Jorgićevi zmagi premalo za četrtfinale

Slovenska moška reprezentanca je v odločilni tekmi skupine H za uvrstitev v četrtfinale ekipnega evropskega prvenstva v Cluju izgubila z Romunijo z 2:3. Najboljši slovenski igralec svetovne lestvice ITTF, Darko Jorgić, je dobil oba svoja dvoboja, brez zmage pa sta ostala Tilen Cvetko in Peter Hribar. Slovenija je prvenstvo končala na drugem mestu v skupini, kar je glede na to, da je tik pred prvenstvom, zaradi poškodbe, svoj nastop moral odpovedati Deni Kožul, še vedno zelo lep uspeh.

V prvem dvoboju bil najboljši Romun, Ovidiu Ionescu, 56. na svetovni lestvici ITTF, premočan za Tilna Cvetka. Breme odgovornosti za dvaindvajsetletnega igralca z Mute je bilo očitno preveliko, saj nikakor ni prišel do svoje igre, na drugi strani pa je deset let starejšemu Romunu uspevalo praktično vse.

Darko Jorgić je proti Raresu Siposu svojo nalogo opravil brezhibno. Nekaj več težav je imel le v tretjem nizu, v katerem je odpor 153. igralca sveta strl šele v končnici. Na dobri poti do zmage je bil v uvodnem nizu tudi Peter Hribar, ki je proti Hunor Szocsu (128.). Vodil je že z 8:5 in 9:7, nato pa se mu je zatresla roka, kar je 28-letni Romun izkoristil in prišel do prve zaključne žogice. Prvo je sedem let mlajši tekmec ubranil, ne pa tudi druge. V drugem nizu je domači igralec hitro prevzel pobudo in niz brez težav dobil, v tretjem pa je imel že pet zaključnih žogic za pomembno, verjetno že kar odločilno zmago romunske reprezentance. Borbeni Hribar je štiri sicer ubranil, peto pa je Szozs le izkoristil.

Izkušeni Ionescu je bil trd oreh za Jorgića, ki je v prvem nizu izkoristil svojo tretjo zaključno žogico, v drugem pa je Romun povedel s 5:1. Čeprav je Jorgić izid na deveti točki izenačil in pri izidu 11:10 celo prišel do zaključne žogice za vodstvo z 2:0 v nizih, se je na koncu veselil Ionescu. Veliko bolj odločno je Hrastničan začel tretji niz, v katerem si je hitro priigral tri točke prednosti (4:1), s petimi zaporednimi točkami v končnici niza pa povedel z 2:1 v nizih. Vendar se najboljši romunski igralec še zdaleč ni predal. Čeprav je v četrtem nizu zaostajal že za tri točke (6:9), je z delnim izidom 5:0 izenačil na 2:2 v nizih. Odločal je peti niz, v katerem je Jorgić imel dve zaključni žogici za končno zmago, a je nepopustljivi Ionescu sam prišel do dveh, tretjo pa je nato le izkoristil 23. igralec svetovne lestvice.

O četrtfinalistu je odločal dvoboj med Cvetkom in Siposem. Čeprav je Cvetko prikazal boljšo igro kot proti Ionescu, to ni bilo dovolj, kajti v končnicah prvega in drugega niza je bil kot po pravilu boljši dvajsetletni Romun. Tretjega je sicer bolje začel debitant na evropskih prvenstvih, ki je povedel s 3:1, nadaljevanje pa je bilo v znamenju Siposa, ki je Romuniji priigral zasluženo uvrstitev v četrtfinale.

»S takšno postavo, je to dober rezultat. Premagati Romunijo bi bilo, kot osvojiti medaljo. Kdo ve, kako bi se vse skupaj obrnilo, če bi Peter v prvem nizu izkoristil prednost 9:7 ali če pri 10:10 ne bi zgrešil svojega servisa … Ampak žogica je okrogla. Tako Peter kot Tilen si zaslužita vse pohvale, saj sta se prvič znašla v položaju, ko sta morala nositi breme odgovornosti. Verjemite mi, to ni lahko. Njuna želja je bila velika, vendar včasih to ni dovolj. Najprej bosta morala vse skupaj prespati, predvsem pa se nadejam, da sta oba spoznala, da je na tej ravni za svoj razvoj v namizni tenis vložiti še več truda. Seveda si vse pohvale zasluži tudi Darko, ki je prvenstvo odigral, kot pravi kapetan in je res lahko vzor vsakemu igralcu,« je svoje vtise po zadnjem nastopu slovenske reprezentance v Cluju strnila selektorica Andreja Ojsteršek Urh.

 

Romunija – Slovenija       3:2

Ovidiu Ionescu – Tilen Cvetko      3:0 (1, 3, 2)

Rares Sipos – Darko Jorgić          0:3 (-8, -4, -11)

Hunor Szocs – Peter Hribar           3:0 (10, 5, 9)

Pvidiu Ionescu – Darko Jorgić       2:3 (-11, 11, -4, 9, -12)

Rares Sipos – Tilen Cvetko           3:0 (8, 7, 5)

 

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh