Pred Tokiom še na EP v Varšavo

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je za zdaj edina slovenska ekipa, ki si je zagotovila nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu. Toda še pred odhodom v deželo vzhajajočega sonca Darka Jorgića, Bojana Tokića, Denija Kožula in Petra Hribarja od 22. do 27. junija v Varšavi čaka evropsko prvenstvo za posameznike in dvojice. Na njem bodo slovenske barve branile še Ana Tofant, Katarina Stražar in Lara Opeka. Svoje cilje in načrte so predstavili na današnji novinarski konferenci v Kongresni dvorani na Brdu pri Kranju.

»Spomnim se vprašanja nekdanjega igralca in danes novinarja, Uroša Šemrova, ki me je, ko sem pred več kot desetimi leti postal predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije, vprašal, kdaj bomo v Slovenijo pripeljali Jožeta Urha? In to je bila osnova za vse uspehe, ki smo jih v prihodnjih letih dosegli. Na največjih tekmovanjih je več kolajn od nas osvojil le judo. Zdaj so pred nami novi izzivi, Bojan Tokić bo tako že četrtič nastopil na olimpijskih igrah, prvič bomo na njih tudi z ekipo in trenutno smo edina slovenska ekipa, ki ji je to uspelo. Upam, da bo to uspelo tudi slovenskim košarkarjem. Prav tako ne smemo pozabiti, da sta Katarini Stražar na nedavnih olimpijskih kvalifikacijah manjkali le dve zmagi, da bi se uvrstila v Tokio. Vse to so uspehi, na katere smo lahko ponosni,« je v uvodu današnje novinarske konference dejal predsednik NTZS Marjan Hribar, ki ima tudi sam nemalo zaslug za velike uspehe slovenske moške reprezentance, ki se lahko pohvali še z bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v Luksemburgu pred štirimi leti.

Izbranci Andreje Ojsteršek Urh, ki so lani konec januarja navdušili z izrednimi predstavami na olimpijskih kvalifikacijah na Portugalskem, ko so po Iranu premagali še Indijo, so se nekaj časa pripravljali v trening centru Saarbrückna. V nedeljo je Darko Jorgić igral še finale nemškega državnega prvenstva, v katerem je njegov Saarbrücken naslov državnega prvaka moral prepustiti Borussii iz Düsseldorfa. V petek odhajajo na zaključne priprave pred EP v Varšavi.

»Trenutno razmišljamo le o evropskem prvenstvu. S fanti je veselje delati, saj na treningih resnično dajejo vse od sebe. Čeprav so poleti na sporedu olimpijske igre, bo za nas evropsko prvenstvo prav tako zelo pomembno. Vsakdo od četverice ima svoje cilje, moj je, da se domov vrnemo s kolajno. Mislim, da to ni neuresničljiv cilj. Vsekakor pa bomo tudi na olimpijskih igrah naredili vse, da čim bolje zastopamo Slovenijo in slovenski namizni tenis. Po Varšavi bomo imeli dva prosta dneva, nato nas čaka pet dni kondicijskih priprav na Rogli, pred odhodom na Japonsko pa se bomo še enkrat vrnili v Opatijo,« je o ciljih in poteku priprav dejala Andreja Ojsteršek Urh, selektorica slovenske moške reprezentance.

Tokić, Jorgić, Kožul in Hribar o svojih pričakovanjih

»Trenutno imam kakšne tri, štiri kilograme preveč, vendar sem s trenutno pripravljenostjo zadovoljen. Če bom izgubil še te odvečne kilograme, bo še toliko bolje,« je v smehu dejal izkušeni Bojan Tokić, ki se je seveda dotaknil tudi obeh tekmovanj, ki sta pred njim. »Evropsko prvenstvo bo lahko dobra popotnica za olimpijske igre, zato ne želim ničesar prehitevati. Gremo iz tekme v tekmo, glede na to, da smo le redkokdaj na televiziji, pa bodo olimpijske igre dobra priložnost, da se v dobri luči pokažemo slovenskim gledalcem. Olimpijski turnir v Tokiu bo zagotovo vrhunec letošnje sezone, po drugi strani pa se nikoli ne ve, kdaj se ti lahko vse ‘poklopi’,« je pred svojimi četrtimi olimpijskimi igrami razmišljal Tokić. Pred kratkim je postal tudi selektor belgijske moške reprezentance, zato o nastopu na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024 še ne razmišlja. Toda pri njem se nikoli ne ve, s svojim pristopom k treningom in tekmam pa je največja motivacija svojim mlajšim reprezentančnim kolegom.

»Žal mi je za izgubljeni finale v nemškem državnem prvenstvu, kajti drugega mesta si nihče ne zapomni. Toda po našem slabšem začetku, ko smo se dolgo borili za končnico, je tudi drugo mesto lep uspeh, Borussia pa si je naslov zaslužila. Veseli me, da sem v dobri formi. Na evropskem prvenstvu bom, če se ne motim, deveto postavljeni nosilec. Vse igralce, ki bodo nastopili v Varšavi, sem že premagal, in če bo forma na zdajšnji ravni, je vse možno. Seveda bo veliko odvisno tudi od žreba. Nekaj podobnega velja tudi za olimpijske igre,« je o svojih načrtih povedal Darko Jorgić.

»Nimam najboljših spominov z zadnjega evropskega prvenstva, ki sem ga odigral dokaj slabo, zato bo prvi cilj, da se prebijem iz kvalifikacijske skupine, v nadaljevanju pa bo veliko odvisno od žreba. S trenutno formo sem zelo zadovoljen, kar mi daje samozavest pred odhodom v Varšavo, kjer bo treba igrati tekmo za tekmo in se boriti za vsako točko. Kam me bo to pripeljalo, bomo šele videli. O nastopu na olimpijskih igrah pa razmišljam vse od trenutka, ko smo se nanje uvrstili. Želim si le, da v prvem krogu ne bi igrali proti Kitajski, imamo dober ekipni duh, smo tudi zelo borbeni in naredili bomo vse, da ne bomo razočarali,« je bil odločen Deni Kožul.

»Ker v letošnji sezoni nisem imel ravno veliko tekem, sem zelo vesel, da se bo kmalu začelo evropsko prvenstvo. Prvi cilj bo, da se prebijem na glavni žreb. Forma je v vzponu, verjamem, da bo do odhoda na Poljsko še boljša. Z uvrstitvijo na olimpijske igre se mi je izpolnila ena od otroških želja, bomo videli, kakšen bo žreb, vsekakor pa lahko premagamo vsakogar,« je odlično razpoloženje v moškem delu reprezentance potrdil tudi njen najmlajši član, Peter Hribar.

Z mlado žensko ekipo v Varšavo

Priprave na evropsko prvenstvo so danes začele tudi izbranke selektorice Vesne Ojsteršek, ki se jim bo v večernih urah pridružila tudi Ana Tofant, ki je na Brdu pri Kranju manjkala, saj je še imela klubske obveznosti. V Varšavi bosta ob njej igrali še Katarina Stražar in Lara Opeka. Njihovi cilji so sicer skromnejši kot pri fantih, vendar to ne pomeni, da so kaj manj odločne.

»Ničesar ne želim napovedovati, saj se zarečenega kruha največ poje. Želim si le, da bodo punce dale svoj maksimum, da bodo igrale hrabro in se ne bodo predale do zadnje točke. Imamo mlado ekipo, za vse tri igralke pa je značilno, da na največjih tekmovanjih običajno pokažejo svoje najboljše igre. Verjamem, da bo tako tudi v Varšavi,« je bila skromna v napovedih Vesna Ojsteršek.

V aprilu je na olimpijskih kvalifikacijah navduševala Katarina Stražar, ki ji je na predzadnji stopnički pot v Tokio preprečila Španka Maria Xiao. »Za mano je dobra sezona, še zlasti to velja za olimpijske kvalifikacije na Portugalskem. V avstrijskem prvenstvu bi sicer lahko igrala tudi boljše, vendar je bila proti koncu sezone forma v vzponu. Moj cilj je, da prikažem podobne igre, kot sem jih v olimpijskih kvalifikacijah, kar bi mi moralo prinesti uvrstitev na glavni žreb,« je želja Stražarjeve, ki je pred dobrimi štirinajstimi dnevi postala državna prvakinja do 21 let. V finalu je premagala Laro Opeka, debitantko na članskem evropskem prvenstvu.

»Glede na letošnje razmere, ko je bilo kar nekaj težav s treningih, zato občasno tudi z motivacijo, sem v kar dobri formi. Zame bo to prvo člansko prvenstvo, zato si želim, da bi prikazala res to igro, ki sem jo sposobna. V tem primeru lahko pričakujem tudi kakšen dober rezultat, vsekakor pa je prva želja, da pridem iz kvalifikacijske skupine,« je povedala Opeka.

Nobeni reprezentanci ne bo lahko proti Sloveniji

»Prepričan sem, da na olimpijskih igrah ne bo reprezentance, ki bi v miru pričakovala tekmo proti naši ekipi. Nisem še spoznal športnika, ki bi imel v sebi toliko pozitivne energije, kot jo ima naš kapetan ekipe. Bojan je svoje najboljše igre vedno pokazal na olimpijskih igrah, ko pa igra za ekipo, je to zanj še dodatna motivacija. Takrat da od sebe vedno več kot sto odstotkov in nikoli ne bom pozabil, ko je v Luksemburgu premagal oba Šveda. Potem imamo Darka, ki je vzhajajoča zvezda, odlične rezultate v nemškem državnem prvenstvu ima za sabo Deni, od vseh treh pa se je veliko naučil tudi Peter. Če k temu dodamo še Andrejo na klopi, je to razlog več za optimizem. Veseli pa me, da so v svojih napovedih odločne tudi naše igralke in da želijo na Poljskem zmagovati, ne samo sodelovati. In to je tisto, kar v športu šteje. Prav je, da smo spoštljivi do nasprotnikov, hkrati pa moramo verjeti samim sebi. Mislim, da obe ekipi to dokazujeta,« pa je novinarsko konferenco sklenil predsednik NTZS, Marjan Hribar.

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh