Kitajski vsa prva mesta na ljubljanskem Star Contenderju

V dvorani Tivoli se je s finalnimi obračuni končal turnir WTT Star Contender, na katerem so bili številni najboljši igralci in igralke sveta. Pričakovano so vsa prva mesta odšla na Kitajsko. Že v soboto sta v mešanih dvojicah slavila Sun Yingsha in Wang Chuqin, v prvem današnjem finalu je Sun Yingsha s 4:3 (-3, -8, 8, 6, 12, -9, 6) premagala rojakinjo Chen Meng, v moškem finalu pa je Fan Zhendong prav tako s 4:3 (13, -8, -3, 4, 7, -7, 10) ugnal trenutno prvega igralca sveta, rojaka Wang Chuqina. Ženske dvojice so pripadle Wand Yidi in Kuaio Manm, moške pa Xiang Pengu in Lin Shidongu.

Številni gledalci v dvorani Tivoli so lahko uživali v finalnih bojih najboljših namiznoteniških igralk in igralcev na svetu. V ženskem posamičnem finalu je Chen Meng bila v prvih dveh nizih boljša od Sun Yingsha, nato pa je prva igralka sveta le potrdila, zakaj je trenutno številka ena na svetu. Vendar se 29-letna Chen Meng ni predala, dobila je razburljiv šesti niz, v odločilnem sedmem pa je sedem let mlajša Sun Yingsha.

V moškem finalnem obračunu so prav tako odločale malenkosti, več preudarnosti in modrosti pa je v odločilnih trenutkih dvoboja pokazal prvi nosilec turnirja Fan Zhendong, ki je po zmagi s prvega mesta na lestvici ITTF izpodrinil današnjega osmoljenca finalnega obračuna. Uvodni niz je 26-letni Fan Zhendong dobil šele na razliko s 15:13, nato pa je v ljubljanski areni zagospodaril tri leta mlajši Wang Chuqin ter v naslednjih dveh nizih zmagal z 11:8 in 11:3. A prvopostavljeni Fan Zhendong je v nadaljevanju le našel šibke točke svojega tekmeca, četrti niz je dobil z 11:4, petega pa z 11:7. Wang Chuqin je po zmagi z 11:7 v šestem izsilil sedmi niz, po hudem in enakovrednem boju pa se je končal z zmago Fan Zhendonga z 12:10.

V moških dvojicah sta zmagala Kitajca Xiang Peng/Lin Shindong, rojaka Ma Long/Yuan Licen sta premagala s 3:2 (9, -9, -11, 7, 5). V ženskih dvojicah je slavila kitajska kombinacija Wang Yidi-Kuai Man, ki je bila boljša od luksemburške naveze Xia Lin Ni/Sarah De Nutte s 3:0 (5, 6, 6).

Finale mešanih dvojic je bil prav tako v znamenju Kitajcev, Sun Yingsha in Wang Chuqin sta že v soboto zvečer odpravila rojaka Qian Tianyi in Liang Jingkuna s 3:1 (10, -9, 4, 7).

Star Contender v Ljubljani tudi prihodnje leto

»Zadovoljni smo s celotnim turnirjem. Ogledalo si ga je lepo število gledalcev, predvsem pa smo zadovoljni z udeležbo najboljših igralcev in igralk na svetu. V Tivoli je prišla vsa elita namiznoteniškega športa, finalna posamična dvoboja z najvišje rangiranimi igralci in igralkami na svetu pa sta bila le pika na i,« je o največjem mednarodnem turnirju na slovenskih tleh, kjer je nastopilo blizu 300 igralcev iz 45 držav, za Slovensko tiskovno agencijo dejal direktor turnirja WTT Star Contender Ljubljana in prvi mož slovenske namiznoteniške zveze Tomaž Kralj.

»Razlogov, da so v Ljubljano prišli praktično vsi najboljši svetovni igralci in igralke je ob bogatem nagradnem skladu tudi to, da smo turnir organizirali v sodelovanju z Zagrebom, ki je bil na sporedu prejšnji teden, tako da so stroški potovanja za azijske igralce in igralke bolj ugodni. Zelo zadovoljni so tudi z dobro organizacijo tekmovanja, najbolj pa s tem, da se v Ljubljani počutijo prijetno in varno,« je o udeležbi na turnirju Kralj, ki je tudi potrdil, da bo Ljubljana tudi prihodnje leto gostila namiznoteniško elito.

»Za drugo leto imamo že potrjen turnir. Na sporedu bo med 10. in 16. junijem ter bo zadnji kvalifikacijski pred nastopom na poletnih olimpijskih igrah v Parizu. To je najboljši obet, da bodo v Ljubljano znova prišli vsi najboljši,« je še na koncu dejal Kralj.

Od slovenskih namiznoteniških igralcev in igralk je najboljši izid v Ljubljani dosegel Darko Jorgić. Trenutno deveti igralec na mednarodni jakostni lestvici, kar je najvišje med vsemi Evropejci, je izpadel v osmini finala. Za Hrastničana je bil usoden francoski najstnik Felix Lebrun, ki je zmagal s 3:0. Danes je Jorgić ostal praznih rok tudi v finalu nemškega državnega prvenstva, saj je Borussia Düsseldorf s 3:1 premagala Saarbrücken. Jorgić je izgubil oba svoja dvoboja.

V Ljubljani so v glavnem delu turnirja nastopili še Sara Tokić, Ana Tofant, Deni Kožul in Peter Hribar, prav vsi so se poslovili po uvodnih dvobojih. V kvalifikacijah so bili neuspešni Lara Opeka, Tjaša Novak, Enya Moltara, Brin Vovk Petrovski, Aljaž Godec in Miha Podobnik.

V Sloveniji boste s strani WTT skupine še v tem letu lahko spremljali članski turnir nižjega ranga ob koncu oktobra na Otočcu ter dve mladinski tekmovanji. Konec avgusta bo turnir za mlajše kategorije na Otočcu, ob koncu novembra pa bo Nova Gorica gostila svetovno prvenstvo za mladince in kadete.

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh