Jorgić po neprespani noči že v osmini finala, Tokića čaka Calderano

Tretji dan namiznoteniških bojev na olimpijskih igrah je bil spet zelo uspešen za slovensko izbrano vrsto, saj se je Bojan Tokić po zmagi nad Hrvatom Tomislavom Pucarjem s 4:0 (9, 8, 9, 10) uvrstil v tretji krog. Njegov sostanovalec v Tokiu Darko Jorgić pa je v 3. krogu  s 4:2 (8, -7, 10, -11, 9, 10) premagal Britanca Liama Pitchforda. V torek bo 40-letni Novogoričan v tretjem krogu igral proti Brazilcu Hugu Calderanu, osemnajst let mlajšega Hrastničana pa v osmini finala čaka domačin Tomokazu Harimoto.

Za Tokićem in Jorgićem je neprespana noč, kajti oba sta jo pred današnjima obračunoma bolj ali manj prebedela. »Danes nisva spala, celo noč sva se pogovarjala o olimpijskih dvobojih, bila pod pritiskom. Na koncu sva oba zmagala, tako da sva lahko pozitivna. Upam, da bo jutri on tudi, mogoče še jaz potem in se skušava prebiti še dlje,« je po zmagi na Pitchfordom, ki je na lestvici trinajst mest boljši, priznal trenutno 28. igralec na svetovni jakostni lestvici Darko Jorgić, ki je prikazal boljšo igro, kot v nedeljski tekmi proti Špancu Alvaru Roblesu.

Odličen v ključnih trenutkih

»Igra je bila boljša, vendar je bilo tudi tokrat napeto. Trije nizi so bili tesni, še posebej zadnji, ko sem vodil s 3:2 v nizih in 9:6, a se je Pitchford vrnil na 9:9. Res sem vesel, da sem prevesil to tekmo v svojo korist in se uvrstil med 16 najboljših. Te zmage mi dajo potrebno samozavest, da tudi v tako napetih trenutkih dvoboja ostanem osredotočen nase. Zelo sem vesel, da ohranim mirno glavo, odigram, kakor znam, in ne ‘brnim’ v glavi ter odigram tisto, kar je ključno, da dobiš točko. Mislim, da sem danes taktično res dobro odigral, še posebej v ključnih trenutkih,« je v izjavi za TV Slovenija dejal Jorgić, ki bo v petek v Tokiu praznoval 23. rojstni dan.

Dodatna spodbuda za najboljšega slovenskega igralca na svetovni lestvici je bila tudi zmaga Tokića nad Pucarjem. Novogoričan, za katerega so to že četrte olimpijske igre, je petnajst let mlajšega tekmeca v prvem nizu strl v končnici. V drugem nizu je povedel s 4:1, nato pa ves čas ohranjal prednost treh točk. Tudi v tretjem nizu je hitro prišel do treh točk prednosti, 3:0, na sedmi točki je Pucar izid izenačil, toda v končnici so spet do izraza prišle izkušnje. Tako kot tudi v četrtem, ko je hrvaški igralec vodil z 10:8, v sami končnici pa se je Tokić s štirimi zaporednimi točkami uvrstil v tretji krog.

»Mislim, da je odločalo to, da sem igral pametno, svoje so dodale tudi izkušnje. Vsekakor sem dvignil raven svoje igre, nisem pa spal niti minute pred tekmo, malo sem se bal teh okoliščin, ampak v tekmi je delovalo zelo v redu,« je bil zmage nad Pucarjem, ki ga zelo dobro pozna, saj se slovenski in hrvaški igralci pred velikimi tekmovanji velikokrat pripravljajo skupaj, dejal Tokić.

Oba Slovenca zdaj pred zahtevno nalogo

Njegova naslednja ovira bo Brazilec Hugo Calderano, najboljši neazijski igralec na svetovni lestvici. Trenutno je šesti, Tokić je šestdeset mest slabši. »Gre za fantastičnega atleta, vendar tudi njemu ne bo preprosto. Zanj bo to šele prva tekma na olimpijskem turnirju, zame tretja. Želim si, da bi še dvignil raven svoje igre, da bi odigral dober in enakovreden dvoboj, v vsakem primeru pa bo zanimivo,« je pred torkovim obračunom s 25-letnim Calderanom dejal Tokić, ki je v zadnjem medsebojnem dvoboju Brazilca premagal.

Še težje delo pa v osmini finala čaka Jorgića, saj bo njegov nasprotnik šele osemnajstletni Harimoto, četrti igralec sveta, v Tokiu pa je tretji nosilec. V tretjem krogu je s 4:1 (9, 11, -8, 10, 10) strl odpor Siu Lang Lama iz Hongkonga. »Upam, da bom v osmini finala pokazal svoj maksimum, kot sem ga proti Ma Longu v svetovnem pokalu. Želim si ‘stisniti’ Harimota. Mislim, da je to možno. Ni nepremagljiv. Dvoboj bo vsekakor težak. Skušal se bom taktično dobro pripraviti. Mislim, da ima zelo malo slabih točk, ampak skušal jih bom odkriti in presenetiti Harimota na domačih tleh,« je pred svoj dvoboj v osmini finala napovedal Jorgić.

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh