Na DP na Rakeku tretji naslov za Kožula in drugi za Tofantovo

V organizaciji Ping Pong kluba Rakek in Namiznoteniški zveze Slovenije je v dvorani OŠ Rakek potekalo letošnje državno prvenstvo za člane in članice posamezno in dvojice. Po pričakovanjih se je v moški konkurenci naslova veselil Deni Kožul (Grünwetterbach), ki je v finalu s 4:1 (8, -9, 1, 9, 13) premagal Miho Podobnika (Logatec), v ženski konkurenci pa je bila Ana Tofant (Mengeš) s 4:2 (5, 9, 11, -10, -8, 6) boljša od Tjaše Novak (Kajuh-Slovan).

Z izjemo Darka Jorgića, ki ima klubske obveznosti, v petek, 31. marca ga s Saarbrücknom čaka prva finalna tekma lige prvakov proti Borussii Düsseldorf in Bojana Tokića, so se na Rakeku zbrali praktično vsi najboljši slovenski namiznoteniški igralci. Že prvi dan je za presenečenje poskrbel mladi Mihael Kocjančič (Kajuh-Slovan), ki je v drugem krogu izločil branilca naslova državnega prvaka, Petra Hribarja (Krka) s 4:1. Preseneča tudi zgodnji izpad Tilna Cvetka, lanskoletnega finalista, ki ga je prav tako v drugem krogu premagal Erik Paulin (Arrigoni).

Hribarjev izpad je v spodnjem delu žreba na najboljši možni način izkoristil šele 16-letni Miha Podobnik, ki je po zmagi nad Janezom Jedlovčnikom v drugem krogu, v tretjem Kocjančiča premagal s 4:0. Mladi Logatčan je v četrtfinalu po hudem boju s 4:3 ugnal še tri leta starejšega Aljaža Godca (Fužinar Inter Diskont). Odlično dnevno formo je Podobnik unovčil tudi v polfinalu, v katerem je bil s 4:2 (-9, -9, 4, 10, 12, 1) boljši od Damjana Zelka (Kema-Murexin).

Veliko bolj odprto pot do finala je imel prvi nosilec državnega prvenstva, Deni Kožul, ki je svoj prvi niz izgubil šele v četrtfinalu. Pred tem je bil boljši od Žige Kristijana Žigona (Fužinar Inter Diskont) in Gregorja Komaca (Maribor), v četrtfinalu pa je s 4:1 (-6, 1, 6, 9, 5) premagal nekdanjega večkratnega državnega prvaka, Uroša Slatinška (ŠD SU). Kožul je v polfinalu s 4:0 (4, 2, 10, 9) premagal še Tomaža Pelcarja.

V finalnem obračunu dveh Logatčanov se je zmage veselil devet let starejši Kožul, ki pa se je moral zelo potruditi, da je strl odpor Podobnika. Drugi niz je celo pripadel mlajšemu tekmecu, ki je v petem nizu vodil že z 10:8 in imel nato še tri zaključne žogice, toda izkušnje in znanje so vendarle bile na strani Kožula.

»Po sobotnem presenetljivem porazu Cvetka in Hribarja je bil potem žreb odprt, tako da so se mladi med sabo bojevali. Miha je igral zelo dobro, ima potencial, tako da sem vesel tudi zanj, da je prišel do finala. Jaz sem svoje delo opravil kot je treba, in sem zadovoljen. V prihodnjem mesecu me čakata zadnja dva kroga nemške lige, nato pa začnemo priprave na svetovno prvenstvo,« je po svojem tretjem naslovu državnega prvaka dejal Kožul. Prvič je do naslova prišel leta 2016, ko je v finalu premagal Jana Žibrata, drugič pa štiri leta pozneje, ko je prav tako na Rakeku presenetil Jorgića.

Prvo mesto je tako osvojil Kožul, drugi je bil Podobnik, tretje mesto pa sta si delila Pucončana Pelcar in Zelko.

Za drugi naslov premagala lanski finalistki

Veliko težjo pot do svojega drugega naslova državne prvakinje je imela Ana Tofant, ki je v osmini finala s 4:1 premagala Blažko Harkai (Kema-Murexin), že v četrtfinalu pa se je pomerila s klubsko soigralko, branilko lanskoletnega naslova, Katarino Stražar. V napetem obračunu se je zmage s 4:2 (13, 8, -7, 7, -5, 9) veselila Tofantova, ki je na še hujšo oviro naletela v polfinalu, v katerem se je pomerila s Saro Tokić (Letrika), ki je lani igrala v finalu. S 4:3 (8, -5, 9, -7, 9, 8, 9) je slavila Tofantova.

V spodnjem delu žreba je imela največ uspeha Tjaša Novak, ki je po zmagi nad Nušo Kadiš (Fužinar Inter Diskont) v osmini finala v klubskem obračunu s 4:2 premagala še Enyo Moltara. V polfinalu je bila v ponovitvi finala drugega odprtega turnirja republike Slovenije do 21 let, ki je bil pred tednom dni na Rakeku, še enkrat boljša od Lee Paulin (Arrigoni), ki jo je premagala s 4:1 (10, 8, -4, 6, 11).

Novakova je svojo dobro formo potrdila tudi v finalu, čeprav je Tofantova povedla s 3:0 v nizih, vendar se ji je Ljubljančanka približala le na niz zaostanka, v šestem pa je Mengšanka le strla njen odpor.

»Za razliko od posamičnega turnirja v konkurenci članov, kjer sta bila kot prvi in drugi nosilec postavljena najbolje uvrščena prijavljena igralca glede na svetovno lestvico, sem sama posamezni turnir kot najboljša Slovenka na svetovni lestvici, po odločitvi strokovnega sveta NTZS, začela kot osma nosilka turnirja, v kvalifikacijski skupini. Tako mi je žreb že v četrtfinalu namenil Katarino (2. najboljša Slovenka na svetovni lestvici, sicer ta vikend postavljena kot 4. nosilka turnirja skladno s slovensko lestvico), s katero imava vedno izredno izenačene medsebojne dvoboje. Tudi Sara in Tjaša sta v kasnejšem polfinalu oziroma finalu danes igrali odlično, tako da pot do naslova niti slučajno ni bila enostavna. Zelo sem vesela in ponosna, da sva s Saro prvič osvojili naslov v dvojicah, medtem ko nama je z Gregorjem do ubranitve naslova v mešanih dvojicah res zelo malo zmanjkalo,« se je dveh naslovov državne prvakinje veselila Tofantova, ki se v torek vrača v Francijo, kjer ima v naslednjih treh tednih dve zelo pomembni tekmi za preboj v ProB ligo, nato pa se bo njena sezona nadaljevala z mednarodnimi turnirji.

Prvo mesto je osvojila Tofantova, druga je bila Novakova, tretje mesto pa sta si delili Paulinova in Tokićeva.

Godec in Podobnik najboljša med dvojicami

V moških dvojicah sta naslov državnega prvaka branila Uroš Slatinšek in Jožko Omerzel (oba ŠD SU), ki sta bila na dobri poti, da ga tudi ubranita. Še zlasti potem, ko sta v četrtfinalu premagala dvojico Peter Hribar in Tilen Cvetko s 3:2 (-9, 6, -8, 4, 8), v polfinalu pa sta bila s 3:0 (9, 7, 7) boljša še od Andraža Novaka in Darka Jamška (Kajuh-Slovan/Fužinar Inter Diskont).

Novomeščana sta se v finalu srečala z Aljažem Godcem in Miho Podobnikom, ki sta v polfinalu s 3:2 (-8, 7, -7, 9, 13) slavila proti izkušeni dvojici Gregor Zafoštnik in Bojan Ropoša (oba Sobota). Ravenčan in Logatčan sta v četrtfinalu premagala Bora Brodnjaka in Luko Jogića (Kajuh-Slovan/Mengeš). V finalu sta Godec in Podobnik do svojega prvega članskega naslova prišla po zmagi s 3:1 (-8, 8, 9, 8).

Prvo mesto sta osvojila Godec in Podobnik, druga sta bila Uroš Slatinšek in Omerzel, tretje mesto pa so si delili Zafoštnik in Ropoša ter Novak in Jamšek.

Lani drugi, letos prvi

Sara Tokić in Ana Tofant, ki sta se v posamični konkurenci pomerili v polfinalu, slavila je Tofantova, sta v ženskih dvojicah po lanskem drugem mestu le prišli do naslova državnih prvakinj. Lani sta ju v finalu zaustavili Katarina Stražar in Lea Paulin, letos pa sta ju Tofantova in Tokićeva s 3:1 (4, -5, 9, 8) premagali že v polfinalu. Drugi finalistki sta bili Enya Moltara in Lara Opeka (Kajuh Slovan), ki v polfinalu Nuši Kadiš in Poloni Horvat (obe Fužinar Inter Diskont) nista oddali niti niza, toda v finalu sta bili proti Tokićevi in Tofantovi nemočni, saj sta izgubili z 0:3 (-2, -6, -2).

Prvo mesto sta osvojili Tokićeva in Tofantova, drugi sta bili Opeka in Moltara, tretje mesto pa so si delile Stražarjeva in Paulinova ter Kadiševa in Horvatova.

Zelko in Novakova zaustavila Komaca in Tofantovo

Tudi v mešanih dvojicah smo letos dobili nova državna prvaka, čeprav sta se lanskoletna zmagovalca Gregor Komac in Ana Tofant uvrstila v finale. V njem sta morala priznati premoč Damjanu Zelku in Tjaši Novak (Kema-Murexin/Kajuh-Slovan), ki sta v maratonskem obračunu zmagala s 3:2 (4, 10, -7, -12, 8). Nova državna prvaka sta bila v polfinalu s 3:1 (10, -9, 4, 6) boljša od Andraža Avblja in Katarine Stražar (oba Mengeš), medtem ko sta Komac in Tofantova v polfinalu s 3:0 5, 2, 9) premagala Erika in Leo Paulin (Arrigoni).

Prvo mesto sta osvojila Zelko in Novakova, druga sta bila Komac in Tofantova, tretje mesto pa so si delili Avbelj in Stražarjeva ter brat in sestra Paulin.

Foto: Ljubo Vukelič

Izidi državnega prvenstva na Rakeku

 

 

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh