Jorgić spet najboljši v Montreuxu

Štiriindvajsetletni Darko Jorgić je v finalu evropskega TOP-16 v Montreuxu s 4:2 (8, 9, 11, -7, -5, 7) premagal Nemca Dang Quija in mu tudi na ta način vrnil za poraz na lanskem evropskem prvenstvu v Münchnu. Zanj je to že druga zmaga v švicarskem mestu ob Ženevskem jezeru, v katerem je bil najboljši že lani, leta 2020 pa je tu osvojil drugo mesto.

V soboto je Jorgić v prvem krogu boljši od Danca Jonathana Grotha s 4:0 (10, 6, 10, 5), v drugem pa je imel nekaj več težav proti Francozu Simonu Gauzyu, ki ga je premagal s 4:2 (-5, 4, 9, -8, 6, 8). Še težje delo je imel proti do zdaj štirikratnem zmagovalcu evropskega TOP-16, Nemcu Dimitriju Ovtcharovu. Začetek za Hrastničana ni bil najbolj obetaven, zato pa je bil v drugem in tretjem bolj zbran v končnicah. Četrti niz je spet pripadel deset let starejšemu Ovtcharovu, toda v petem ga je Jorgić popolnoma nadigral, v še eni napeti končnici, v kateri je Nemec vodil še z 9:7, pa je bil deveti igralec svetovne lestvice ITTF spet nepremagljiv.

»Pričakoval sem težak dvoboj. V prvem nizu sem imel težave z njegovim servisom, pozneje sem ga začel bolje vračati, postal sem tudi bolj agresiven in sem več napadal. Odločalo je to, da sem naredil manj napak in to, da sem bil enako nevaren tudi s forhendom,« je svoj polfinalni obračun z Ovtcharovim komentiral Jorgić.

V ponovitvi finala z evropskega prvenstva v Münchnu je dvoboj bolje začel Qui, sicer enajsti na svetovni lestvici ITTF, Ovtcharov je recimo deseti, ki je povedel s 5:0. Z osmimi zaporednimi točkami pobudo prevzel Jorgić, ki je nato niz zanesljivo dobil. Toda tako je bilo tudi v Münchnu, na koncu pa je s 4:1 zmagal Qui, ki je rojen v Nemčiji, vendar se zgodovina ni ponovila, čeprav je drugi niz spet bolje začel dve leti starejši Qui, vendar ga je Jorgić že na tretji točki ulovil. Čeprav je Nemec v tretjem nizu vodil že z 10:6, toda tudi to ni bilo dovolj za zmago, kajti Jorgić je izkoristil svojo drugo zaključno žogico. V četrtem in petem nizu je bil boljši Qui, toda po zdravniškem posegu pred šestim nizom, ki ga je zahteval Jorgić, je najboljši slovenski namiznoteniški igralec zaigral kot prerojen in še drugič zaporedoma slavil v Montreuxu.

»Že na ogrevanju sem začutil, da spina ne morem potegniti do konca, zato sem se ogreval bolj na lahko. V dvoboju sem pozabil na bolečino, toda pri vodstvu s 7:5 sem v prvem nizu raztegnil hrbtno mišico. Pred šestim nizom sem se odločil za zdravniški time-avt. Zdravnik mi je z vročim sprejem umiril bolečino, tako da sem zadnji niz spet lahko igral normalno. Ves čas sem bil aktiven, tako kot tudi proti Ovtcharovu, bil sem osredotočen na igro in držal nadzor nad dvobojem. Do zmage me je pripeljala mirna glava in čeprav sem bil nekajkrat v zaostanku, sem ostal zbran, bil sproščen in igral svoj najboljši namizni tenis,« je po zmagi povedal Jorgić, ki mu je kot zmagovalcu pripadlo deset tisoč evrov.

»Upam, da poškodba ni resna, da gre samo za mišico, vendar bom to videl v prihodnjih dveh dneh in da bom v Indiji ter potem na grand smashu lahko normalno igral. Presrečen sem, da sem ubranil naslov in ob tem priložnosti bi se rad zahvalil družini, trenerjem in pokroviteljem, ki so mi stali ob strani,« je še dodal Jorgić.

Tretje mesto sta si Ovtcharov in Pitchford, ki je v četrtfinalu ugnal prvega nosilca, Šveda Trulsa Möregardha.

V ženski konkurenci je prvo mesto osvojila Nemka Han Ying, ki je v finalu s 4:1 (5, -10, 3, 9, 5) premagala Avstrijko Sofio Polcanovo in s tem ponovila lanskoletni uspeh. Tretje mesto sta si delili Jieni Shao in Portugalske in Nina Mittelham iz Nemčije.

 

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh