Samo še peterica pred Darkom Jorgićem

Na najnovejši lestvici Mednarodne namiznoteniške zveze ITTF se je Darko Jorgić, najboljši slovenski namiznoteniški igralec, prvič v svoji karieri uvrstil med najboljšo deseterico. Svojo do zdaj najboljšo uvrstitev je izboljšal za pet mest in je na šestem mestu. Prva tri mesta zasedajo Kitajci Fan Zhendong (6900 točk), Ma Long (3400) in Liang Jingkun (2700).

Pred Jorgićem sta ob treh Kitajcih le še Brazilec Hugo Calderano ((2570) in Šved Truls Möregard (2319), ki je tudi najboljši evropski igralec. Tik za Jorgićem pa je Japonec Tomokazu Harimoto (1985), na osmem mestu je Yun-Ju Li iz Tajvana, deveti je Nemec Dimitrij Ovtcharov (1665) in deseti Nigerijec Quadri Aruna (1565).

»Vedel sem, da bom prej ali slej med deset na svetu, kajti vedel sem, da morajo odstraniti še dvajset odstotkov starih točk. Trenutno sem šesti na svetu in drugi v Evropi, ker je Moregard pa eno mesto pred mano. Vsekakor sem pripravljen na še večje izzive. Vem, da me bodo zdaj še bolj napadli in me želeli premagati. Mislim, da sem dovolj močan v glavi in da lahko zdržim ta pritisk in se morda prebijem še kakšno stopničko višje,« je najnovejšo lestvico ITTF komentiral 23-letni Hrastničan, ki ga v nedeljo s Saarbrücknom čaka prva polfinalna tekma končnice nemškega državnega prvenstva.

Njihov nasprotnik bo Mühlhausen, ki je redni del prvenstva končal na tretjem mestu, se pravi mesto za Saarbrücknom. V drugem paru se bosta pomerila Borussia Düsseldorf, ki je bila prva in četrtouvrščeni Fulda-Maberzell.

»Favoriti smo vsekakor mi, ampak Mühlhausen ima res kakovostno ekipo, ki igra dober namizni tenis, še zlasti v svoji dvorani. Pričakujem tesen obračun, ampak upam, da bomo pokazali pravo formo in dobro igro ter da se uvrstimo v finale, kjer bo Düsseldorf v prednosti. V pokalu smo ga sicer presenetili, zakaj ga ne bi tudi v ligi,« se je Jorgić dotaknil nemškega državnega prvenstva, po njem pa ga čaka bogat mednarodni program.

»Do konca leta me čaka kar veliko tekmovanj. V mesecu juniju bom igral na Contender turnirju na Hrvaskem, v juliju me čakata kar dva turnirja, najverjetneje v Budimpešti Grand Smash in pa nato še sredozemske igre. Avgusta je na sporedu evropsko prvenstvo in v oktobru še svetovno. Zagotovo pa bom nastopil še na nekaj drugih turnirjih.«

Bojan Tokić, ki že nekaj časa ne igra redno mednarodnih turnirjev, saj ima obveznosti kot trener v belgijski reprezentanci, je izgubil 27 mest in je zdaj 98. igralec sveta, medtem ko je že dlje časa poškodovani in zdaj tudi oboleli Deni Kožul izgubil 34 mest in je po novem 149. igralec sveta. Dvajset mest je izgubil tudi Peter Hribar, ki je zdaj na 314. mestu, velik skok pa sta na lestvici naredila Aljaž Godec, ki je na 413. mestu in Žiga Žigon na 428. mestu, medtem ko je Tilen Cvetko tudi med tistimi, ki so izgubili nekaj mest. Trenutno je na 485. igralec sveta, mladi Miha Podobnik pa 568.

Ana Tofant najboljša Slovenka

Tudi na ženski svetovni lestvici ITTF so prva mesta »rezervirana« za kitajske igralke. Na prvih treh mestih so ostale Meng Chen, Yingsha Sun in Manyu Wang, pa tudi četrta prihaja iz Kitajske, Yidi Wang. Najboljša evropska igralka je Nemka Ying Han, precej pa so napredovale slovenske igralke. Na 170. mestu je Ana Tofant, prej je bila 47 mest slabša, 80 mest je za 190. mesto pridobila Katarina Stražar, kar 526 pa Lea Paulin, ki je zdaj na 300. mestu. Osemindvajset mest je izgubila Aleksandra Vovk, ki je na 319. mestu, le mesto slabša je Sara Tokić. Med najboljših štiristo igralk na svetu so še Lara Opeka (339.), Tjaša Novak (362.), Enya Moltara (363.9, Polona Horvat (364.) in Nuša Kadiš (368.).

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh