V Busanu za olimpijsko vozovnico v Pariz

V petek se bo v Busanu v Južni Koreji začelo ekipno svetovno prvenstvo v namiznem tenisu, na katerem bo med 40 najboljšim državam na svetu v moški konkurenci nastopila tudi slovenska izbrana vrsta. Izbranci Andreje Ojsteršek Urh bodo nastopili v skupini 7. V prvem krogu bo Slovenija prosta, v soboto bo njen prvi nasprotnik Singapur, sledile pa bodo tekme z Brazilijo, Kanado in Malezijo. Slovenske barve bodo branili Darko Jorgić (15. na svetovni lestvici ITTF), Deni Kožul (145.), Peter Hribar (266.) in Brin Vovk Petrovski (425.). Z njimi je tudi fizioterapevt Peter Krivec.

Slovenska reprezentanca je v Busan prišla že včeraj, tako da bo danes in jutri lahko trenirala. Nosilec skupine 7, v kateri je Slovenije, je Brazilija, ki pa je v Južno Korejo prišla brez svojega najboljšega igralca, Huga Calderana (7. na svetovni lestvici ITTF). Tako bo njen prvi igralec Viktor Ishiy (84.), Guilherme Teodoro (140.) in Carlos Ishida (295.).

Drugi veliki konkurent slovenski izbrani vrsti za prvo mesto v skupini, ki prinaša neposredno uvrstitev v osmino finala, ki naj bi bila dovolj za uvrstitev na olimpijske igre, bo Singapur. Njen najboljši igralec Izak Quek (55.), ki ga je na zadnjem turnirju v Goi Jorgić premagal s 3:2, drugi po moči je Yew En Koen Pang (79.) in tretji Zhe Yu Clarence Chew (173.). Četrti član ekipe je Josh Shao Han Chua 247.

Močno reprezentanco ima tudi Kanada z Edwardom Lyjem (37.) in Eugenom Wangom (66.), V ekipi so še Simeon Martin (881.), medtem ko Mattea Martina in Jordana Shamsherja Grewala ni na lestvici ITTF. Za Malezijo bodo v Busanu igrali Javen Choong (363.). Qi Shen Wong (451.), Chee Feng Leong (551.) in Jay Shern Fong (802.).

Prvi iz vsake od osmih skupin se bo neposredno uvrstil med najboljših 16 držav na svetu, medtem ko se bosta drugo- in tretjeuvrščena iz posameznih skupin po naključnem žrebu 21. februarja pomerila v dodatnem dvoboju. Zmagovalec bo 22. igral v osmini finala, vse do 25. februarja, ko bo veliki finale, pa bodo potekali dvoboji na izpadanje.

»Priprave, z izjemo Denija, ki je imel klubske obveznosti, smo imeli v Saarbrücknu, kjer je bilo še nekaj najboljših evropskih igralcev. Ker smo pred svojo prvo tekmo prišli tri dni prej, mislim, da se bomo dobro pripravili na pogoje, saj bo SP potekalo na mizah DHS. Cilj je, da se uvrstimo v osmino finala, s čimer bi ohranili točke z zadnjega prvenstva in na svetovni lestvici. Na ta način bi ostali na mestih, ki vodijo na olimpijske igre. Če se uvrstimo v osmino finala, pa bomo naredili vse, da naredimo še korak naprej,« je pred začetkom SP dejala selektorica slovenske reprezentance, ki je trenutno na dvanajstem mestu svetovne lestvice. Na njej je Brazilija osma, Kanada 24., Singapur 22., Kanada 24. in Malezija 70.

Dobro razpoloženi so v Južno Korejo pripotovali tudi izbranci Andreje Ojsteršek Urh.

Darko Jorgić: »Forma je solidna, v ligi kažem dobre igre, vendar je pred nami SP, kjer bo vse popolnoma drugače. Če pokažemo igre, ki smo jih sposobni igrati, se lahko uvrstimo v osmino finala, če bo le malce zaškripalo, bo težko. Vendar sem pozitiven in prepričan sem, da lahko premagamo vsako ekipo v skupini. Glede na to, da je Brazilija brez Calderona, bosta največja konkurenta Singapur in Kanada, vendar to ne pomeni, da nam bo na preostalih dveh tekmah kaj lažje.«

Deni Kožul: »S trenutno pripravljenostjo sem zadovoljen, do sobote pa nas čaka še nekaj treningov, tako da verjamem, da bom še boljši. Že v prvi tekmi nas čaka morda odločilna tekma za prvo mesto v skupini. Upam, da bo takrat igra na visoki ravni. Vzdušje v ekipi je odlično, vsi smo naredili vse, da bi bil v kar najboljši formi. Kot sem že omenil, bo najtežje igrati s Singapurjem, toda z Darko na čelu bi morali biti v vlogi favorita, ampak SP je specifično tekmovanje. Vsi se borijo za olimpijske vozovnice, tako da se bomo morali boriti od prve do zadnje točke, da se uvrstimo v osmino finala. Skratka, prvi cilj bo seveda prvo mesto v ekipi, nobena tekma ne bo lahka, v vsaki ekipi so odlični igralci, ampak verjamem, da smo jih sposobni premagati.«

Peter Hribar: »Zagotovo je to najpomembnejše tekmovanje v sezoni, kjer lovimo dober rezultat. Trenutno sem zadovoljen s pripravljenostjo, seveda pa si želim, da bom svojo najboljšo predstavo pokazal na turnirju. Nobena tekma ne bo enostavna, glavni konkurenti za napredovanje pa so Singapur, Brazilija in Kanada. Cilj je, da bi nam uspelo osvojiti prvo mesto v skupini, kar verjamem, da nam z dobro predstavo lahko uspe.«

Brin Vovk Petrovski: »Priprave v Saarbrücknu so bile zame nekaj posebnega in mislim, da je forma v redu, se jo pa da vedno še izboljšati in izpopolniti. Trenutno se moramo osredotočiti na tekme, ki so pred nami v Busanu. Pomembne bodo vse tekme, mislim pa, da bosta najtežji proti Singapurju, ki bo naš prvi nasprotnik, in Braziliji. Vse ekipe so kakovostne, tako da bomo morali v vsako od njih iti stoodstotni.«

V ženski konkurenci Slovenija ne bo nastopila, naslova svetovnih prvakov pa bo v obeh konkurencah branila Kitajska. Predlani v Chengduju je bila pri moški druga Nemčija, tretje mesto pa sta si delili reprezentanci Japonske in Južne Koreje, pri ženskah pa je bila druga Japonska, na tretjem mestu pa Tajvan in Nemčija. Slovenija je bila na Kitajskem v svoji skupini druga, za domačini, v osmini finala pa jih je zaustavila Portugalska.

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh