Slovenski obračun Lei Paulin, konec za Tilna Cvetka

Po devetih letih se je namizni tenis na najvišji ravni znova vrnil v Slovenijo. Laško bo kar dva tedna gostilo turnirja Mednarodne namiznoteniški zveze, WTT Slovenia Hub Presented by I feel Slovenia. Slovenske barve sta v prvem krogu kvalifikacij branili Lea Paulin in Sara Tokić, s 3:0 (6, 1, 10) je bila boljša Izolčanka, medtem ko je Tilen Cvetko proti Francozu Leu de Nodrestu izgubili z 0:3 (-5, -3, -5).

Šele petnajstletna Tokićeva, ki je bila pred dnevi polfinalistka kadetskega turnirja v Lignanu v Italiji, je na Rakeku na članskem državnem prvenstvu v polfinalu premagala Paulinovo s 4:3. Tudi zato je bil njun dvoboj v prvem krogu kvalifikacij toliko bolj zanimiv. Predvsem v prvih dveh nizih je bila Paulinova bolj zbrana, veliko bolj izenačen pa je bil tretji niz, v katerem je imela nečakinja, zadnjega slovenskega zastavonoše na olimpijskih igrah Bojana Tokića, tudi zaključno žogico za niz, toda na koncu se je zmage veselila pet leta starejša Paulinova. V drugem krogu kvalifikacij jo čaka precej visoka prepreka, Francozinja Audrey Zarif, ki je na 133. mestu svetovne lestvice ITTF.

Cvetko brez pravih možnosti proti Francozu

Slovenske nastope prvega dne mednarodnega turnirja v namiznem tenisu v Laškem je sklenil 22-letni Korošec Tilen Cvetko, ki je na zadnjem evropskem ekipnem prvenstvu v Romuniji vpisal dve pomembni zmagi za Slovenijo. Na prvenstvu je obakrat premagal igralca, ki sta precej višje na svetovni lestvici. To pa mu je muhasti žreb namenil tudi v prvem krogu kvalifikacij v dvorani Tri Lilije. Nasproti mu je stal leto mlajši Francoz Leo de Nodrest, ki je svojo vlogo favorita v tem dvoboju opravičil v le dobre pol ure dvoboja.

»Kmalu sem videl, da bom v tem dvoboju težko vsilil svojo igro. Francoz je bil res močan, imel je veliko rešitev. S selektorico sva se dogovorila za najin pristop in takoj, ko sva videla, da ne bo uspešen, poskušala tudi menjati način igre. Francoz je imel tudi na to hiter odgovor. V vseh treh nizih sem bil enostavno slabši in že dolgo nisem igral dvoboja, kjer bi bil tako nemočen. Ob tem bom poudaril, da uvrstitev na svetovni lestvici ni vedno nujno tista, ki je pravi pokazatelj. Sploh zdaj, ko turnirjev ni veliko. Sam sem denimo na približno takem turnirju igral pred tremi leti na Otočcu. Vse to se seveda nekje mora poznati,« je po dvoboju dejal Cvetko, ki bo tekmovanje nadaljeval v igri moških dvojic s Petrom Hribarjem in v mešanih dvojicah z Leo Paulin.

Bojan Tokić v prvem krogu glavnega turnirja s prvim nosilcem Lin Gaoyuanom

Še pred začetkom kvalifikacij so predstavniki ITTF opravili žreb tudi za glavni del turnirja, ki se bo v dvorani Tri Lilije začel v četrtek. Kar šest slovenskih igralcev in igralk, po trije v vsaki kategoriji, so dobili neposredno povabilo organizatorja in bodo zaigrali med 32. najboljšimi. Prek kvalifikacij se bo na glavni turnir uvrstilo osem igralk in prav toliko igralcev. V Laškem se bo igralo tudi v konkurenci moških in ženskih dvojic ter parov.

Žreb zares ni bil naklonjen slovenski šesterici, saj niti eden recimo ni prišel na mesto, da bi se tudi na glavnem turnirju pomeril s kvalifikantom. V nekaterih parih bodo med sabo igrali celo igralci s predtekmovanja. Bojan Tokić, ki se bo po olimpijskih igrah v Tokyu spet pojavil v slovenskem dresu, se bo takoj za uvod meril s prvim nosilcem Kitajcem Lin Gaoyuanom.

»Res bi se rad zahvalil prirediteljem iz NTK Krka Novo mesto, da so k nam pripeljali dva taka turnirja, s tako močno zasedbo. To slednje me sicer ne preseneča, saj so igralci željni tekem, saj je pred nami svetovno prvenstvo konec novembra. Mrk v svetu namiznega tenisa pa je bil res dolg. To bosta šele šesti in sedmi turnir tega ranga v zadnjem letu in pol. Sam menim, da še imam v sebi to igralno kakovost za tak turnir, bom pa moral sam pri sebi razčistiti, ta svoj trenutni položaj. Zahvala tudi Belgijcem, da so mi dovolili na domačem turnirju igrati za mizo. Menim, da če bi bil turnir kje drugje, tega ne bi bilo. Po Velenju in Otočcu bom tako zraven tudi v Laškem. Žreb pa je žreb, tu veliko ne morem spremeniti,« je pred začetkom v četrtek dejal Bojan Tokić, ki je v dresu slovenske reprezentance začel nastopati ob koncu prejšnjega stoletja, leta 1998.

V kvalifikacijah Tokić vodi svoje varovance iz Belgije, v četrtek pa bo igral s sedmim igralcem sveta Lin Gaoyuanom. Deni Kožul, ki je na 110. mestu svetovne lestvice, se je po poškodbi k mizam vrnil v svojem nemškem klubu. Tudi Logatčan bo reprezentančni dres prvič po Tokiu oblekel v četrtek, ko ga čaka dvoboj z Japoncem Jinom Takuyo, ki je član najboljše petdeseterice sveta. Še en olimpijec Peter Hribar, tudi član naše reprezentance na zadnjem ekipnem Evropskem prvenstvu v Cluju pa bo za uvod nastopil z uveljavljenim Angležem Paulom Drinkhallom.

Najviše postavljena Slovenka v Laškem je Ana Tofant, ki jo ni bilo na državnem prvenstvu na Rakeku. V prvem krogu bo igrala s Čilenko Paulino Vega. Aleksandro Vovk čaka druga nosilka turnirja, Portoričanka Adriana Diaz, 19. igralka sveta. Državna prvakinja Katarina Stražar pa bo v Romunki Bernadette Szocz tudi imela zelo zahtevno nasprotnico in le želimo si lahko, da bomo kakšen slovenski nastop dočakali tudi v drugem krogu glavnega dela turnirja. Torej med 16 najboljših. Možnosti so seveda tudi med dvojicami.

NTK Krka Novo mesto

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh