Jorgić in dvojica Tofant, Stražar SP začeli z zmago

Prvi dan svetovnega prvenstva v namiznem tenisu v Durbanu je bil za maloštevilno slovensko ekipo nadvse uspešen. Zvečer je Darko Jorgić s 4:1 (-9, 3, 11, 10, 6) premagal Argentinca Horacia Cifuentesa, že v popoldanskem delu programa pa sta bili Katarina Stražar in Ana Tofant s 3:2 (7, -5, -7, 8, 9) boljši od tajsko dvojice Suthasini Sawettabut in Orawan Paranang.

Že pred odhodom v Južno Afriko je Jorgić, trinajsti igralec svetovne lestvice opozarjal, da so tekme prvega kroga vedno lahko težavne. To se je v njegovem primeru proti neugodnemu 25-letnemu Argentincu Cifuentesu tudi potrdilo. Čeprav je Argentinec na svetovni lestvici na 85. mestu, je leto dni mlajšemu Hrastničanu povzročil veliko težav. V izenačenem prvem nizu je bil v končnici bolj zbran in je povedel z 1:0 v nizih.

Drugi niz je bil izenačen le do izida 2:2, nato pa je Jorgić dosegel osem zaporednih točk, na koncu pa izkoristil svojo drugo zaključno žogico. Popolnoma drugačna sta bila tretji in četrti niz. V tretjem si do končnice nihče od igralcev ni priigral občutnejše prednosti, Jorgić pa je izkoristil svojo tretjo zaključno žogico. Bližje zmagi je bil v četrtem nizu Argentinec, ki je povedel z 8:5, vodil pa je tudi še z 10:8. Toda ko je bilo najbolj potrebno, je Jorgić zaigral najbolje in s štirimi zaporednimi točkami slavil tudi v četrtem nizu. V petem je bila prednost ves čas na strani najboljšega slovenskega igralca, ki se bo v drugem krogu pomeril s Portugalcem Tiagom Apolonio, ki je prav tako s 4:1 (-11, 6, 4, 9, 13) premagal Indijca Harmeeta Desaija.

»Vedno so prvi dvoboji najtežji in te dvoboje je preprosto treba preživeti. Zelo pomembna je psiha, kajti slabše uvrščeni igralci na svetovni lestvici lahko igrajo sproščeno. Pomembno je bilo, da sem v ključnih trenutkih tretjega in predvsem četrtega niza ostal zbran, kar mi je potem olajšalo delo v petem nizu. V ponedeljek me čaka Apolonia, ki zagotovo ni pozabil najinega četrtfinalnega obračuna na EP v Münchnu, ki se je končal s 4:1 v mojo korist, zadnji niz pa sem dobil s 13:11. Zagotovo mi bo želel vrniti za tisti poraz, zato me čaka še en težak obračun. V vsakem primeru bom dal svoj maksimum, verjamem, da bom prikazal boljšo igro in da se bom uvrstil v tretji krog,« je po svoji uvodni zmagi v Durbanu dejal Jorgić, ki ga v nedeljo, ob 14. uri s Čehom Tomašem Polanskym čaka še tekma v moških dvojicah. Njuna nasprotnika bosta Gasiki Sepi in Geoffreyju Loiju iz Papue Nove Gvineje.

Pogumna igra proti Tajkama

Vse pohvale si zaslužita tudi Stražarjeva in Tofantova, ki sta na kolena spravili tajsko dvojico Sawettabut in Paranang. Mengšanki sta prvi niz dobili z 11:7, v drugem in tretjem nizu pa sta bili boljši tajski igralki, ki sta med dvojicami na svetovni lestvici na 36. mestu, Slovenki pa na 71. Precej višje sta Tajki tudi v posamični konkurenci, kjer je Sawettabutova celo na 33. mestu, Paranangova pa na 122. mestu, medtem ko je Tofantova na 252. mestu, Stražarjeva pa na 339. in v Durbanu igrala le v dvojicah. Toda v četrtem in petem nizu bili Slovenki bolj zbrani in se bosta v ponedeljek pomerili proti tajvanski dvojici Huang Yi-hua in Chen Szu-Yu, ki je bila v prvem krogu prav tako s 3:2 v nizih boljši od Italijank Debore Vivarelli in Giorgie Piccolin.

»S Katarino sva sli v tekmo samozavestno in borbeno, zmage nad višje uvrščenima Tajvankama sva si res želeli. Kljub temu da sva zaostajali z 1:2 in 5:8 sva verjeli, da tekmo lahko preobrneva v svojo korist. V zaključku, v petem nizu, sva pri izidu 9:9 odigrali pogumno, kar se nama je obrestovalo z dvema zaporednima točkama in uvrstitvijo v naslednji krog SP, kjer naju ponovno čakata azijski nasprotnici. Verjamem, da sva z igro, kakršno sva prikazali danes, lahko nevarni tudi njima,« je odločna 24-letna Tofantova, ki jo danes ob 14. uri čaka še obračun med posameznicami proti Hrvatici Ivani Malobabić.

»Res sva si želeli in verjeli sva, da lahko zmagava. V dvoboj sva odšli borbeno in samozavestno, kar je ob najini dobri igri tudi naredilo to razliko. S podobnim pristopom imava tudi proti Tajvankama lepe možnosti za vsaj izenačen dvoboj, če ne tudi česa več,« pa je Tofantovo dopolnila dve leti mlajša Stražarjeva.

V nedeljo prvič tudi Deni Kožul

Kot zadnji izmed slovenske četverice bo v nedeljo igral tudi Deni Kožul, ki ga ob 19.50 čaka dvoboj proti Japoncu Mizukiju Oikawi.

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh