Deni Kožul v drugi krog SP v Durbanu

Odlično je svetovno prvenstvo v Durbanu začel tudi Deni Kožul, ki je v prvem krogu po odlični igri premagal višje uvrščenega Japonca Mizukija Oikawo s 4:3 (-10, 9, 6, 5, -9, -4, 2). V drugi krog je s Čehom Tomašem Polanskym napredoval Darko Jorgić v dvojicah, saj sta predstavnika Papue Nove Gvineje Gasika Sepa in Geoffrey Loi dvoboj predala. Ana Tofant je morala priznati premoč Hrvatici Ivani Malobabić, ki je zmagala s 4:0 (7, 3, 9, 4).

Šestindvajsetletni Logatčan, za katerega slovenska selektorica trdi, da na svetovni lestvici ITTF sodi precej višje od njegovega trenutno 158. mesta, je na najboljši možni način začel letošnje svetovno prvenstvo. Že v prvem nizu, ki ga je izgubil na razliko, je leto dni mlajšemu Oikawi (67. na svetovni lestvici ITTF) povzročal veliko težav. Če v uvodnem nizu sreča ni bila na njegovi strani, je zato v drugem bil on tisti, ki je bil bolj zbran v končnici.

Tretji niz je bil izenačen samo pri izidu 1:1, s tremi zaporednimi točkami pa je Kožul povedel s 4:1. Oikawa se mu je približal na točko zaostanka (5:6), toda to je bilo tudi vse, kar mu je uspelo. Še bolj prepričljiv je bil aktualni slovenski državni prvak v četrtem nizu, v katerem je Japoncu pobegnil na 4:0, nato pa prednost brez večjih težav ohranil do konca. V petem nizu je bila pobuda na strani Oikawe, ki je vodil že z 8:5. Kožul se mu je približal na točko zaostanka (7:8), vendar je imel Japonec tri zaključne žogice za izenačenje v nizih. Tretjo je tudi izkoristil. Šesti niz je bil v domeni japonskega igralca, zato pa je odločilni sedmi niz Kožul odigral kot v transu. Povedel je z 2:0, nato je Oikawa dosegel svojo prvo točko v sedmem nizu, kar je bilo do vodstva Kožula z 9:1 tudi njegova edina. Do konca tekme je osvojil le še točko.

»Ostal sem miren v glavi. To je bilo najbolj pomembno. Boril sem se za vsako točko in se osredotočil samo na taktiko, nič pa na druge dejavnike. Taktično sem igral zelo dobro, ves čas sem bil miren na bekendu in na koncu pokazal hrabrost ter prevladoval v zadnjem nizu,« je po odmevni zmagi dejal Kožul, ki bo v drugem krogu v ponedeljek ob 18.30 igral proti boljšemu iz dvoboja med Japoncem Yukiju Udu (20.), ki je šele po hudem boju s 4:3 ugnal Čilenca Nicolasa Burgosa (184.).

»Pričakujem odprto tekmo. Uda je na papirju seveda favorit, saj je precej višje od mene na lestvici, toda če bom dobro igral servis in sprejem, nisem brez možnosti. Z igro, ki sem jo prikazal danes, sem zelo zadovoljen, to pa je ohrabrujoče tudi za jutri,« se ne misli jutri ne misli predati Kožul.

Ob 20.30 pa bo Jorgić v drugem krogu igral proti Portugalcu Tiagu Apolonii. V prvem krogu je bil Hrastničan včeraj s 4:1 boljši od Argentinca Horacia Cifuentesa, danes pa bi moral s soigralcem iz Saarbrückna, Polanskym igrati v dvojicah, vendar sta Sepa in Loi dvoboj predala. Njuna nasprotnika v drugem krogu bo ob 11.40 italijanska dvojica Mihai Bobocica in Niagol Stoyanov.

Med posameznicami je edina slovenska predstavnica, Tofant, ki je na svetovni lestvici na 252. mest, igrala proti hrvaški »lovki« Ivani Malobabić, ki je uvrščena 133 mest višje. Blizu vsaj častnemu nizu je bila le v tretjem nizu, ki ga je izgubila na razliko.

»Nisem imela realnih možnosti za zmago. Gre za obrambno igralko s težkimi žogami in ‘softom’ na bekendu. Njenih žog nisem začutila, naredila sem veliko preveč svojih napak. Žal mi je prvega niza, ki sem sicer tekmo dobro začela vendar na koncu naredila preveč napak in tretjega niza, ko sem zapravila prednost z 9:7. Kakorkoli, jutri je nov dan, kjer naju s Katarino čaka tekma drugega kola proti tajvanski dvojici,« je svoj nastop ocenila 24-letna Mengšanka, ki bo v ponedeljek s Katarino Stražar ob 15. uri v drugem krogu igrala proti tajvanski dvojici Huang Yi-Hua in Chen Szu-Yu.

 

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh