Jorgić za uvod v SP s Karakaševićem, Kožul z Morizonom

V Houstonu v ZDA se bo v torek začelo svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za posameznike in dvojice. Slovenske barve bosta branila le Darko Jorgić in Deni Kožul, ker ima Bojan Tokić obveznosti v belgijski reprezentanci. Najboljši slovenski igralec na svetovni lestvici ITTF, Jorgić, bo v prvem krogu igral proti izkušenemu Srbu Aleksandru Karakaševiću, medtem ko Denija Kožula čaka obračun z Japoncem Masatako Morizonom. Nasprotnika Jorgića in Kožula v prvem krogu moških dvojic bosta Oba Kizito Oba in Kanate Ali iz Slonokoščene obale.

Maloštevilna slovenska odprava je na prizorišče svetovnega prvenstva pripotovala v petek, za njima pa so tudi že prvi treningi. V nedeljo je bil opravljen tudi žreb, s katerim so v slovenskem taboru lahko v glavnem zadovoljni. Težje delo bo imel v prvem krogu 24-letni Deni Kožul, trenutno 108. igralec svetovne lestvice ITTF, ki se bo v sredo, ob 1.40 po srednjeevropskem času, pomeril z dve leti starejšim Masatako Morizonom. Levoroki Japonec je na svetovni lestvici na 51. mestu, njegov največji uspeh pa je iz leta 2017, ko sta na svetovnem prvenstvu v Düsseldorfu z rojakom Yuyo Oshimo v igri dvojic osvojila bronasto kolajno.

Nasprotnik Darka Jorgića v prvem krogu bo izkušeni, 45-letni Aleksandar Karakašević, ki je dobro znan slovenskim ljubiteljem namiznega tenisa. Nastopil je na kar petih olimpijskih igrah, na evropskih prvenstvih je osvojil štiri zlate kolajne, vedno v mešanih dvojicah, ko je igral z Litovko Ruto Paškauskiene, dve srebrni, prav tako v mešanih dvojicah in sedem bronastih. Od tega enkrat med posamezniki, leta 2011 v Gdansku, kjer je bil z dolga leta najboljšim slovenskim namiznoteniškim igralcem, Bojanom Tokićem, tretji v moških dvojicah, tako kot dve leti prej v Stuttgartu. Na svetovni lestvici je na 113. mestu. Dvoboj bo na sporedu v torek, ob 20.40 po srednjeevropskem času.

»V Houstonu ni slabega igralca, saj so tu praktično vsi najboljši s svetovne lestvice. Je pa res, da na papirju težje delo čaka Kožula, ki pa je že igral z Morizonom, in sicer je po vodstvu s 3:1 na koncu izgubil s 3:4. Če bo prikazal svojo najboljšo igro, ki jo je sposoben, se lahko nadejamo uspeha, isto velja za Jorgića,« je na kratko žreb komentirala Andreja Ojsteršek Urh, selektorica slovenske reprezentance, ki žal ne bo mogla računati tudi na Bojana Tokića. Novogoričan, ki je na nedavnem turnirju WTT Contender v Laškem prikazal odlično igro, ima kot selektor obveznosti v belgijski izbrani vrsti.

Šestindvajsetletni Oba Kizita Oba in dve leti mlajši Kanate Ali pa bosta nasprotnika Jorgića in Kožula v igri dvojic. V primeru zmage pa se bosta slovenska igralca v drugem krogu pomerila prav proti varovancema Bojana Tokića, Florentu Lambietu in Martinu Allegru.

»S svojo formo sem zadovoljen, mislim, da je še na višji ravni, kot je bila v Laškem, ampak vseeno bo treba igrati pametno in z glavo, kajti na svetovnem prvenstvu ni slabega nasprotnika. Iskreno upam, da bom raven forme še dvignil in da bom prikazal podobne igre kot na olimpijskih igrah v Tokiu. Mislim, da je žreb ugoden in sem zadovoljen z nasprotniki, ki so na moji strani. Karakašević je izkušen igralec, ki ima za sabo veliko velikih tekmovanj. Moram ohraniti mirno glavo, upam na dobro dnevno formo, prvi cilj pa je, da se prebijem v naslednji krog,« pred prvimi dvoboji v Teksasu ne želi ničesar napovedovati 23-letni Jorgić, ki bi se, če bo v prvem krogu uspešen, v drugem pomeril z boljšim iz dvoboja med Brazilcem Ericom Joutijem (27 let, 91. na svetovni lestvici) in Madžarom Tamasem Lakatosem (26 let, 167. na svetovni lestvici).

Morebitni nasprotnik Kožula, če bo v prvem krogu boljši od Morizona, bo zmagovalec dvoboja med Chun Ting Wongom (30 let, 21. na svetovni lestvici) iz Hongkonga in Ukrajincem Jevgenom Priščepo (36 let, 106. na svetovni lestvici).

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh