V Ljubljani bo julija igrala svetovna namiznoteniška smetana

Odštevajo se že dnevi do začetka novega turnirja svetovne serije v namiznem tenisu v Sloveniji. Po dveh turnirjih v Laškem pred dvema letoma in po lanskem turnirju v Novi Gorici, kjer je Darko Jorgić igral v finalu med posamezniki, je pred nami turnir v Ljubljani, ki bo od 3. do 9. julija. Prvič doslej pa bo pri nas gostoval turnir še višjega ranga kot smo jih bili vajeni. Dvorana Tivoli bo tako s košarkarsko dvorano kot z ledno dvorano gostila turnir razreda Star Contender, ki ponuja tudi 250.000 $ nagradnega sklada.

Pogled na seznam igralcev in igralk, ki bodo nastopili na turnirju razkriva, da bo pri nas v prvem tednu julija, moč spremljati svetovno prvenstvo v nekoliko okrnjeni zasedbi. Prvotno se je denimo na turnir prijavilo kar 46 igralcev iz najboljših 50 na svetu. Podobno velja tudi za žensko konkurenco. Kazalo je tudi, da bo organizacija WTT (Svetovni namizni tenis) za turnir v Ljubljani prilagodila svoj pravilnik in bodo lahko nastopili vsi. Na koncu razumljivo te spremembe ni bilo, turnir pa bo še vedno eden najmočnejših v tem letu, nedvomno pa najmočnejši v Evropi v letu 2023.

»Zelo sem vesel, da smo v teh parih letih, odkar sodelujemo z WTT uspeli pripeljati ta turnir v Ljubljani. Ponosni smo, da se je na turnir prijavila tudi elita namiznega tenisa, od prvih 20 igralcev sveta se je tako pri ženskah kot pri moških prijavilo 19 igralcev, tako da si od 3. do 9. julija obetamo vrhunske predstave v Hali Tivoli. Vesel sem, da bo močno zastopana tudi slovenska reprezentanca na čelu z Darkom Jorgićem, Ano Tofant in Denijem Kožulom,« je v pričakovanju turnirja izpostavil predsednik namiznoteniške zveze Slovenije Tomaž Kralj, ki bo na turnirju v vlogi direktorja tekmovanja.

Turnir bo tudi tokrat potekal s tesnim sodelovanjem Slovenske turistične organizacije STO, ki je tudi v tem športnem dogodku očitno prepoznala možnost prepoznavnosti naše države tudi na trgih, ki niso povsem tradicionalni. Predstavnica STO Metka Pirc o tem: »Veseli nas, da smo lahko eden izmed glavnih partnerjev tako velikega dogodka, kot je WTT Ljubljana. STO v zadnjih letih s ponosom podpira največje namiznoteniške dogodke, ki jih gosti Slovenija in se tako uvršča na zemljevid namiznoteniškega sveta. Taki dogodki in uspehi naših športnikov pripomorejo h krepitvi Slovenije kot vrhunske destinacije tako za rekreativce kot vrhunske športnike. Dogodek bo gostil več kot 200 tekmovalcev iz več kot 40 držav, in vse kaže, da ima dogodek velik potencial za promocijo Slovenije kot turistične in športne destinacije. Tudi na za nas zelo pomembnem azijskem trgu.«

Domačega turnirja z vrhunsko udeležbo se razumljivo veselijo tudi slovenski igralci, ki bodo imeli možnost, da za mizo stopijo z največjimi asi igre z najmanjšo žogico. Nedvomno pa je prvi slovenski loparček Darko Jorgić, ki je na 13. mestu svetovne lestvice in si močno želi nazaj v TOP10.

»Vsekakor se najprej moram pogovoriti z organizatorjema Borutom (Mikličem) in Tomažem (Kraljem), zakaj sta sprejela toliko Kitajcev, glede na to, da mi ne odgovarjajo. Ampak malce šalo na stran, igrati turnir v Sloveniji je vedno nekaj posebnega,« se je na ponedeljkovi predstavitvi turnirja najprej pošalil Jorgić, nato pa nadaljeval: »Zahtevna situacija in izredno močen turnir je pred nami. Odigrati turnir na domačih tleh je vedno nekaj posebnega, to se je pokazalo že v Novi Gorici, kjer nas je pričakala polna dvorana in iskreno upam, mi uspe tudi v Tivoliju podoben, dober rezultat. Upam, da nas pridejo ljudje podpret v velikem številu, vsekakor pa bo potrebno dati od sebe svoj maksimum,« ki ga že ta petek čakajo evropske lige v Krakovu.

V Krakovu bo nastopila tudi Ana Tofant, ki bo na nocojšnji otvoritveni slovesnosti tudi ena od dveh nosil slovenske kolajne. »Ne vem, kako naj se zahvalim tistim, ki nam omogočajo take turnirje tudi v domačih dvoranah. Za nameček je turnir še v Ljubljani, le 20 minut od mojega doma. Res sem izjemno navdušena in želim si le primerne nasprotnice v prvem krogu,« pa je dejala najboljša slovenska igralka na svetovni lestvici.

V glavnem turnirju bodo ob njima nastopili še Deni Kožul, Peter Hribar, Katarina Stražar in Sara Tokić, v kvalifikacijah pa še Lara Opeka in Enya Moltara, medtem ko bosta mlada Miha Podobnik in Brin Vovk Petrovski igrala v kvalifikacijah dvojic.

Dokončna lista udeležencev še ni v celoti potrjena, velikih sprememb pa ne gre več pričakovati. Žreb turnirja bo opravljen ob koncu naslednjega tedna. V kvalifikacijskih bojih bodo vstopnice po deset evrov za odrasla, za dijake, študente in upokojence bodo po osem evrov, v glavnem žrebu pa 15 evrov za odrasle, vsi drugi pa bodo morali odšteti tri evre manj.

Napisal: Dare Rupar

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh