Konec slovenskih nastopov v Varšavi

Evropsko prvenstvo za posameznike in dvojice v Varšavi se je za slovenske predstavnike končalo peti dan tekmovanja, ko sta Darko Jorgić in Hrvat Tomislav Pucar v četrtfinalu igre dvojic morala priznati premoč Portugalcema Tiagu Apoloniu in Joau Monteiru, ki sta zmagala s 3:1 (-5, 9, 6, 9). Portugalca sta tako že osvojila najmanj bronasto kolajno.

Jorgić in Pucar sta na poti do četrtfinala izločila druga nosilca, Nemca Tima Bolla in Patricka Franzisko, v drugem krogu pa sta bila boljša tudi od švedskega para Jon Persson in Anton Kallberg. Toda v četrtfinalu sta naletela na uigrana Portugalca Apolinia in Monteira. Slovensko-hrvaška dvojica je prvi niz sicer brez večjih težav dobila, v nadaljevanju pa sta Portugalca vajeti igre vzela v svoje roke, bila bolj zbrana v končnicah nizov in zasluženo prišla do zmage.

Do Tokia bo potrebno odpraviti napake

»Vsekakor sem od evropskega prvenstva pričakoval več, ampak očitno sem še premlad, da bi lahko dobil pomembnejše tekme. Res je, da sem imel tako v posamični konkurenci kot v igri dvojic zahteven žreb, ampak to ni in ne sme biti izgovor. Danes sva imela s Tomislavom vse v svojih rokah, toda po prvem nizu sva naredila preveč lahkih napak. Upam, da bo forma za Tokio boljša, do odhoda na Japonsko pa bom moral delati predvsem na odpravljanju napak, ki so se pojavile v tem tednu,« je svoj nastop komentiral Jorgić.

»Apolonio in Monteiro sta par, ki že leta igra skupaj, zato se je bilo potrebno res se striktno držati taktike, kajti v sami odprti igri sta Portugalca bolj uigrana. Verjetno bi bilo drugače, če v drugem nizu Darko in Tomislav ne bi zgrešila dveh, treh bekend prehodov, ampak lahko je biti zdaj pameten,« pa je poraz komentirala Andreja Ojsteršek Urh.

Vse se je začelo z angino Denija

S tem so se končali tudi slovenski nastopi v Varšavi. Najboljša uvrstitev je prav Jorgićeva uvrstitev v četrtfinale v igri dvojic, medtem ko sta Deni Kožul in Bojan Tokić svoj dvoboj morala predati že v kvalifikacijah, zaradi bolezni aktualnega slovenskega državnega prvaka. Kožul je tako ostal tudi brez nastopa v repasažu, v skupini pa je osvojil drugo mesto, medtem ko je Tokić v drugem krogu, zaradi poškodbe zapestja, moral predati dvoboj Nemcu Ruwenu Filusu. Praznih rok je v drugem krogu proti Švedu Antonu Kallbergu ostal tudi Jorgić. Na evropskem prvenstvu je nastopil tudi Peter Hribar, ki ni prišel iz kvalifikacijske skupine. Najmlajši član slovenske moške reprezentance je z Italijanom Marcom Rechom Daldossom izpadel v kvalifikacijah.

»Vse se začelo z angino Denija, ko je bil prisoten še strah, da ni bil pozitiven na covid-19, kajti potem bi morali vsi v karanteno. Čeprav se nerada izgovarjam na žreb, je bil tokrat resnično ‘ubijalski’ za nas. Tako je Darko že v drugem krogu igral proti Kallbergu, je pa res, da je bil pred zmago. Ko se je Kallberg sprostil, Darko ni našel pravil rešitev, na drugi stran pa se je Šved po zaostanku z 1:3 v nizih odigral taktično vrhunsko. Potem pa je bila tu še poškodba Bojana, ki smo jo po tekmi s Polanskim skušali sanirati, vendar proti obrambi Filusa ni šlo, zato je dvoboj raje predal. Upam, da bo z njim vse v redu, in da bo 1. julija, ko začenjamo priprave na olimpijske igre, lahko normalno treniral,« je za konec še povedala slovenska selektorica.

Bolezen je Kožulu preprečil tudi nastop v prvem krogu mešanih dvojic. V kvalifikacijah sta bila s Katarino Stražar sicer uspešna, praznih rok pa sta ostala Hribar in Lara Opeka.

Pričakovale so več

V ženski konkurenci se je v glavni žreb uvrstila le Ana Tofant, ki je v prvem krogu izgubila proti Angležinji Tin-Tin Ho. Katarina Stražar je obstala v repasažu, debitantka na članskem evropskem prvenstvu, Lara Opeka, pa v kvalifikacijski skupini. V igri dvojic sta Tofantova in Stražarjeva v prvem krogu glavnega turnirja morali priznati premoč Ukrajinkama Gani Gaponovo in Tatjani Bilenko, ki sta se uvrstili v popoldanski polfinale. Opeka je igrala s Hrvatico Hano Arapović, izpadli pa sta v kvalifikacijah.

»Pričakovanja so bila večja, na koncu se ni izšlo vse po željah. Res je, da so dekleta izgubljala proti igralkam, ki so nekoliko višje na lestvicah, vendar bi bil počasi že čas, da dobijo tudi takšne dvoboje. Uvrstitev Ane Tofant v glavni žreb je sicer rezultatsko v redu, je pa res, da ni bila zelo daleč od zmage proti Tin-Tin Ho. Glede na dobre igre na evropskih olimpijskih kvalifikacijah sem mislila, da bi Katarina Stražar lahko osvojila prvo mesto v kvalifikacijski skupini in bi se tako neposredno uvrstila v glavni žreb, toda že v prvem dvoboju je bila boljša od nje Avstrijka Mischek, v repasažu pa bi proti Šurjanovi lahko naredili tudi kaj več. Vendar imam občutek, da skozi celotni turnir ni začutila žogice in dvorane. Vse pohvale si za dvoboj proti Nemki Winter navkljub porazu zasluži Lara Opeka, na žalost pa dobre igre ni ponovila proti Litovki Riliskyte, tako da je ostala brez repasaža. Z uvrstitvijo v glavni žreb sta Ana in Katarina svoj osnovni cilj med dvojicami dosegli, kaj več pa proti Gaponovi in Bilenkovi realno ni bilo pričakovati. Ne nazadnje sta Ukrajinki prvenstvo končali na tretjem mestu,« je nastope slovenske ženske reprezentance komentirala njena selektorica Vesna Ojsteršek.

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh