Jorgić po zmagi nad Harimotom v boj za olimpijsko kolajno

Slovenski namiznoteniški dan na olimpijskih igrah v Tokiu se ni začel na najboljši možni način, saj je Bojan Tokić izgubil proti četrtemu nosilcu olimpijskega turnirja, Brazilcu Hugu Calderanu, z 1:4 (-11, -7, 7, -9, -10). Novogoričan je tako ostal na pragu osmine finala, zato pa je v njej Darko Jorgić z odlično igro na kolena spravil »čudežnega« japonskega dečka, Tomokazuja Harimota. »Čudežni« Hrastničan je slavil s 4:3 (-10, 9, 3, -10, -8, 7, 7) in tako že dosegel največji olimpijski uspeh za slovenski namizni tenis. Njegova zadnja ovira na poti do najmanj bronaste kolajne bo Tajvanec Yun Ju Lin.

Pred olimpijskimi igrami je Harimoto, ki je sicer kitajskega rodu in se je rodil kot Zhihe Zhang, njegova mama pa je leta 1995 celo igrala za Kitajsko na svetovnem prvenstvu, napovedoval kolajno. Kdo ve, morda bi do nje tudi prišel, če v osmini finala ne bi naletel na Jorgića, ki bo v petek v Tokiu praznoval svoj 23. rojstni dan. Da bi lahko prišlo do presenečenja, je osemnajsti nosilec olimpijskega turnirja, sicer pa 28. igralec svetovne lestvice, nakazal že v uvodnem nizu. V njem je še vodil z 9:7, vendar ga je Harimoto, tretji nosilec olimpijskega turnirja in peti igralec sveta, ulovil, nato pa niz dobil na razliko. Tudi v drugem nizu je bil najboljši slovenski igralec ves čas v rahli prednosti, dovolj zbran pa je bil tudi v končnici. V tretjem nizu je Jorgić popolnoma nadigral japonskega reprezentanta, ki je dosegel le tri točke.

Tudi četrti niz se je začel v znamenju slovenskega igralca, ki je povedel s 4:1, v še eni napeti končnici pa je spet z 12:10 slavil pet let mlajši Japonec, ki je dobil tudi peti niz. A se Jorgić ni sprijaznil s porazom, čeprav je Harimoto vodil že s 6:4. Še več, do konca niza je najmlajšemu zmagovalcu turnirja svetovne serije ITTF, ko je leta 2018 na Češkem slavil z le 14 leti in 61 dnevi, prepustil le še točko. O uvrstitvi v četrtfinale je tako odločal sedmi niz, ki ga je bolje začel Jorgić, vendar je Harimoto zaostanek treh točk (1:4), spremenil v vodstvo s 7:6. To je bila tudi njegova zadnja točka na olimpijskem turnirju, kajti naslednjih pet je dosegel slovenski junak, ki je dokončno utišal glasnega Japonca, ki je glasno proslavljal vsako osvojeno točko. Jorgić je glasno vzkliknil le enkrat, ko je dosegel enajsto točko v sedmem nizu.

»Občutki so izjemni, čeprav se dobro niti ne zavedam, da sem se uvrstil v četrtfinale. Utišal sem Japonce, ki so Harimota že videli v finalu. A se je našel nekdo, ki ga je zaustavil prej, lahko pa bi ga premagal tudi s 4:0. Zamudil sem nekaj priložnosti že prej, a zaradi tega ni drame, nisem se bal, da bi me kaznoval. Na koncu je ob fantastični igri zmaga s 4:3 še slajša,« je bil po dvoboju zadovoljen Jorgić, ki se nadeja, da bo podobno igro pokazal tudi proti Linu. Tajvanec je v osmini finala s 4:2 (5, 7, 2, -9, -9, 11) premagal Brazilca Gustava Tsuboija.

Kot mladinec je Lina že premagal

»Tako dobro igro sem do zdaj igral le proti Ma Longu lani na svetovnem pokalu. A tokrat sem zdržal z glavo, nisem kazal nervoze, nisem padel v igri, zdržal sem do konca. Odlično sem igral vseh sedem nizov, kar se mi ni zgodilo že dolgo. V mladinski kategoriji sem Lina že premagal, vendar takrat še ni bil na taki ravni, zato tisti zmagi ne bi pripisoval velikega pomena. Vsekakor gre za odličnega igralca, še enega izmed najboljših desetih igralcev na svetu. Je hiter z mize, kar mi ne ustreza najbolj. Zdaj bo pritisk še večji, boril se bom za kolajno, a verjamem, da mu ne bom podlegel, da to ne bo vplivalo na mojo igro,« se ne predaja nekoč najboljši mladinec na svetu.

Tokić ni skrival razočaranja

Čeprav je 40-letni Tokić proti Calderanu, četrtemu nosilcu olimpijskega turnirja, prikazal na trenutke zelo dobro igro, to ni bilo dovolj, da bi pripravil presenečenje. Občutek pa je, da bi se tekma lahko odvijala tudi drugače, saj je Brazilec kar tri nize dobil na razliko. V prvem nizu je bil Novogoričan ves čas v prednosti, saj je Calderano prvič povedel šele pri izidu 12:11. V drugem je bil boljši Brazilec, ki je brez večjih težav povedel z 2:0, zato pa je bil tretji v znamenju dolga leta najboljšega slovenskega igralca. Četrti niz je bil spet bolj izenačen, žal pa je v sami končnici Tokić naredil napako, tako da je Calderanu za uvrstitev v osmino finala potreboval le še niz. Tudi v petem nizu je imel nosilec slovenske zastave na otvoritvi olimpijskih iger priložnost, da bi izsilil vsaj šesti niz, toda potem, ko je Brazilca ulovil na deseti točki, je petnajst let mlajši tekmec dosegel dve zaporedni točki.

»Od samega začetka nisem bil pravi. Boril sem se s seboj, manjkalo mi je pravo gibanje, timing. Res škoda. Tekmec je bil po meri, njegova igra mi ustreza, kljub temu da je šesti igralec sveta, sem imel občutek, da ga lahko premagam. In prav zaradi tega sem zdaj slabe volje, saj sem zapravil lepo priložnost. Ni problem izgubiti, ampak izgubiti na takšen način, pa je,« je bil razočaran izkušen Tokić, ki ga v Tokiu čakajo še ekipni nastopi: »Zdaj moram pozabiti na vse skupaj in se pripraviti na ekipne boje. Imam nekaj časa, da izboljšam svojo igro.«

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh