, sem s svojo formo kar zadovoljen, seveda pa upam, da se bo ta do začetka evropskega prvenstva še dvignila. Nadomestiti Bojana Tokića in Denija Kožula je nemogoče. Zame je to prvo člansko evropsko prvenstvo in vse, kar vem, je to, da bom dal vsako tekmo vse od sebe, da pomagam ekipi po svojih najboljših močeh. Brez Denija bo četrtfinale zagotovo težje dosegljivo, vendar kljub temu verjamem, da lahko skupaj z neverjetnim Darkom in borbenim Petrom presenetimo marsikatero reprezentanco,« se ne predaja 22-letni Tilen Cvetko, trenutno 459. igralec svetovne lestvice ITTF.

Slovenska moška reprezentance je bila pred štirimi leti v Luksemburgu tretja, predlani v Nantesu pa se je po zmagi v svoji kvalifikacijski skupini, ko je bila boljša od Hrvaške in Nizozemske, uvrstila v četrtfinale. Boljša od nje je bila Nemčija, ki je na koncu po zmagi nad Portugalsko osvojila naslov evropskega prvaka. Tretje mesto sta osvojili reprezentanci Poljske in Madžarske.

Najprej s Čehinjami, nato še z Ukrajinkami

Že z uvrstitvijo na ekipno evropsko prvenstvo so izbranke Vesne Ojsteršek, selektorice slovenske ženske reprezentance v kvalifikacijah v Beogradu konec avgusta dosegle svoj prvi in osnovni cilj. V Cluju bodo zato lahko igrale popolnoma neobremenjeno, dejstvo pa je, da jim jo je žreb pošteno zagodel. V skupini D bodo v torek igrale s Čehinjami, v sredo pa še z Ukrajinkami.

»Realno gledano bomo težko prišle do kakšne zmage, kajti Ukrajina z Margerito Pesotsko in dvema ‘lovkama’ ter Čehinje z Matelovo in Adamkovo bo težko premagati. Uspeh bo že vsaka posamična zmaga, veseli pa me, da se forma igralk stopnjuje. Naša prednost bo, da bodo dekleta lahko vsako tekmo odigrale sproščeno, če pa bodo želele priti do ugodnega rezultata, tudi drzno. Le na ta način lahko kaj naredimo,« je pred začetkom evropskega prvenstva dejala Vesna Ojsteršek, selektorica slovenske reprezentance, ki je bila s Katarino Stražar in Ano Tofant tudi na WTT Star Contenderju v Dohi. Slovenski igralki sta se v Dohi za uvrstitev v glavni žreb pomerili med sabo, boljša pa je bila Stražarjeva.

Vsaka posamična zmaga bo lep uspeh

»Kljub temu da sem v Dohi prišla v glavni žreb, bi lahko odigrala veliko boljše. Še zlasti to velja za tekmo proti Avstrijki Karolini Mischek. Trenutno sem v obdobju, ko moja pripravljenost ni na najvišji ravni, vendar vem, da bo, če bom še naprej trdo trenirala, sčasoma boljša. Ekipno evropsko prvenstvo mi veliko pomeni, verjamem, da bom igro izboljšala in popravila napake iz Dohe. Skupina ni lahka, zato bom lahko igrala sproščeno in skušala presenetiti boljše igralke od sebe ter morda pripraviti kakšno presenečenje. Verjamem, da je naša ekipa tega sposobna,« je prepričana 20-letna Katarina Stražar, ki je 304. igralka svetovne lestvice ITTF.

»Mislim, da sem za prihajajoče EP dobro pripravljena; tudi najina medsebojna tekma s Katarino v Dohi je bila na visoki ravni. Realno gledano nam je žreb namenil težko skupino, tako da je prva želja pokazati dobro igro, se pomeriti z nasprotnicami, ki na rang lestvici zasedajo višja mesta in morda presenetiti,« se ne predaja 22-letna Ana Tofant, trenutno 245. igralka svetovne lestvice ITTF.

»S svojo pripravljenostjo pred EP sem zadovoljna, čeprav je res, da je brez večjega števila tekem težko oceniti, v kakšni formi sem v resnici. Po kvalifikacijah sem sicer igrala v pokalnem tekmovanju, vendar zaradi premajhnega števila prijavljenih ekip in odigranih tekem nisem dobila prave slike, v kakšnem stanju sem. Ne glede na to pa mislim, da sem dobro trenirala in bi morala biti pripravljena tudi na kakovostne tekme. Res je, da je bila že sama uvrstitev na EP lep uspeh, vendar bomo morale zdaj pokazati, da smo si to mesto tudi zaslužile. Konkurenca je zelo močna, ampak z dobro igro, se da doseči rezultate, s katerimi bi bile zadovoljne,« je menila 20-letna Lara Opeka, trenutno 646. igralka svetovne lestvice ITTF.

»Trenutno se mi zdi, da sem dobro pripravljena, saj sem imela po kvalifikacijah v Beogradu veliko tekem v avstrijski ligi in na mladinskih turnirjih, tako da sem lahko prišla v tekmovalni ritem. Upam, da mi bo igra stekla tako kot si bom želela in pokazala vse, kar znam. Vsekakor nas čakajo težke tekme, glede na to, da so nasprotnice načeloma boljše, lahko samo brez kakršnega koli pritiska sproščeno igramo in damo vse od sebe, saj nimamo česa izgubiti,« je popolnoma sproščena 19-letna Lea Paulin, trenutno 907. igralka svetovne lestvice ITTF.

Prvo mesto bodo v Cluju branile domačinke prvenstva, Romunke, ki so v Nantesu v finalu premagale Portugalsko. Na tretjem mestu sta ekipno evropsko prvenstvo končali reprezentanci Poljske in Madžarske. Slovenke so v svoji skupini izgubile z Nemčijo in Italijo.

V četrtfinale se uvrstijo le zmagovalci skupini, ki nato do konca igrajo na izpadanje, vse druge reprezentance pa bodo po skupinskem delu tekmovanja poslovile od evropskega prvenstva.

Skupine na ekipnem EP v Cluju

Moški

Skupina A: Nemčija, Belorusija, Ukrajina.

Skupina B: Švedska, Belgija, Grčija.

Skupina C: Anglija, Slovaška, Srbija.

Skupina D: Avstrija, Poljska, Španija.

Skupina E: Portugalska, Danska, Turčija.

Skupina F: Francija, Rusija, Nizozemska.

Skupini G: Hrvaška, Češka, Italija, Madžarska.

Skupina H: Slovenija, Finka (torek, 19.00), Luksemburg (sreda, 19.00), Romunija (četrtek, 19.00).

Ženske

Skupina A: Nemčija, Španija, Slovaška.

Skupina B: Romunija, Italija, Belgija.

Skupina C: Avstrija, Belorusija, Srbija.

Skupina D: Slovenija, Češka (torek, 16.00), Ukrajina (sreda, 13.00).

Skupina E: Madžarska, Portugalska, Hrvaška.

Skupina F: Poljska, Švedska, Anglija.

Skupina G: Rusija, Luksemburg, Grčija.

Skupina H: Nizozemska, Francija, Turčija.

 

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh