V Puconcih praznujejo 25-obletnico svojega delovanja

Namiznoteniški klub Kema Murexin Puconci letos praznuje 25 let svojega delovanja, v katerem se je nabralo veliko uspešnih rezultatov, zgodb, dogodkov. To je doba, ki je v zgodovinske almanahe prinesla obilo dobrega in predvsem bistveno več, kot je bilo pričakovati daljnega leta 1997.

Ob tej priložnosti so v klubu pripravili tudi slavnostno proslavo, na kateri so govorili akterji, ki so pri tej uspešni zgodbi sodelovali – nekdanji in sedanji trenerji, igralci in predsedniki kluba ter glavni podporniki. Tako so svoje spomine razkrili sedanji predsednik kluba Robert Smodiš, trenerja Štefan Kovač in Mirko Unger, eden od pobudnikov ideje o organiziranem igranju namiznega tenisa v Puconcih in okolici Jožef Fartek, župan občine Puconci Ludvik Novak, dolgoletni direktor podjetja Kema Branko Drvarič ter igralci in igralke: Dominik Škraban, Mitja Horvat, Patrik Sukič, Ervin Železen, Tomaž Pelcar, Bojan Ropoša, Staša Matis in Blažka Harkai. Predvajali so tudi zvočni posnetek govora žal že preminulega dolgoletnega predsednika kluba Ernesta Nemca, ob koncu pa so svoje občutke o igranju namiznega tenisa na kratko predstavili še današnji mladi igralci in igralke kluba.

O ustanovitvi kluba in največjih uspehih

Namiznoteniški klub Puconci je bil ustanovljen 9. marca 1997 z ustanovnim občnim zborom, ki se je odvijal v prostorih Osnovne šole Puconci. Že pol leta kasneje, 30. novembra, je klub sprejel sklep o preimenovanju v Namiznoteniški klub Kema Puconci, katerega ime ponosno nosi še danes.

Po kratkih pripravah in nekaj razgovorih je leta 1997 druščina prijateljev in znancev na pobudo Robert Smodiša in vseh, ki so imeli radi namizni tenis sklenila, da prenese ta najhitrejši šport z žogo v Puconce in poskuša s pomočjo šole predstaviti namizni tenis tudi otrokom, kar je bil bistveni namen ustanovitve društva in za kar se je prizadevalo ves čas obstoja. Za prvega predsednika je bil izvoljen Robert Perš iz Murske Sobote (po rodu iz Puconec). Kaj je nastalo iz zgodbe, ni velika skrivnost

Trikratni državni (06/07, 09/10 in 12/13) in 5-kratni pokalni prvaki pri članih (2008, 2009, 2013, 2015, 2016), številne medalje z državnih in mednarodnih prvenstev v vseh kategorijah, pa organizacije tekmovanj najvišjega ranga, kopica reprezentantov in še marsikaj je tisto, kar je klub dosegel v 25-ih letih. Ob vsem skupaj pa veseli tudi dejstvo, da je osnovno poslanstvo kluba dobro zaživelo. Še več, v klubu danes ne zagotavljajo le pogoje za igranje namiznega tenisa, pač pa vzgajajo mlade v kvalitetne igralce. Trdo delo, predvsem pa potrpežljivost in vztrajnost je odlika vrhunskih športnikov. In ker je v namiznem tenisu čas, ki je potreben za razvoj igralca, neprimerno daljši od drugih športov, sta ti dve odliki še večja vrednota igralcev. Skozi 25-letno zgodovino so marsikaj tega že dosegli, saj so s svojimi uspehi tako in drugače pisali zgodovino tega športa v domačem kraju, kakor tudi v Sloveniji in tudi na ta način bili eden izmed pobudnikov za potrebe novih prostorov in nove športne dvorane. Uspelo jim je pridobiti izvrstne pogoje, ki sodijo zagotovo med najboljše v državi in širše.

49 kolajn Patrika Sukiča

Do danes se je čez 30 igralcev kluba zapisalo med dobitnike kolajn z državnih prvenstev, ki so jih skupaj osvojili čez 270 (brez ligaških državnih prvenstev). Najuspešnejši je Patrik Sukič z 49-imi (24 zlatih, 8 srebrnih in 17 bronastih). Največji mednarodni uspeh v članski konkurenci je bil dosežen s petim mesto v srednjeevropski Superligi v sezoni 2012/13. Pri članih je najuspešnejši Mitja Horvat, ki je kot član puconskega kluba osvojil kar 11 od svojih skupno 12-ih naslovov državnega prvaka. Po triletni vladavini med posamezniki v obdobju od leta 2008-2010 ga je nato kot član puconskega kluba na seznamu posamičnih državnih prvakov nasledil še njegov klubski soigralec Bojan Ropoša. Omenjena dvojica je bila skupaj z Dominikom Škrabanom ter Zvonkom Plohlom nosilec največjih uspehov članskega namiznega tenisa v klubski zgodovini.

Klub se lahko pohvali, da je s svojo organiziranostjo serijsko gradil tudi igralce za reprezentančne vrste. Do danes so v dresu Slovenije nastopali Mitja Horvat, Bojan Ropoša, Dominik Škraban, Zvonko Plohl, Mirko Unger, Matej Kuhar, Gorazd Horvat, Tomaž Pelcar, Ervin Železen, Patrik Sukič, Damjan Zelko, Luka Norčič, Ožbej Poročnik, Luka Krušič, Jure Smodiš, Jan Lipič, Nino Šegula, Staša Matis, Nuša Vogrinčič, Ana Kovačec, Blažka Harkai, Maja Železen, Ula Vukan, Ema Crnkovič, Živa Dogar ter Ana Gergek.

Zahvala pokroviteljem

Čeprav so v klubu v preteklih 25 letih prejadrali skozi številne viharje, ki niso bili vedno samo prijazni, so jih uspeli s skupnimi močmi, predvsem pa od podpori sponzorjev, med katerimi posebej izstopata MUREXIN (prej KEMA) ter Občina Puconci, ki klub podpirata in spremljata od samega začetka, uspešno prestati. Zahvala gre na tem mestu dolgoletnemu predsedniku v letih 1998-2013, Ernestu Nemcu, katerega praznina po njegovem prehitrem in presenetljivem odhodu, v klubu ne bo nikoli zapolnjena. Krog sponzorjev ni velik, je pa stabilen in pomaga postati boljši ter krepiti prijateljstvo in graditi povezanost s številčnim in vrhunskim namiznim tenisom.

Številna priznanja za svoje delovanje

Prepričani so, da so športnemu življenju in utripu v občini ter pokrajini dali novo dinamiko, kar potrjujejo tudi številna priznanja, ki so jih klub in njegovi igralci prejeli za svoje delo in rezultate. Pri tem izstopajo tudi priznanja za najuspešnejšo pomursko športno ekipo, kakor tudi številne ostale individualne nagrade v občini in širše. Za uspešno delo z mladimi je zaslužen predvsem trener in koordinator športne dejavnosti v društvu, to je Mirko Unger, ki že več kot 20 let uspešno vodi in opravlja delo z mladimi. Kakovost je prepoznala tudi stroka, saj je bil Unger v enem izmed mandatov tudi državni trener za kadete in mladince. Za odlične rezultate v članski konkurenci v preteklosti gre zasluga Štefanu Kovaču, ki se je neumorno trudil in zalagal za prvo ekipo ter jo uspešno vodil tako v državni ligi, kot tudi v mednarodnem prostoru. Klub je imel od leta 2009-2017 tudi podpredsednika Namiznoteniške zveze Slovenija v osebi Roberta Smodiša, poleg tega so zasedali še nekaj drugih funkcij v organih in odborih zveze. Ves čas od ustanovitve Športne zveze Puconci so aktivni tudi pri organizaciji športne dejavnosti v občini. Njihov član Jože Fartek je bil dolgoletni predsednik Športne zveze Puconci, hkrati pa gonilna sila zametkov rekreativne namiznoteniške lige, ki v prenovljeni podobi poteka v regiji še danes.

Na obzorju nova generacija igralk in igralcev

Iz zadnjega petletnega obdobja je velja izpostaviti predvsem situacijo s Covidom, ki je ohromila delovanje tako športa nasploh, kot tudi njihovega kluba, saj so bili kar nekaj časa, gleda na to da trenirajo v šolskem objektu, nezmožni trenirati. Kljub temu so dosegali odlične rezultate. Na obzorju je nova generacija igralcev in igralk, ki navdušujejo z željo po vadbi in veseli so, da nadaljujejo uspehe prejšnjih generacij članov. Danes Tomaž Pelcar, Damjan Zelko in Luka Norčič sledijo svojim nekdanjim vzornikom in osvajajo najvišja mesta v državi. Tu je tudi nova generacija deklet ki so se pridružili trenutno najstarejši aktivni igralki Ani Kovačec. To so Blažka Harkai, za njo pa Ema Crnkovič, Živa Dogar, Ana Gergek in Lana Maučec. Slednje so prvič v zgodovini kluba leta 2021 postale ekipne državne prvakinje. Tako so v bogato bero medalj dodali skoraj vse naslove, ki so jim še manjkali. Kontinuiteto dobrih iger držijo tako s člani kot s članicami, saj se člani praktično več kot 15 let zaporedoma uvrščajo med najboljše štiri ekipe, lani pa jim je uspel zgodovinski klubski rezultat, saj so se nepričakovano z obema ekipa, moški in žensko, uvrstili v finale državnega prvenstva, kar je za tako mali klub kot so Puconci, izjemen rezultat. Še posebej pa jih veseli dejstvo, da so to dosegli z igralci, ki so namizni tenis začeli igrati v Puconcih.

Odlično sodelovanje s slovenskimi klubi

Na podlagi doseženih rezultatov sodi Namiznoteniški klub KEMA MUREXIN Puconci v svoji zgodovini med najuspešnejše namiznoteniške klube v Sloveniji. Vsa ta leta je delovala namiznoteniška šola, ki je bila poligon za uvajanje igralcev v namiznoteniško igro. Treba je še izpostaviti dobro sodelovanje s sosedi iz Murske Sobote, v preteklosti pa je v srcih igralcev ostalo zapisano tudi sodelovanje s klubi z Mute, Fužinarjem in Cirkovci. Vsa ta skupna leta v panogi niso bili zgolj konkurenca, prepričani so namreč, da so v 25-ih letih, kar so v skupni družbi, zgradili zdravo rivalstvo, predvsem pa prijateljstvo in odlično medsebojno sodelovanje. Trudili se bodo, da bodo tudi v prihodnjih letih opravičili zaupanje in pričakovanja vseh, ki jim pomagajo in jih spodbujajo pri delu. Veseli pa jih, ko bodo na sporedu nova državna ter evropska in svetovna prvenstva, ki bodo spet potekala v sodelovanju z igralci iz majhne vasice Puconci.

Pripravil: NTK Kema Murexin Puconci

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh