Drugi dan je v Laškem navdušila Lara Opeka

Slovenska junakinja drugega dne WTT Slovenia Hub Presented by I feel Slovenia v Laškem je Lara Opeka, ki je v drugem krogu kvalifikacij s 3:2 (9, -3, -8, 8, 13) premagala Slovakinjo Natalio Grigelovo. Za uvrstitev na glavni turnir bo v sredo igrala proti Hrvatici Mateji Jeger. To bo v sredo tudi edini slovenski nastop v Laškem, saj so Tjaša Novak, Lea Paulin, Enya Moltara, Nuša Kadiš in Polona Horvat v ženski konkurenci ter Aljaž Godec in Žiga Žigon v moški, izgubili.

Čeprav je Lara Opeka, sicer članica Kajuh Slovana, ki že ima izkušnje tudi z nedavnega ekipnega evropskega prvenstva v Romuniji, šele na 648. mestu svetovne lestvice ITTF, se ni ustrašila leto dni starejše Natalie Grigelove, ki je na 315. mestu svetovne lestvice ITTF. Dvajsetletna Ljubljančanka je po napetem uvodnem nizu, ki ga je rešila v svojo korist, v naslednjih dveh morala priznati premoč Slovakinje, toda že v četrtem je spet prišla do svoje igre in izenačila izid v nizih na 2:2. V odločilnem petem je imela Grigelova že zaključno žogico za končno zmago, toda nepopustljiva Opeka, se je na koncu zasluženo veselila pomembne zmage. Še težje delo jo čaka v tretjem, zadnjem krogu kvalifikacij, ko se bo pomerila z Matejo Jeger, najboljšo hrvaško igralko, 123. igralko sveta.

Preostale slovenske predstavnice so naletele na pretrde orehe. Za vse je bil to prvi tovrstni turnir v njihovih, ne prav dolgih karierah. Predvsem to velja za Enyo Moltara, Nušo Kadiš in Polono Horvat, pa tudi nekoliko starejši Lea Paulin in Tjaša Novak ne igrata prav pogosto proti tako kakovostnim nasprotnicam. Za dve slovenski igralki, Novakovo in Kadiševo, sta bili usodni ruski igralki. Novakova, 19-letna igralka Kajuh Slovana, je izgubila proti Rusinji Elizabeti Abraamian (261.) z 0:3 (-5, -8, -8), Kadiševa, 17-letno igralka ravenskega Fužinar Inter Diskonta pa proti Valeriji Ščerbatjih (171.) z 0:3 (-6, -5, -7). Za 19-letno Paulinovo, ki je v prvem krogu kvalifikacij v slovenskem obračunu premagala Saro Tokić, je bila usodna Francozinja Audrey Zarif (132.) z 0:3 (-4, -5, -4), Moltara, šele petnajstletnica Kajuh Slovana, je klonila proti Hrvatici z 0:3 (-3, -5, -4), 16-letna Horvatova iz Fužinar Inter Diskonta pa je bila nemočna proti še eni Slovakinji, Tatiani Kukulkovi (140.) z 0:3 (-3, -6, -7).

Dobra prva dva niza Godca in Žigona

Prvi dan kvalifikacij je Tilen Cvetko izgubil proti Francozu Leu de Nordestu, ki je svojo kakovost pokazal tudi v drugem krogu, ko je prav tako s 3:0 premagal Japonca Yota Tanako. V drugi krog kvalifikacij pa sta bila neposredno uvrščena najboljša slovenska mladinca, aktualni državni prvak Aljaž Godec in podprvak Žiga Kristijan Žigon. Tudi Ravenčana sta morala priznati premoč svojima nasprotnikoma, vendar z igro, predvsem v prvih dveh nizih, nista razočarala. Za Godca je bil previsoka ovira Moldavec Andrei Putuntica (248. na svetovni lestici ITTF), ki je zmagal s 3:0 (9, 8, 5), Žigona pa je s 3:0 (11, 8, 2) premagal Aleksandra Mladenović (214.), ki igra za Luksemburg.

»Za oba je to prvi nastop na tej ravni, lahko pa rečem, da sta pozitivno presenetila, sploh v obdobju, ko sta se držala taktike, ki smo jo pripravili za njuna nasprotnika. Pokazalo se je, da če spoštujeta pravila igre, lahko igrata proti igralcem, ki so med 200. in 300. mestom na svetovni lestvici. V tretjem nizu se je Mladenović sprostil, tako da je bil Žiga brez pravih možnosti, toda kot rečeno, tako on kot Aljaž sta dobro oddelala svoj nastop. Oba bosta igrala tudi prihodnji teden, ko bi ob bolj ugodnem žrebu lahko prišla tudi do kakšnega niza, kar velja tudi za Tilna Cvetka, ki pa je žal že prvi dan imel sila neugodnega nasprotnika, saj sta se proti De Nordestu že mučila tako Darko Jorgić kot Deni Kožul,« je nastope slovenskih igralcev v kvalifikacijah ocenila Andreja Ojsteršek Urh, ki je vse prej kot zadovoljna z žrebom v glavnem turnirju. Bojan Tokić bo v prvem krogu igral proti prvemu nosilcu, Kitajcu Linu Gaoyuanu, sicer sedmim igralcem sveta, Deni Kožul z Japoncem Takuyo Jinom, ki je na 49. mestu svetovne lestvice ITTF, Peter Hribar pa z Angležem Paulom Drinkhallom, 58. igralcem svetovne lestvice ITTF.

»Žreb je vse prej kot ugoden za naše igralce in kot bi vprašala moja sestra Vesna, zakaj se nam to vedno dogaja ravno na domačih turnirjih? Vsi trije bodo igrali proti odličnimi igralci, vendar jih poznajo, in če bodo prikazali vrhunski namizni tenis, se z malo sreče lahko zgodi tudi presenečenje,« je večna optimistka Ojsteršek Urhova.

»Z malo športne sreče bi prvi niz, ko sem vodil z 9:7, lahko tudi dobil. Žal se ni izšlo, sem pa zadovoljen s svojim pristopom in igro v prvih dveh nizih, nato pa se je Mladenović razigral in bil realno premočan zame. Želim si še več takšnih turnirjev, kajti le tako lahko vidim, kaj vse bom moral v prihodnosti še popraviti,« je po svojem nastopu dejal Žiga Žigon.

»Prvič sem igral na tako močnem turnirju, zato je bilo tudi nekaj nervoze, morda tudi preveč. Morda sem preveč hitel na vsako žogico in bil premalo miren v glavi. Tudi sam bi želel večkrat igrati na podobnih turnirjih, vem pa, da bom moral še veliko trenirati, da bom konkurenčen najboljšim. Zdaj že tri mesece treniram z Janom Žibratom v Grünwettersbachom in igram v tretji ligi. Ni ravno lahko biti zdoma, vendar vem, zakaj to počnem,« pa je po porazu s Putuntico dejal Aljaž Godec.

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh