Proti Portugalcem se ni izšlo

V osmini finala ekipnega svetovnega prvenstva v Chengudju na Kitajskem je slovenska moška namiznoteniška reprezentanca izgubila proti Portugalski z 0:3. Portugalci bodo v četrtfinalu igrali z Japonsko, ki je bila v osmini finala s 3:0 boljša od Brazilije.

Uvodni niz prvega dvoboja osmine finala se za slovensko izbrano vrsto ni začel po njenih željah. Najboljše uvrščeni Portugalec na svetovni lestvici, Marcos Freitas (33.), je proti Deniju Kožulu (155.) hitro povedel za tri točke, ki jih je ohranil do konca niza. Bolj obetavno je Logatčan začel drugi niz, v katerem je še vodil s 5:3, nato pa je Portugalec dosegel šest zaporednih točk. V tretjem nizu se je 25-letni Kožul vrnil v igro in bil v končnici dovolj zbran, da je po izenačenju Freitasa na 9:9, dosegel dve točki. Toda levoroki Portugalec, ki je bil predlani tretji na evropskem prvenstvu, je v četrti niz vstopil z vodstvom 3:0. Kožul se mu je po minuti odmora še približal na točko zaostanka, z novimi tremi zaporednimi točkami pa je Freitas dokončno zlomil njegov odpor.

Tudi drugi obračun med Darkom Jorgićem in Joaom Geraldom (49.) so boljše začeli Portugalci. Levoroki Freitas je v prvem nizu osmemu igralcu sveta prepustil le šest točk, v drugem pa je s petimi zaporednimi točkami povedel z 9:4. V končnici niza je Hrastničan ubranil tri zaključne žogice 34-letnega Portugalca, nato še četrto, sam pa je izkoristil prvo žogico. Tretji niz je minil v popolni prevladi najboljšega slovenskega igralca, ki je povedel s 5:0, nato pa pustil tekmeca pri štirih točkah. Toda v četrtem se je Geraldo vrnil v igro. Povedel je z 2:0, pred končnico niza s tremi zaporednimi točkami z 9:6, z nekaj sreče, ko je žogica tudi zadela sam rob mize, tudi z 10:8. Na koncu je izkoristil drugo zaključno žogico. Čeprav je odločilni peti niz Jorgić začel z vodstvom 2:0, je Geraldo hitro prišel do svoje igre, dosegel tri zaporedne točke in pred vstopom v končnico niza povedel z 8:5, prednost treh točk je ohranil do konca.

Peter Hribar, ki je na svetovni lestvici 321., je proti Joau Monteiru (83.) hrabro vstopil v dvoboj, povedel s 5:3, vodil še z 8:7, toda v končnici se mu je zatresla roka, tako da tretji levoroki portugalski igralec izkoristil prvo zaključno žogico. V drugem nizu je izkušeni, 39-letni Portugalec v končnici prišel do treh točk prednosti (9:6), toda pet let mlajši Hribar je imel s štirimi zaporednimi točkami priložnost za izenačenje v nizih. Žal je ostala neizkoriščena. Tretji niz je bil le še formalnost, saj je Monteiro hitro prišel do visoke prednosti.

S porazom proti Portugalski, ki bo v četrtfinalu igrala z Japonsko, so se končali slovenski nastopi na letošnjem svetovnem prvenstvu. Uvrstitev med 16 najboljših na svetu je do zdaj njena najboljša uvrstitev na ekipnih svetovnih prvenstvih, ki še toliko dragocenejša, ker so slovenski namiznoteniški igralci bili brez obolele Andreje Ojsteršek Urh. Selektorica slovenske izbrane vrste je tik pred odhodom na Kitajsko zbolela za covidom-19 in je svoje izbrance lahko spremljala le preko video povezave.

»Gledali smo dvoboj, v katerem je bil nasprotnik že od samega začetka agresiven. Fantje so poskušali vse, vendar se jim ni izšlo. Priznati moramo, da so bili Portugalci danes boljši. Vendar si nimamo česa očitati. Že od samega odhoda na Kitajsko nam je šlo vse narobe, ampak fantje so pokazali, da so res ta pravi. Praktično vse so si morali organizirati sami, kar ni ravno preprosto in zagotovo so tu izgubili precej energije. Skušala sem jim pomagati s kratkimi video nasveti glede igre, kar sem povedala Tilnu Cvetku, on pa je to prenesel tistemu, ki je bil za mizo. Ampak še enkrat, ponosna sem nanje, zdaj pa naj opravijo še nekaj treningov in se srečno vrnejo domov,« je po dvoboju, ki ga je spremljala od doma, povedala Andreja Ojsteršek Urh.

»Škoda, ker smo imeli morda priložnost tudi za kaj več. Na žalost je imel Deni že v prvem dvoboju nekaj smole, saj je zgrešil nekaj lahkih žogic, ki jih običajno ne zgreši. Žal mi je moje tekme, kajti po zaostanku z 0:1 v nizih in 4:9 v drugem sem se vrnili v igro, povedel z 2:1, pa ostal praznih rok. Geraldo je bil ves čas agresiven in mi ni pustil, da bi prišel do svoje igre. Mislim, da je Peter v prvih dveh nizih prikazal svoj najboljši namizni tenis na SP, boril se je do konca, toda Monteiro je vendarle precej višje na lestvici od njega. Ampak kakor koli že, nimamo si česa očitati, uvrstitev med 16 na svetu je lep uspeh. Iskreno upam, da bomo na prihodnjem SP prikazali še kanček več, bomo morali pa še več trenirati, da bi napredovali. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil organizatorjem, ki so nam omogočili povezavo z našo selektorico, nam bi bilo pa seveda veliko lažje, če bi bila z nami,« je po tekmi s Portugalsko dejal Darko Jorgić.

»Prvič sem igral s Freitasom. V začetku sem bil preveč pasiven, tako da mi je pobegnil z 2:0 v nizih. V tretjem sem le prišel do svoje igre, toda v četrtem sem imel tudi nekaj smole, zaostanek petih točk pa je bil na koncu vendarle prevelik. Škoda za Darkovo tekmo, ko se je vrnil v igro, v petem pa je pri 6:6 nesrečno izgubil točko. Vse pohvale si zasluži Peter, ki je proti Monteiru prikazal dobro igro. Žal se je SP za nas končalo, toda tudi uvrstitev med najboljših 16 je lep uspeh in verjamem, da lahko na prihodnjem naredimo še korak naprej,« pa je Jorgića dopolnil še Deni Kožul.

Slovenija – Portugalska  0:3

Deni Kožul – Marcos Freitas    1:3 (-8, -6, 9, -7)

Darko Jorgić – Joao Geraldo    2:3 (-6, 11, 4, -9, -8)

Peter Hribar – Joao Monteiro   0:3 (-9, -10, -3)

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh