Kmalu bodo znova doma

Med slovenskimi junaki na olimpijskih igrah v Tokiu so bili, čeprav so ostali brez kolajne, zagotovo tudi namiznoteniški igralci. S svojimi odličnimi predstavami so navdušili tudi tiste, ki namiznega tenisa običajno ne spremljajo, zato je prav, da jih ob vrnitvi domov pričakamo v čim večjem številu. Darko Jorgić, Bojan Tokić, Deni Kožul in Peter Hribar se bodo v Slovenijo vrnili v sredo, 4. 8., ko jih ob 22.10 lahko pozdravite na brniškem letališču. Slovenske nastope je pred prihodom v domovino ocenila selektorica Andreja Ojsteršek Urh.

Potrdili, da sodijo med najboljše na svetu

Slovenska namiznoteniška reprezentanca je z igrami na olimpijskih igrah v Tokiu potrdila, da sodi med najboljše na svetu. V posamični konkurenci je z uvrstitvijo med osem najboljših, predvsem pa z zmago proti Japoncu Tomokazu Harimotu, še enkrat več na svojo nadarjenost opozoril Darko Jorgić. Pohvale za prikazano igro in uvrstitvijo v tretji krog si zasluži tudi Bojan Tokić, ki ga je zaustavil šele trenutno osmi igralec sveta, Brazilec Hugo Calderano, na ekipnem turnirju pa so bili Južnokorejci, ki imajo v svojih vrstah najboljši dvojec na svetu, ob tem pa še dva dvanajstega oziroma trinajstega igralca sveta, za odtenek boljši. V četrtfinalu so recimo Brazilijo premagali s 3:0.

»Na olimpijskih igrah še nikoli nismo igrali na ekipnem turnirju, zato so bile letošnje igre za nas nekaj posebnega. Že v kvalifikacijah na olimpijske igre smo dokazali, da smo sposobni premagati ekipe, ki so na lestvice pred nami in tudi proti Južni Koreji nismo bili daleč od uspeha. Ne smemo pozabiti, da je Južna Koreja v Tokiu med prvimi štirimi nosilci in je že leta v svetovnem vrhu namiznega tenisa. Če se ne motim, je imela tudi dva olimpijska prvaka, v Londonu pa je bila na ekipnem turnirju druga.«

Južna Koreja je bila boljša

In kaj je slovenski reprezentanci manjkalo, da bi lahko presenetili Južno Korejo?

»Morda to, da bi kakšno točko odigrali z več tveganja, tudi malo sreče, kajti na tej ravni brez nje ne gre, na drugi strani pa je odločala odlična dnevna forma njihovega prvega igralca Woojin Janga. Vendar pa lahko fantom za prikazano igro lahko samo čestitam. Zaslužijo si globok priklon. Bojanova zmaga proti Youngsik Jeongu pa je bila prava taktična poslastica. Vesela sem tudi za Denija, kajti ni lahko osem dni čakati na svoj nastop in mislim, da je samo vprašanje časa, kdaj se bo tudi on na svetovni lestvici zavihtel navzgor,« je ekipni nastop svojih izbrancev ocenila selektorica Andreja Ojsteršek Urh, za katero so bile to druge olimpijske igre. Pred devetimi leti sem skozi pekel kvalifikacij na olimpijske igre v Londonu pripeljala italijansko igralko Tan Monfardini, ki je dve leti pred tem že prenehala z igranjem.

Taktična mojstrovina Tokića

Dejstvo je da slovenski reprezentanci na ekipnem turnirju na roke ni šel sistem igranja, saj so se tekme začele z igro dvojic, kjer sta Youngsik Jeoungin Sangsu Lee praktično nepremagljiva.

»Sistem igranja je bil isti kot v kvalifikacijah in res je, da nam to ni šlo na roke. Ker je Darko naš prvi igralec, bi, če bi igral v dvojicah, lahko igral le en posamični dvoboj, tako da nam ni preostalo drugega, kot da v dvojicah igrata Bojan in Deni. Žal pa smo imeli v zadnjih dveh letih, ko je bil sprejet ta sistem, kar nekaj smole, kajti na turnirjih je igralo le 16 najboljših dvojic na svetovni lestvici, tako da prav veliko možnosti za igranje nista imela. Za nameček je na EP v Varšavi Deni zbolel in sta z Bojanom morala svoj dvoboj predati. Seveda pa ni samo to razlog, da smo izgubili proti Južni Koreji, ki je v tem trenutku pač boljša od nas, in to zagotovo ni nobena sramota.«

Zmaga Jorgića nad Harimotom še vedno odmeva

Tako kot ni bila sramota izgubiti proti trenutno petem igralcu na svetu, Tajvancu Yun-Ju Linu in osmemu igralcu na svetu, Brazilcu Hugu Calderanu.

»Seveda ne. Nenazadnje je Bojan v drugem krogu premagal Hrvata Tomislava Pucarja, ki je na svetovni lestvici zdaj 28 mest pred njim, z igro, ki jo je prikazal v ekipni tekmi proti Jeoungu pa bi morda ta dvoboj lahko tudi dobil, medtem ko je Darka premagal Lin, peti igralec sveta. Zato pa je pred tem premagal dva, ki sta pred njim, Britanca Liama Pitchforda in v pravi poslastici turnirja, Japonca Harimota, kar je v Tokiu zelo odmevalo. Mislim, da naše besede lepo ponazarjajo besede radijskega novinarja Dareta Ruparja, ki je zapisal, da smo kljub porazu v Tokiu tekmovali in ne samo nastopali.«

EP v Romuniji in SP v ZDA

Po vrnitvi domov slovenske reprezentante čaka nekaj zasluženega odmora, Jorgića, Kožula in Hribarja pa že 22. avgusta čakajo prve tekme v nemški bundesligi. Do konca leta je pred njimi še nekaj zelo pomembnih tekmovanj. Pred ekipnim evropskim prvenstvom v Romuniji, od 28. septembra do 3. oktobra, bo Jorgić igral še na evropskem turnirju Top v Grčiji, ki je načrtovan za 18. in 19. september. Po Romuniji najboljše slovenske igralce čaka še posamično svetovno prvenstvo, ki bo od 23. do 29. novembra v Houstonu v ZDA.

Sprejem na ljubljanskem Kongresnem trgu

Olimpijski komite Slovenije bo v torek, 10. avgusta, ob 21. uri, na Kongresnem trgu v Ljubljani, priredil sprejem za vse slovenske olimpijce in olimpijke. Sprejem, na katerem bo slovenska športna javnost proslavila športne uspehe z iger v Tokiu, tudi namiznoteniške, bo neposredno prenašala TV Slovenija.

Film o Darku Jorgiću

Po zmagi nad Harimotom je na Youtubeu zakrožil tudi filmček o najboljšem slovenskem igralcu na svetovnem lestvici. Že njegov naslov: Zakaj je Tomokazu Harimoto izgubil na olimpijskih igrah v Tokiu, je dovolj zgovoren. In še povezava za ogled: https://www.youtube.com/watch?v=qLoZxDwgrr4

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh