Dobra igra ni bila dovolj za močne Južnokorejce

Po odličnih nastopih Darka Jorgića, ki se je uvrstil v četrtfinale in Bojana Tokića, ki ga je v tretjem krogu premagal sedmi igralec sveta, Brazilec Hugo Calderono, je slovenska namiznoteniška reprezentanca z veliko optimizma vstopila v dvoboj osmine finala ekipnega tekmovanja na olimpijskih igrah v Tokiu. Čeprav je prikazala dobro igro, to ni bilo dovolj, da bi presenetili Južno Korejo, ki je zmagala s 3:1. Edino točko za slovensko izbrano vrsto je prispeval Bojan Tokić.

Prva igralca sveta nepremagljiva

Že pred tekmo je bilo jasno, da bi Bojan Tokić in Deni Kožul v prvem dvoboju lahko presenetila najboljšo dvojico na svetu, Sangsu Lee in Youngsik Jeoung. Južnokorejca, ki sta na svetovni lestvici z veliko prednostjo na prvem mestu, sta vlogo favoritov upravičila. V prvih dveh nizih sta Slovenca še držala korak z njima, v tretjem pa sta bila že od prve točke naprej brez pravih možnosti. Dvoboj se je končal po 27 minutah igre.

»Z Denijem ne igrava dobro dvojic, niti se jih ne trudiva dobro igrati. Tukaj nisva imela možnosti, saj sta Korejca eden najboljših parov na svetu,« je po igri dvojic za STA povedal izkušeni Tokić.

Usoden peti niz

V slovenskem taboru so veliko pričakovali od dvoboja Darka Jorgića proti dvanajstemu igralcu sveta, Woojin Jangu, ki ga je na posamičnem turnirju Brazilec Hugo Calderano premagal v osmini finala. Jorgić, ki je v petek v Tokiu praznoval 23. rojstni dan, je brez težav dobil uvodni niz, naslednja dva pa sta pripadla tri leta starejšemu Jangu. V četrtem je Hrastničan spet prišel na svoj račun, toda v petem je bilo vse v znamenju južnokorejskega namiznoteniškega igralca. »Imel sem svoje priložnosti, predvsem to velja za drugi in tretji niz, a jih nisem izkoristil. V odločilnem nizu je tekmec odigral taktično vrhunsko, tako da sem ostal praznih rok,« je po porazu dejal Jorgić.

Premagal trinajstega igralca sveta

Za vrhunsko predstavo pa je v naslednjem dvoboju poskrbel Tokić, trenutno 66. igralec svetovne lestvice, ki je po izgubljenem uvodnem nizu na kolena spravil Youngsika Yeounga. Južnokorejec je na svetovni lestvici na trinajstem mestu, v Tokiu pa ga je v četrtfinalu zaustavil šele Kitajec Zhendong Fan. Toda proti 40-letnemu Novogoričanu je bil v drugem in tretjem nizu v podrejenem položaju, v četrtem pa je vodil že z 8:4, a to ni bilo dovolj, da bi ga tudi premagal.

»Popravil sem vtis, ki sem ga zapustil pri porazu v posamični konkurenci proti Calderanu. Zdaj se je videlo, zakaj sem bil jezen po tistem obračunu, v katerem sem odpovedal. Danes pa sem pokazal, da znam, da imam pravo formo in da lahko zagrenim življenje tudi najboljšim,« je bil s svojo igro lahko zadovoljen izkušeni Tokić.

Dober odpor Kožula

V svojem prvem nastopu na olimpijskih igrah je bil Deni Kožul v zelo težkem položaju, saj bi za izenačenje moral premagati Janga. Prvi niz je resda brez večjih težav dobil Jang, toda v drugem je Kožul izid izenačil, v tretjem in četrtem nizu pa je imel Južnokorejec ves čas pobudo.

»Težko je bilo čakati 15 dni na prvenec. A mislim, da sem ga solidno opravil. Nisem sicer zmagal, sem pa se nasprotniku dobro upiral in pokazal, da sem blizu najboljših, da se lahko vsakemu upiram,« je svoj nastop komentiral 24-letni Logatčan.

Tokić si še želi igrati za Slovenijo

»Mala Slovenija se je upirala veliki Južni Koreji, kandidatinji za kolajne. Lahko smo ponosni. Malenkosti so odločale, lahko bi se obrnilo tudi v drugo smer, predvsem na Darkov dvoboj mislim. Fanta sta pokazala, da je pred slovenskim namiznim tenisom lepa prihodnost. Z mano ali brez mene,« je za STA vtise strnil Tokić, ki je tudi namignil, da verjetno še ni odigral svoje zadnje tekme za slovensko reprezentanco, čeprav je postal selektor Belgije. » Z Belgijci se konkretno še nisem pogovarjal, kaj točno želijo in ali mi bodo dovolili, da še igram za Slovenijo. Če mi bodo dovolili, potem se vidimo v Parizu ali celo še kje pozneje. Moja želja je, da bi še naprej igral.«

Slovenija – Južna Koreja            1:3

Kožul/Tokić – Lee/Jeoung             0:3 (-8, -8, -6)

Darko Jorgić – Woojin Jang          2:3 (7, -9, -8, 9, -5)

Bojan Tokić – Youngsik Yeoung    3:1 (-9, 5, 5, 10)

Deni Kožul – Woojin Jang             1:3 (-6, 10, -9, -8)

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh