Na SP v Durbanu ob Jorgiću še Kožul, Tofantova in Stražarjeva

Slovenska namiznoteniška reprezentanca je pod vodstvom Andreje Ojsteršek Urh danes odpotovala na prizorišče svetovnega prvenstva za posameznike in dvojice, ki bo med 20. in 28. majem v Durbanu. V Južni Afriki bodo v posamični konkurenci nastopili Darko Jorgić, Deni Kožul in Ana Tofant, ki se ji bo med dvojicami pridružila Katarina Stražar, medtem ko bo Jorgić igral s Čehom Tomašem Polanskym.

Najboljši namiznoteniški igralci in igralke se po 84 letih spet vračajo na afriško celino. Po letu 1939, ko je bilo svetovno prvenstvo v Kairu, se bodo za naslove svetovnih prvakov pomerili v Južni Afriki. Pred 84 leti so v Kairu igrali tudi za ekipne naslove, z jugoslovansko reprezentanco je srebrno kolajno osvojil Maks Marinko, tokrat bo tekmovanje le v posamični konkurenci in v dvojicah. Naslova iz Houstona med posamezniki bosta branila Kitajca Fan Zhendong in Wang Manyu. Kitajsko prevlado sta v dvojicah prekinila Šveda Mattias Falck in Kristian Karlsson, medtem ko so ženske dvojice in mešane dvojice spet pripadle kitajski izbrani vrsti. V ženskih dvojicah sta bili tako najboljši Sun Yingsha in Wang Manyu, v mešanih pa Wang Chuqin in Sun Yingsha. Prav vsi bodo v istih zasedbah igrali tudi v Durbanu.

Do najboljšega slovenskega rezultata je v ZDA prišel Jorgić, ki ga je v osmini finala zaustavil Brazilec Hugo Calderano, za Kožula je bilo tekmovanje končano v prvem krogu, v ženski konkurenci pa Slovenija ni imela svojih predstavnic.

Slovenska udeležba v Durbanu bo letos torej bolj številna, kajti ob Jorgiću in Kožulu bo v posamični konkurenci pravico nastopa imela tudi Tofantova, med dvojicami pa tudi Stražarjeva. Ker so bolj ali manj vsi slovenski predstavniki imeli klubske obveznosti, Jorgić se je tako v sredo s Saabrücknom uvrstil v finale nemškega prvenstva, Tofantova pa z ekipo Leers OSTT v francosko Pro B ligo, posebnih priprav ni bilo. Z njimi bo le Andreja Ojsteršek Urh.

»Odkar je novi sistem tekmovanj WTT, ni več tako, da bi lahko eno leto vnaprej načrtoval priprave in tekmovanja, na katerih boš nastopal. Zdaj vsi samo dirkajo iz turnirja na turnir, prav tako pa igralci in igralke ne vedo več, ali bodo lahko igrali na določenem turnirju, saj se lestvice ITTF spreminjajo praktično vsak teden. Na nekatere so celo vabljeni, in če odpovedo sodelovanje, so ob točke. Te pa so še kako pomembne, saj bodo na koncu odločale o uvrstitvi na olimpijske igre v Parizu, ki so prioriteta pri vseh,« je o zapletenem sistemu tekmovanj dejala Ojsteršek Urhova, ki je bila pred odhodom v Južno Afriko nekoliko zaskrbljena le zaradi zdravstvenega stanja Kožula.

»Deni je imel zdravstvene težave. Najprej je imel angino, potem je sledila viroza v povezavi z alergijo na antibiotike, ampak zdaj je že v redu in normalno trenira. Njegov cilj je, da bi se uvrstil najmanj v drugi krog. Zanj sem prepričana, da sodi med najboljših 80 igralcev na svetu, vendar je po težavah s poškodbo precej padel na mednarodni lestvici. Višje cilje ima Darko, ki je v Houstonu izpadel proti Calderanu za uvrstitev med najboljših osem. Veliko bo odvisno, kakšen dan bo imel in kje bo na dan tekme z glavo. Za Ano bo uspeh, če se prebije skozi prvi krog, v dvojicah pa sta lani s Katarino presenetili na turnirju v Dohi, kjer sta bili v polfinalu. Ampak za vse velja, da bo v veliki meri njihova uvrstitev odvisna tudi od žreba,« pa je slovenska selektorica dejala o ciljih v Durbanu.

Do zdaj je na SP kolajne osvojilo že kar nekaj slovenskih igralcev, vsi z reprezentanco Jugoslavije. Prvo, srebrno, že na omenjenem SP V Kairu Maks Marinko leta 1939, Ištvan Kopra in Edvard Vecko sta z Jugoslavijo prišla do bronaste kolajne leta 1965 v Ljubljani in štiri leta pozneje v Münchnu, Miran Savnik leta 1975 v Kalkuti, Jernej Zalaznik leta 1987 v New Delhiju in Robert Smrekar leta 1991 v Chibi.

In kaj pred začetkom SP pravijo slovenski predstavniki?

Darko Jorgić, 24 let (13. na svetovni lestvici ITTF): »Prejšnji petek se nam v nemškem prvenstvu ni izšlo v gosteh, zato smo morali z Ochsenhausnom igrati še v nedeljo. Na koncu je najbolj pomembno, da smo se uvrstili v finale. S svojo igro nisem bil najbolj zadovoljen, predvsem to velja za petkovo tekmo. Tudi zaradi klubskih obveznosti nisem imel posebnih priprav na SP, ampak glede na številne turnirje, ki so čez vso sezono, smo tako ali tako ves čas v procesu treninga. Težko je reči, v kakšni formi sem, v Durbanu pa si želim ugoden žreb in seveda dobre igre.«

Deni Kožul, 26 let (152.): »V zadnjem obdobju sem imel zelo intenzivne treninge. Mislim, da sem dobro pripravljen, šele na tekmi pa bomo videli, v kakšni formi sem. Ker sem uvrščen v spodnji del žreba, bom verjetno že v prvem krogu naletel na nekoga, ki je na lestvici pred mano, ampak če bom prikazal svojo najboljšo igro, lahko premagam vsakogar.«

Ana Tofant, 24 let (252.): »Pred dobrim tednom dni smo se v Franciji z mojim klubom Leers OSTT po zmagi v zadnji ligaški tekmi veselili uvrstitve v Pro B, tako da sem zadnje dneve pred odhodom na SP izkoristila za počitek in trening. Mislim, da sem dobro pripravljena, želela bi si zadržati nivo igre z zadnje tekme v Franciji. Vesela sem, da imam v Južni Afriki priložnost nastopiti tako v konkurenci posameznic, kot tudi dvojicah s Katarino, kjer sva že večkrat dokazali, da sva lahko precej nevarna dvojica in dosegli nekaj lepih mednarodnih uspehov – konec koncev to potrjuje tudi najina uvrstitev na SP. V Durban zaenkrat odhajam brez pričakovanj, saj bo povsod ogromno odvisno od žreba … cilj je prikazati dober namizni tenis in morda presenetiti.«

Katarina Stražar, 22 let (339.): »Zadnje dni pred SP sem izkoristila za trening in počitek. Zdi se mi, da sem dobro pripravljena. Ko sem trenirala, sem se osredotočala na igro v dvojicah – servisi po diagonalah, vračanje prve žoge in tekme na koncu treninga. Z Ano se v dvojicah dobro ujameva, še posebej, kadar res začutiva ena drugo v igri. Tudi samozavesti nama ne manjka, ker sva skupaj dosegli že zelo dobre rezultate. Zaradi njih sva se tudi kvalificirali na to svetovno prvenstvo, na kar sem zelo ponosna. Ana se je uvrstila tudi v posamičen del tekmovanja, jaz pa žal nisem dovolj visoko na svetovni lestvici.«

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh