Priznanje Matiji Krncu za življenjsko delo

Slovenska namiznoteniška skupnost je morda majhna, a v njej delujejo veliki ljudje. Eden takšnih je zagotovo Matija Krnc, ki je na svetovnem prvenstvu za mladince in kadete, ki v teh dneh poteka v Novi Gorici, s strani predsednika NTZS, Tomaža Kralja, prejel priznanje za življenjsko delo. Na podelitvi je bila tudi predsednica Mednarodne namiznoteniške zveze, Petra Sörling.

Matija Krnc je prvič prejel za lopar leta 1957 in kasneje z ljubljansko Olimpijo trikrat osvojil državni naslov, prvič leta 1963. Dolga leta je sodeloval tudi pri vseh večjih mednarodnih namiznoteniških dogodkih. Leta 1962 je bil del organizacijske ekipe evropskega mladinskega prvenstva na Bledu, nato je nudil tehnično pomoč pri organizaciji treh svetovnih prvenstev v Jugoslaviji. Dolga leta je bil edini Slovenec, ki je sodeloval pri vseh večjih mednarodnih namiznoteniških dogodkih.

Leta 1965 je opravil izpit za mednarodnega sodnika in od takrat naprej puščal svoj pečat v namiznoteniških dvoranah. Leta 2001 je postal mednarodni »referee« in skupaj s kolegi izdal prvi Priročnik za sodnike in organizatorje tekmovanj. Od slovenske osamosvojitve leta 1991 vodi Komisijo za sodnike in letno organizira seminarje tako za nacionalne kot za mednarodne sodnike. Vsako leto se kot glavni sodnik, pomočnik glavnega sodnika ali mednarodni sodnik udeleži kot 10 mednarodnih turnirjev. Sodeloval je na 15 svetovnih prvenstvih, 8 evropskih prvenstvih, evropskih igrah, 8 univerzijadah 2 olimpijskih igrah, zadnjič v RIU 2016 in na več kot 500 mednarodnih turnirjih.

Za več kot 60 let prostovoljnega dela v namiznem tenisu je kot tekmovalec prejel številna priznanja in nagrade. Novembra 2014 je prejel Rožančevo nagrado, najvišje priznanje za prostovoljno delo v športu, leta 2017 je prejel ETTU Značko časti in leta 2018 Bloudkovo nagrado, najvišjo športno nagrado v Sloveniji, leta 2019 posebno nagrado Slovenskega olimpijskega komiteja in leta 2022 nagrado EUSA – Medaljo priznanja, v Novi Gorici pa je v bogato zbirko priznanj dodal še enega.

»Dragi Matija, namiznoteniška zveza Slovenije, se ti najlepše zahvaljuje in na tem mestu podeljuje priznanje za življenjsko delo. Hvala,« se mu je ob podelitvi priznanja zahvalil Tomaž Kralj.

Krnčevo dolgoletno strokovno, predano in organizacijsko delo v razvoju namiznega tenisa, je resnično navdihujoča. Priznanje je zagotovo v prvih rokah.

 

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh