Slovenija v Hrastniku do prepričljive zmage

Slovenska namiznoteniška reprezentanca je v tekmi tretjega kroga kvalifikacij skupine A6 za ekipno evropsko prvenstvo, ki bo med 10. in 17. septembrom prihodnje leto v Malmöju na Švedskem, v Hrastniku premagala Ukrajino s 3:0. Že jutri, ob 17. uri, se bosta slovenske in ukrajinska reprezentanca pomerili še enkrat. Izbrancem Andreje Ojsteršek Urh bo za uvrstitev na Švedsko dovolj že en osvojen dvoboj.

Številni gledalci, ki so v Hrastniku prišli pozdravit slovensko namiznoteniško reprezentanco in svojega someščana, Darka Jorgića, so se pred začetkom tekme z minuto molka poklonili prejšnji teden preminulemu Viliju Ojsteršku, očetu obeh slovenskih selektorki, Andreje Ojsteršek Urin in Vesne Ojsteršek, ki je bil z žensko hrastniško ekipo sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja tudi državni prvak nekdanje Jugoslavije. Ob tem je vzgojil številne vrhunske igralke, ob obeh hčerkah, Andreji in Vesni, še Jožeta Urha, Jerneja Zalaznika ter še na mnoge druge, ki so tudi osvajali medalje in naslove na prvenstvih Jugoslavije in Slovenije.

Da bi to lahko bil slovenski večer v Hrastniku, je že v prvem dvoboju napovedal Deni Kožul. Logatčan, ki je v zadnjem času v vse boljši formi in je na svetovni lestvici na 143. mestu. V začetku prvega niza je proti mlademu Nazarju Tretjaku (567.) dosegel devet zaporednih točk in šele pri vodstvu z 9:0 je levorokemu Ukrajincu prepustil prvo točko. Bolj izenačen je bil drugi niz, vendar le do pete točke, nato pa je Logatčan pobegnil na 8:5, prišel do treh zaključnih žogic in izkoristil že prvo. V tretjem nizu je bilo zadnje izenačenje pri 3:3, nato pa je Kožul z raznovrstno igro brez večjih težav prišel do končne zmage.

»Res smo prepričljivo prišli do zmage. Vedeli smo, da moramo odigrati, kot znamo, to, smo danes tudi pokazali. Jutri imamo še en dvoboj, ki ga moremo odigrati tako kot danes, da izpolnimo svoj cilj z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo. Vse čestitke Petru, ki je premagal njihovega najboljše rangiranega igralca. Odigral je odlično in tudi zdržal pritisk do konca,« je po tekmi dejal Kožul.

Vrhunec prvega obračuna z Ukrajinci je bil zagotovo dvoboj med Darkom Jorgićem in Mikito Zavado. V prvih dveh nizih Jorgić nikakor ni prišel do svoje igre. V prvem je odpor 17-letnega Zavado strl šele v končnici, ko mu je nasprotnik prišel le na točko zaostanka (8:9). Še težje delo je imel nato v drugem nizu, v katerem je še vodil s 6:3, toda vztrajni Ukrajinec je naprej ubranil dve zaključni žogici, nato še dve, imel sam eno, v četrto pa je Jorgić le strl njegov odpor. V tretjem nizu se je Jorgić le razigral in z igro navdušil Hrastničane.

»Morda moja zmaga ni bila tako prepričljiva in da nisem pokazal svoje najboljše igre, toda tudi nasprotnik je igral dobro, imel pa je tudi malce sreče na svoji strani. Toda najbolj pomembno je, da sem na koncu zmagal, še bolj pa, da smo premagali Ukrajino in naredili pomemben korak proti evropskemu prvenstvu. Sicer pa je bilo res nekaj posebnega po desetih letih igrati v svojem mestu in zagotovo si bom to zapomnil za vse življenje. Še bolj vesel bom, če bomo jutri ponovili današnjo zmago in se dokončno uvrstili na evropsko prvenstvo. Upam, da bo prišlo še več gledalcev in da to ne bo moja zadnja tekma v Hrastniku,« je po svojem dvoboju dejal trenutno deseti igralec svetovne lestvice ITTF.

Vse pohvale si zasluži tudi Peter Hribar, 320. igralec svetovne lestvice, ki se je pomeril z Antonom Limonovim, najbolje uvrščenim Ukrajincem na lestvici ITTF v Hrastniku. V prvem nizu je povedel s 6:2 in čeprav se mu je Limonov približal na dve točki zaostanka (5:7), je ostal miren in niz zanesljivo dobil. Toda v drugem mu ni prav veliko uspevalo, kar je Ukrajinec izkoristil, vendar se Hribar ni predal. V tretjem nizu je nasprotniku prepustil le tri točke, v izenačenem četrtem nizu pa je po hudem boju dokončno ugnal neugodnega Limonova za prvo slovensko zmago v kvalifikacijah ekipnega evropskega prvenstva.

»Zelo sem zadovoljen s svojim dvobojem in sem presrečen, da nam je uspelo zmagati s 3:0, tako da smo korak bliže k evropskemu prvenstvu. Nič ni lepšega kot igrati pred polno dvorano za Slovenijo in prinesti zmago. Jutri je nov dan in upam, da nam ponovno uspe zmagati,« pa je bil s svojo predstavo zadovoljen tudi Hribar.

Ukrajina – Slovenija  0:3

Nazar Tretjak – Deni Kožul        0:3 (-2, -7, -6)

Mikita Zavada – Darko Jorgić     0:3 (-8, -13, -2)

Anton Limonov – Peter Hribar    0:3 (-6, 6, -3, -9)

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh