Jorgić v Oranu nosilec slovenske zastave in prvi nosilec namiznoteniškega turnirja

V Oranu v Alžiriji se bodo danes tudi uradno začele sredozemske igre, na katerih bosta nastopili tudi obe članski ekipi slovenske namiznoteniške reprezentance. Pred štirimi leti v Tarragoni je slovenska moška izbrana vrsta osvojila zlato kolajno, zlato pa bo v posamični konkurenci branil tudi Darko Jorgić. V nedeljo se začenja ekipni del tekmovanja, dva dni pozneje še v posamični konkurenci.

Na večerni svečani otvoritvi bosta slovensko zastavo nosila Darko Jorgić in telovadka Tjaša Kysselef, že v nedeljo dopoldne pa osmega igralca svetovne lestvice ITTF z Denijem Kožulom in Petrom Hribarjem čaka prva tekma ekipnega dela tekmovanja.

»Nisem v tisti formi, kot sem bil v finalu nemškega državnega prvenstva, vendar mislim, da jo lahko dvignem, ko bo to najbolj pomembno. Ne bo ravno preprosto ubraniti prvega mesta iz Tarragone, saj so tudi Italijani, Francozi, Španci, Portugalci, Srbi, Grki …, tako da bomo morali prikazati res dobre partije,« je pred začetkom ekipnega tekmovanja dejal Jorgić.

Pred štirimi leti je bil ob Jorgiću in Kožulu v ekipi še Bojan Tokić, ki se je lani, vsaj začasno, poslovil od reprezentančnega dresa, namesto njega bo igral Peter Hribar. »Veliko bo odvisno tudi od tega, kako bomo začutili dvorano. Vsekakor želimo osvojiti prvo mesto, vendar pot do njega ne bo preprosta, kajti v Oranu je nekaj odličnih ekip. Mislim, da bodo naši največji konkurenti Portugalci, Španci in Francozi, toda ne glede na to, s kom bomo igrali, bomo razmišljali le o zmagi,« je optimistično razpoložen Hribar, ki je debitant na sredozemskih igrah in bo igral samo v ekipnem delu tekmovanja.

V ekipnem delu tekmovanja je 12 ekip, Slovenija je prvi nosilec, Egipt z Omarjem Assarjem (20. igralec svetovne lestvice ITTF) in Ahmedom Salehom (58.) drugi, Portugalska z Joaom Geraldom (41.) in Joaom Monteirom (70.) in Španija z Alvarom Roblesom (60.) četrti. V posamični konkurenci je prvi nosilec Jorgić, drugi Assar, tretji Geraldo in Saleh četrti. Kožul, ki je na 160. mestu svetovne lestvice, je deveto postavljeni nosilec. Selektorica slovenske moške ekipe je Andreja Ojsteršek Urh.

Tofant drugič, Stražar in Tokić debitantki

Slovenske barve v ženskem ekipnem tekmovanju bodo branile Ana Tofant, Katarina Stražar in Sara Tokić, ki je v posameznem delu ne bomo videli. Med devetimi prijavljenimi ekipami je Slovenija na zadnjem mestu, pred njo so Egipt, Portugalska, Italija, Španija, Srbija, Tunizija, Turčija in Alžirija. Toda to ne pomeni, da se bodo izbranke Vesne Ojsteršek zadovoljile z devetim mestom.

»Katarina in Sara sta debitantki, Ana bo na SI že drugič, saj je bila že v Tarragoni. Vse ekipe, če gledamo svetovno lestvico, so višje rangirane od nas, tako da zelo težko kaj napovedujem. Lahko samo rečem, da so dekleta odlično pripravljena in verjamem, da lahko presenetimo katerokoli ekipo,« svojim izbrankam zaupa Vesna Ojsteršek.

»Glede na to, da sem v zadnjem času igrala na WTT Contenderju v Zagrebu in Europe Trophy Grand Final, v Alžirijo odhajam v tekmovalnem ritmu. Osebno si želim prikazati dobro igro in presenetiti, kakšno bolje rangirano nasprotnico. Tako v posameznem kot tudi v ekipnem delu bo veliko vlogo igral tudi žreb. S Katarino in Saro smo definitivno dobra ekipa, ki lahko preseneti praktično vsakogar,« je prepričana Ana Tofant, njeno mnenje pa deli tudi Katarina Stražar: »V Alžirijo odhajam dobro pripravljena, saj sta za mano dve tekmovanji. Upam, da lahko dosežemo kakšno nepričakovano zmago. Res je, da so v ekipnem delu vse prijavljene države na lestvici boljše od nas, ni pa nujno da bo tako tudi na koncu. Upam da bo tekmovanje uspešno in dober pokazatelj nase pripravljenosti za prihajajoče evropsko prvenstvo v Münchnu.«

Prva nosilka ženskega posamičnega turnirja bo Xiaxin Yang iz Monaka, sicer 12. igralka svetovne lestvice, druga nosilka bo mlada Egipčanka Hana Goda (33.), tretja njena rojakinja Dina Meshref (47) in Jieni Shao iz Portugalske (51.). Od obeh slovenskih predstavnic v posamični konkurenci je Ana Tofant na 178. mestu svetovne lestvice in bo v Oranu kot 17. nosilka, aktualna slovenska državna prvakinja, Katarina Stražar (201.) pa je dvajseta nosilka.

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh