Fužinar Inter Diskont in Kema z obema ekipama v končnici DP

V sredo se bo s prvimi polfinalnimi tekmami začela letošnja končnica v obeh prvih slovenskih namiznoteniških ligah. Naslov državnih prvakov branita Kajuh-Slovan pri ženskah in ŠD SU pri moških, z obema ekipama med štirimi najboljšimi pa sta Fužinar Inter Diskont in Kema Murexin. V ženski konkurenci je v polfinalu še Arrigoni, v moški pa Maribor. Igra se na dve dobljeni tekmi.

V 1. SNTL za ženske, v kateri je bilo letos le sedem klubov, je prvo mesto brez poraza osvojil Kajuh-Slovan, ki bo v polfinalu končnice igral z izolskim Arrigonijem. Obe medsebojni tekmi rednega dela so dobile Ljubljančanke, v gosteh s 4:1 in doma s 4:0. V drugem polfinalu bosta tudi letos igrala Kema Murexin in Fužinar Inter Diskont, vendar to razliko, da so lani prednost domačega igrišča imele Pucončanke. Zanimivo je, da sta v rednem delu obe ekipi do zmage prišli v gosteh. V Puconcih je bilo 4:2 za Ravenčanke, ki so nato doma izgubile s 3:4.

Tudi v 1. SNTL za moške, v kateri je bilo deset klubov, je novomeški ŠD SU, ki brani naslov, osvojil prvo mesto. Izgubil je le eno tekmo in bo v polfinalu igral s Kemo Murexin I, ki jo je lani premagal v finalu končnice. Novomeščani so bili letos obakrat boljši od Pucončanov, v gosteh s 4:3 in doma s 4:1. Po enoletnem premoru se v boj za naslov državnega prvaka spet podajal Maribor, ki ga čaka obračun s Fužinar Inter Diskontom. Obe dozdajšnji tekmi so dobili Mariborčani, in sicer v gosteh s 4:3 ter doma s 4:2.

Vsem šestim ekipam, ki bodo igrale v končnici, smo postavili podobna vprašanja. Zanimalo nas je, kako komentirajo spremenjen način igranja, saj letos igra do štirih zmag, igrajo pa se tudi dvojice? Kako so bili zadovoljni z dozdajšnjim potekom prvenstva, kakšna so njihova pričakovanja v polfinalu končnice ter komu dajejo več možnosti v drugem polfinalnem paru? In kakšni so bili odgovori? (Žal iz tabora Arrigonija in Maribora odgovorov nismo dobili).

Kajuh-Slovan (Špela Polončič, trenerka)

»Sistem do štirih zmag z dvojicami smo igrali že v 90-tih in smo ga tudi takrat zamenjali, ker je imel pomanjkljivosti. Namen uvedbe novega sistema naj bi bil skrajšanje dvoboja in uvedba dvojic, ki bi dodale večjo vrednost. V realnosti  ni tako, saj dvoboji trajajo enako dolgo in niso nič bolj atraktivni. Tudi teža prve igralke v ekipi je zdaj večja kot prej.

Ekipa Kajuh-Slovana je zadovoljna, da je v rednem delu brez poraza osvojila prvo mesto, je pa malo grenkega priokusa, ker vse ekipe proti nam niso igrale v polni postavi.

V polfinalu končnice se bomo letos pomerile z ekipo Arrigonija, ki ima izkušeno obrambno igralko Jano Ludvik, za katero morajo dekleta pokazati veliko tehničnega znanja, da jo premagajo. Prav tako ne smemo podcenjevati ostalih igralk. Menim, da bosta sredin in sobotni dvoboj zelo zanimiva tudi za gledalce.

V drugem polfinalnem obračunu se bosta pomerili kvalitetno zelo izenačeni ekipi Inter Diskonta in Keme Murexina. Težko je napovedati, katera bo letos boljša, saj bo vse odvisno od postave in dnevne forme.

Naša želja je dobra igra v polfinalu in zmaga, ki nas vodi do možnosti ubranitve naslova,« je povedala Špela Polončič, trenerka aktualnih državnih prvakinj.

ŠD SU (Uroš Slatinšek, igralec in trener)

»Še vedno nam je v ponos in veselje, da igramo v najmočnejši ligi v Sloveniji in da se znova borimo za naslov, zato se nam zdi pomembno, da tudi SNTL stremi k izboljšavam sistema. Novi sistem se nam zdi boljši kot prejšnji, saj dopušča več možnosti za taktično postavljanje igralcev kot prej. Vsaka posamezna točka v tem sistemu pomeni več, tako da ne dopušča spodrsljajev. Podpiramo tudi novost za novo sezono, kjer se bodo najprej odigrale dvojice.

V celotni sezoni smo doživeli le en poraz in menimo, da je to res minimalno glede na to, da je prišlo, do zamenjave sistema. V končnico so se uvrstile ekipe, ki so doživele najmanj spodrsljajev in verjamemo, da vsaka od štirih ekip v končnici računa na svojo možnost za prestižni naslov prvak.

Kema Puconci so izredno kvalitetna ekipa, ki si zasluži vse pohvale za zadnja leta igranja. Njihova ekipa ima enakovredno dobre in motivirane igralce, zato se na polfinalno tekmo pripravljamo nadvse resno.

Obe ekipi sta zelo kvalitetni. Menimo, da bo zmagala tista ekipa, ki bo v najboljši dnevni formi. Tako Mariborčani kot Ravenčani imajo v svojih vrstah tri izjemne igralce, ki bodo na parketu pokazali najboljšo možno igro. Mi se osredotočamo izključno na svoje tekme in nadaljujemo korak za korakom k zastavljenemu cilju,« je povedal Uroš Slatinšek, trener in igralec ŠD SU.

Kema Murexin (Mirko Unger, trener moške in ženske ekipe)

»S spremembo sistema igranja nismo zadovoljni in je nismo podpirali, saj ni prinesla koristi, zaradi katerih je bila sprejeta. Igra se manj tekem, čeprav trajajo časovno enako ali še daljši čas. Prejšnji sistem je bil tudi bolj pravičen, saj so vsi igralci morali prispevati k uspehu ekipe, v novem sistemu pa lahko en dober igralec prispeva 75 % k zmagi ekipe. Edina pozitivna stvar je igranje dvojic, ki so vnesle neko spremembo in zanimivost v ligaških dvobojih.

Smo izjemno pozitivno presenečeni, ker smo se spet z obema ekipama uvrstili v končnico, kljub temu da smo v lanski sezoni igrali v finalu. Pred letošnjo sezono nas niso uvrščali v krog ekip, ki bi se uvrstile v končnico, zato smo še toliko bolj veseli, da nam je spet uspelo z doma vzgojenimi igralci in igralkami.

S fanti se letos v polfinalu srečamo z aktualnimi državnimi prvaki, ekipo ŠD SU, ki je vsekakor velik favorit. Za nas izjemno neugodna in kvalitetna ekipa, ki je nismo uspeli premagati v zadnjih treh letih. Vendar je v športu mogoče, kar je dokazala naša ekipa v lanski sezoni in s takšnim upanjem in veliko borbenostjo bomo šli tudi v tekme polfinala končnice.

Pri ženskah so bile skoraj vse ekipe v 1. SNTL, z izjemo Kajuh-Slovana, izjemno izenačene. Mislim, da so naše možnosti proti Ravenčankam 50-odstotne in da bo vse odvisno od dnevne forme igralk in mogoče tudi športne sreče, ki jo v določenih trenutkih potrebna.

Pri moških sta v drugem polfinalnem obračunu ekipi Maribora in Fužinarja izenačeni, možno je prav vse, medtem ko je Kajuh-Slovan, kot sem že dejal, eno ali dve kakovostni stopnički pred vsemi ekipami. Če Kodeljevčanke ne bodo državne prvakinje, bi bilo to veliko presenečenje,« je dejal Mirko Unger, ki vodi obe ekipi Keme Puconcev.

Fužinar Inter Diskont (Jure Dretnik, trener ženske ekipe in Darko Jamšek, igralec in trener moške ekipe)

»Spremenjen način igranja je ligo predvsem z igro dvojic malo popestril. Vsaj v ženski ligi pa menim, da so nekatere igralke, zaradi tega sistema odigrale premalo tekem.

Cilj ženske ekipe je bila končnica, tako da smo prvi cilj dosegli. Zadovoljni smo predvsem, ker je bila liga zelo izenačena. Zadnja dva kroga pa smo zaradi bolezni odigrali tudi brez naše prve igralke Nuše Kadiš.

Pričakujemo borbo in uvrstitev v finale. Če bo naša ekipa popolna, potem bo to nekoliko lažje, če pa bomo odigrali brez Nuše nam to tudi s pravim pristopom in borbo lahko uspe.

V drugem polfinalu je absolutni favorit Kajuh-Slovan,« je odgovoril Jure Dretnik, trener ženske ekipe Fužinar Inter Diskonta.

»Za tak način igranja se je odločilo večino ekip in treba ga je spoštovati, nam pa je bolj odgovarjal star način igranja.

Letos je bilo v moški konkurenci bolj izenačeno kot prejšnja leta, z uvrstitvijo v končnico smo zadovoljni, saj je postala ta že kar neka stalnica, kar kaže na to, da se kar dobro držimo v vrhu slovenskega namiznega tenisa.

Tako kot predlani nas tudi letos v polfinalu pri moških čaka Maribor. Sicer smo v ligaškem delu z njimi dvakrat izgubili, vendar to je že preteklost. Pred nami sta dve mogoče tri nove tekme, ne bo lahko, vendar bi bilo nekaj narobe z nami, če ne bi upali oziroma si želeli iz tega dvoboja iti kot zmagovalci. Bo zanimivo, kdo bo boljši, pa bomo videli.

O drugih iskreno rečeno ne razmišljam. Nas pa v končnici upam, da čakajo lepi dvoboji,« pa je dejal Darko Jamšek, igralec in trener ravenske moške ekipe.

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh