Presenečenje Laškega je Kiril Gerasimenko

Najbrž ob plejadi kitajskih igralcev, ki so tokrat prišli v Laško na WTT Slovenia hub presented by I feel Slovenia v namiznem tenisu, ni nihče niti po tiho pomisli, da se bo v finale med moškimi prebil 24-letni Kazahstanec Kiril Gerasimenko, ki je s tem dosegel enega svojih največjih uspehov doslej. V finalu se bo pomeril z drugim nosilcem turnirja, Kitajcem Liang Jingkun, popolnoma kitajsko pa bo obarvan ženski finale med prvo nosilko Wang Yidi in Liu Weishan.

Tudi po uvodnih dveh zmagah v Laškem z Madžarom Majarosem in Japoncem Shinozuko še nihče ni bil pretirano pozoren na Gerasimenka, čeprav je v preteklosti že dobil odprto prvenstvo Španije. Ko pa je v četrtfinalu zaustavil Angleža Paula Drinkhalla, ki je včeraj izločil prvega nosilca, Kitajca Lina, pa je tudi Kazahstanec postal zelo zanimiv. Sploh ob dejstvu, da se mu je v polfinalu nasproti pojavil kitajski »kvalifikant« Liu Dingshuo, ki je v prvem današnjem dvoboju zaustavil rojaka, četrtega nosilca Wanga Chuqina.

Seveda lahko le ugibamo, kaj bi bilo, če bi imel Gerasimeko nasproti Chuqina, dejstvo pa je, da je Kazahstanec, ki se je namiznega tenisa učil tudi v kitajskih kampih, s sobotnim zahtevnim programom opravil več kot dobro. Gerasimenko je imel večji del dvoboja prevlado v igri. Povedel je z 2:0 in 3:1. Tudi ko je prišel nasprotnik do izenačenja, in ko je odločal sedmi niz, se ni dal zmesti in odločilni niz dobil daleč najbolj zanesljivo med vsemi z 11:5. »Ne morem vam povedati, kako sem utrujen. Dva taka dvoboja, oba z maksimalnim številom nizov. Sem pa nedvomno vesel in ponosen, da sem to zmogel. Šestič sem igral z izkušenim Drinkhallom in ga prvič premagal. V tisti dvoboj sem šel res brez pritiska, saj sem menil, da ne morem nič izgubiti. In ko sem dosegel zmago z Angležem, sem bil povsem sproščen, edina težava so bili le krči v četrtem nizu, ko sem moral nekoliko spustiti svojo intenzivnost. Na srečo sem se v sedmem nizu spet počutil bolje, videl priložnost in jo tudi izkoristil,« je po dvoboju povedal izmučeni Kiril Gerasimenko. Ob vsem je poudaril še to, da je ta dosežek precej boljši kot njegov uspeh v Španiji, kjer je bila konkurenca precej manj zahtevna.

Svoj pohod h končni zmagi pa odločno nadaljuje drugi nosilec in 12. igralec sveta Liang Jingkun. V polfinalu je s Švedom Jonom Perssonom sicer oddal prva dva niza na turnirju, ko pa je bilo potrebno, je imel vse v svojih rokah. Persson je sicer poskušal s svojim pristopom, po zaostanku z 0:3 je dobil četrti in peti niz, tedaj pa je pri Liangu zasvetila vsaj oranžna luč in v šestem nizu je zaključil na šest, kar je zadostovalo za enega največjih uspehov na njegovi športni poti.

Pri ženskah je s svojo zanesljivostjo nadaljevala prva nosilka Wang Yidi, ki pa je le mogla oddati prva dva niza. Indijka Manika Batra, sicer nekaj starejša od kitajske nasprotnice je navkljub porazu s 4:2 odigrala vrhunsko partijo. V zadnjih dveh nizih pa jo je nekoliko zmanjkalo in bo uteho iskala jutri v finalu ženskih dvojic, kjer kitajskih igralk presenetljivo ne bo v zaključnem dvoboju. Je pa za kitajski finale med ženskami poskrbela Liu Weishan, ki se je komajda ognila kvalifikacij v Laškem, saj je 106. na svetovni lestvici. Znala pa je izkoristiti polom favoritinj v spodnjem delu žreba. Predvsem pa je brez največje težave izločila Singapurko Jianovo, ki je pred tem zaustavila drugo nosilko Portoričanko Diazovo.

V nedeljskem finalu moških dvojic se bodo pomerili Gaoyuan Lin in Qihao Zhou iz Kitajske ter Japonca Yuta Tanaka in Yuto Kizukuri, ki sta v polfinalu premagala varovanca Bojana Tokića, Belgijca Laurensa Devosa in Olava Kosoloskyja. Tudi finale ženskih dvojic ne bo popolnoma kitajsko obarvan, saj bosta proti Liu Weishan in Wang Yidi igrali Indijki Archana Girish Kamath in Manika Batra. Bo pa zato kitajski finale v mešanih dvojicah, kjer se bosta Chuqin Wang in Yidi Wang pomerila z Weishan Liu in Jingkun Liangom.

NTK Krka Novo mesto

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh