Prvi dan do osvojenega niza le Tjaša Novak

Že ob prvem obisku svetovne namiznoteniške serije WTT pred dvema letoma v Laškem je bilo obilo razprav v slovenski stroki ali na tako močnem turnirju sploh pustiti k igralni mizi igralce, ki so bolj ali manj vajeni le domače scene. Natančnega odgovora na to vse do danes nismo dobili, je pa izkušnja, ki jo dobi le peščica več kot dobrodošla. V kvalifikacijah se tako ali tako to omogoči le tistim, ki jih taista stroka ima za najbolj obetavne in ob soočenju z visoko prepreko se lahko tudi kaj naučiš in predvsem uvidiš svojo realnost. In tudi tokrat je bilo tako. Kdo in koliko se je kaj naučil, pa bo tako ali tako pokazal čas.

Uvodni dvoboj je tokrat na turnirju, ki je še višjega ranga kot vsi trije predhodni, odigrala mladinka Enya Moltara, ki ni zabeležila zmage, niti ni vzela vsaj kakšnega niza. Niti med posameznicami, kjer jo je s 3:0 (6, 6, 4) premagala Romunka Irina Ciobanu, niti med dvojicami, ki jim pri nas tako ali tako nikdar nismo posvečali posebne pozornosti, kjer je igrala z Laro Opeka in proti Srbkinjama Izabeli Lupulesku in Andrei Todorović izgubila z 0:3 (-7, -7, -8). Je pa 17-letna Ljubljančanka še enkrat znova nakazala obilo svoje nadarjenosti, ki pa jo bo morala izpiliti predvsem sama. Mirno je tudi dejala, da je njen prvi cilj, da čim prej postane najboljša igralka v Sloveniji ter dodala: »Za tak turnir, kot je ta, je težko reči, da si imel ugodni žreb. Dve tekmi v enem dnevu na tem nivoju sta res zahtevna naloga. Vse to za zdaj razumem kot nek izziv, kot najboljši možni trening in da vidim kje sem in kaj vse moram še izboljšati. V namiznem tenisu imam svoje načrte. Igranje tu je bilo odlično kot priprava za bližnje evropsko mladinsko prvenstvo, ki nas čaka sredi meseca. Mladinski turnirji so mi za zdaj še v ospredju, je pa moj cilj, da vsak dan bolj napredujem. Veliko moram še popraviti, predvsem pa menim, da na teh prvih žogah, kjer vidim, da sem daleč od konkurence.«

Najboljša igralka slovenske lige, Lara Opeka, je v prvem krogu kvalifikacij morala priznati premoč Lee Hoi Man Karen iz Hongkonga, ki je zmagala s 3:0 (5, 5, 9). »Morda sem se malo prepočasi prilagajala na njeno igro, saj ima neobičajno gumo. Na začetku so bile neugodne žogice, na koncu sem že ugotovila, kako igrati proti njej, vendar je bilo že prepozno. Drugače je igrati z azijskimi igralkami kot z evropskimi, saj nimamo veliko stika z njimi in to je drugačen način igre. V tretjem nizu sem se sprostila, tudi servis je bil boljši, ampak je že bilo prepozno. Star Contender je preskok na višjo raven, zato sem zadovoljna, da sem dobila priložnost. Želim si postati vedno boljša, da bi izkoristila ves svoj potencial,« je po dvoboju dejala Opeka.

Edina Slovenka, ki je prišla do niza, je bila Tjaša Novak, ki je proti Italijanki Giorgii Piccolin izgubila z 1:3 (-5, 9, -2, -3). »Drugi niz sem odigrala zelo dobro. Bila sem pravočasno na žogici, vedela sem, kam bo padla, tudi servirala sem bolje, tako da sem prej prišla do igre. Žal mi to v nadaljevanju ni več uspelo, naredila sem preveč napak, bila sem premalo odločna in vse to je pripomoglo k porazu. Zagotovo mi manjkajo podobni turnirji, zato sem toliko bolj vesela, da sem dobila priložnost igrati na njem,« pa so bile besede še tretje igralke Kajuh-Slovana, ki so danes igrale v kvalifikacijah.

Tudi v moški konkurenci sta nekoliko izstopala oba igralca iz obetavne slovenske generacije 2006, Brin Vovk Petrovski in Miha Podobnik. Oba se zavedata, da bo treba še dvigniti obseg in intenzivnost treningov. Logatčan Podobnik pa je bil celo dvakrat v podaljšanem nizu s precej bolj uveljavljenim Hrvatom Filipom Zeljkom, ki je na koncu slavil s 3:0 (10, 7, 10). »Res mi je žal predvsem za ta tretji niz, da nisem znal izkoristiti prednosti 10:7 in sem nato hitro izgubil pet zaporednih točk. Gledano v celoti pa sem zadovoljen. Zdi se mi, da je to dobra popotnica za vse, kar me še čaka. Doslej sem treniral premalo, ampak tudi s tem sem lahko igral tudi z najboljšimi. Za zdaj ne razmišljam o tujini, je pa to moj cilj. Bom pa vsak trenutek, ki ga bom lahko izkoristil za trening pri Andreji in Jožetu v Saarbrücknu. Hvala tistim, ki so nam omogočili, da lahko doma odigramo tak turnir,« pa je po spodbudni predstavi razmišljal Podobnik.

Za Vovk Petrovskega je bil usoden Pang Yew En Koen iz Singapurja, ki je zmagal s 3:0 (6, 5, 10). »Zame je bila to nova izkušnja, iz katere se bom skušal čim več naučiti. V tretjem nizu bil lahko tudi zmagal, seveda pa moram čim več trenirati, da bi bil lahko bolj enakovreden tem igralcem. Zagotovo je nekoliko drugače igrati proti azijskim igralcem, ki imajo bolj rotirane žogice, vendar se jih ne smeš ustrašiti, ker potem toliko težje igrati proti njim. Treniram dvakrat dnevno, upam, da se mi bo to v prihodnje poznalo,« se novih podobnih preizkušenj veseli Vovk Petrovski.

Brez napredovanja v drugi krog kvalifikacij je ostal tudi Aljaž Godec, ki ga je s 3:0 (3, 8, 2) premagal izkušeni Čeh Lubomir Jančarik. »Mislim sem, da se bom lažje prilagodil igri Jančarika, vendar sem na začetku naredil preveč napak. Bolj sem zadovoljen z igro v drugem nizu, v tretjem pa mi je padla zbranost, tako da ne morem biti zadovoljen s svojo predstavo. Če bi drugi niz dobil, bi bilo morda malo drugače, toda če želiš premagati takšnega igralca, moraš ves čas igrati na visoki ravni. Trenutno tega še nisem sposoben. Potrebno bo vložiti še več dela,« pa je po svojem nastopu dejal Godec.

Jorgiću se želja lahko izpolni

Torek bo tako minil brez slovenskih predstavnikov, v sredo pa bodo na sporedu že tekme prvega kroga. Darko Jorgić bo v prvem krogu prost, zato v sredo še ne bo igral, v drugem pa bo igral z Alvarom Roblesom iz Španije ali z enim od kvalifikantov. Če bo uspešen v drugem krogu in nato v osmini finala, bi se mu v četrtfinalu lahko izpolnila želja, da bi se pomeril s Kitajcem Ma Longom. Težkega nasprotnika v prvem krogu bo imel Peter Hribar, ki se bo pomeril z Yang Wangom iz Slovaške, medtem ko Denija Kožula prav tako čaka eden od kvalifikantov.

Na ženskem turnirju bo Ana Tofant v prvem krogu glavnega turnirja igrala proti Jeon Jihee iz Južne Koreje, medtem ko Saro Tokić čaka ena od kvalifikantk. V moških dvojicah bosta Vovk Petrovski in Podobnik v prvem krogu igrala proti dvojici Huang Yan-Cheng in Liao Cheng-Ting iz Tajvana, Hribar in Kožul pa proti dvojici francoskima bratoma Alexisu in Felixu Lebrunu. S Francozinjama pa bosta igrali Tofantova in Tokićeva, kajti njuni nasprotnici bosta Prithika Pavade in Camille Lutz.

Napisala: Dare Rupar, Miha Štamcar

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh