Jorgić s prvo kolajno na članskih evropskih prvenstvih

Po enajstih letih, ko je bil Bojan Tokić tretji na evropskem prvenstvu v Gdansku, ima Slovenija po zaslugi Darka Jorgića novo posamično kolajno. To je bilo sicer znano že po njegovi včerajšnji polfinalni zmagi nad nesrečnim Švedom Kristianom Karlssonom, vprašanje je le še bilo, ali bo zlata ali srebrna. Na koncu se je moral 24-letni Hrastničan v Münchnu zadovoljiti s srebrno, s 4:1 (-10, 12, 8, 9, 2) ga je premagal nemški reprezentant Dang Qiu.

Dang Qiu, ki se je pred 25 leti rodil v Nürtingenu, je v letošnji sezoni že nekajkrat igral proti Jorgiću, njun zadnji medsebojni dvoboj pa je bil prav nemški igralec. Tudi finalni obračun je bolje začel Qiu, ki je povedel s 4:0, toda že na peti točki je Jorgić izid izenačil, prvič pa je povedel pri 8:7, vodil pa je tudi z 9:7. Qui je izid na deseti točki še izenačil, z dvema zaporednima pa je uvodni niz pripadel Jorgiću.

Kot se je izkazalo pozneje, je bil to tudi njegov edini osvojeni niz v izenačenem finalu. Vprašanje je, kako bi se dvoboj nadaljeval, če bi v drugem nizu varovanec Andreje Ojsteršek Urh, ki v Saarbrücknu trenira tudi pod vodstvom Jožeta Urha, ohranil vodstvo z 8:4 in 9:6. Nemec se ni predal, na svoj servis je izid izenačil na 10:10, nato pa izkoristi svojo tretjo zaključno žogico.

Do sredine tretjega niza sta bila finalista izenačena, v razprodani dvorani Rudi Sedlmayer pa je na krilih domačih gledalcev Qui pred zaključkom niza pobegnil na 10:6. Na svoj servis je trenutno osmi igralec svetovne lestvice ITTF osvojil obe točki, toda pet mest slabši Nemec je spet izkoristil svojo tretjo zaključno žogico. Vse do konca je bil izenačen četrti niz, v katerem je Jorgić še vodil z 8:7. Po izenačenju je Qiu vnovič povedel in s servisom prišel do zaključne žogice za zmago v nizu. Jorgić je takoj po premoru nato izgubil servis in tudi niz (9:11).

Čeprav je Hrastničan peti niz začel z vodstvom, je Nemec dosegel štiri zaporedne točke, tudi po premoru s slovenske strani se razmerje moči za mizo ni več spremenilo. Quiju je uspevalo prav vse, Jorgić praktično nič in pri zaostanku šestih točk (2:8) se je vdal v usodo in priznal premoč tokrat boljšemu Nemcu, za katerega je to bila prva kolajna v posamični konkurenci na evropskih prvenstvih. Pred tem je leta 2020 osvojil z Nino Mittelham zlato kolajno v mešanih dvojicah, leto dni pozneje pa v Cluj-Napoci še zlato z nemško ekipo.

»Po odigranem finalu je srebrna kolajna nekoliko grenkega priokusa, ampak če potegnem črto čez celotni turnir, sem presrečen. Verjetno bi, če bi mi kdo ponudil srebrno kolajno pred začetkom prvenstva, bi takoj podpisal. Nimam si česa očitati, Dang Qui je res prikazal odlično igro, celo vodil sem z 1:0 v nizih in 8:4 v drugem in imel vse pod kontrolo. Ko je dobil ta niz, je začel igrati boljše, jaz sem padel v igro in to je to. Morda je imel pri 8:4 malce sreče na njegovi strani, če bi bilo 9:4, bi se dvoboj lahko drugače odvijal, toda včeraj se v tesnem dvoboju poškodoval Karlssonom, tako da bi samo čestital Dangu za zasluženo zmago,« je po finalnem obračunu za TV Slovenija dejal Jorgić.

Evropska prvakinja v ženski konkurenci je Avstrijka Sofia Polcanova, ki je bila v finalu boljša od Nemke Nine Mittelham, ki je po zaostanku z 0:2 v nizih dvoboj zaradi poškodbe predala. V moških dvojicah sta bila najboljša Šveda Matias Falck n Kristian Karlsson, v ženskih Polcanova, ki je igrala z Romunko Bernadette Szocs, v mešanih dvojicah pa Francoza Jia Nan Yuan in Emanuel Lebesson.

Darko Jorgić

Rojen: 30. 7. 1998
– prebivališče: Hrastnik
– poklic: profesionalni športnik, računalniški tehnik
– klub: Saarbrücken

– trenerja: Andreja Ojsteršek Urh, Jože Urh

– največji uspehi:
– olimpijske igre: četrtfinale, Tokio 2020, 2. mesto EP 2022, München 2022, 1. mesto evropski Top 16, 2022 Montreux, 2. mesto evropski Top 16, 2020 Montreux, 3. mesto na ekipnem EP 2017, 1. mesto ekipno, sredozemske igre 2022 Oran.Drugi uspehi: Devet kolajn z EP za mladince in kadete, 1. mesto na svetovni mladinski lestvici, 3. mladinsko SP v mešanih dvojicah, evropski klubski prvak, nemški klubski prvak.

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh