Po zmagi nad ZDA Slovenija v osmini finala SP

Slovenska namiznoteniška reprezentanca je na ekipnem svetovnem v odločilni tekmi za uvrstitev v osmino finala premagala ZDA s 3:0 in se prvič v zgodovini uvrstila med 16 najboljših reprezentanc na svetu. S kom bodo jutri igrali v osmini finala, bo znano šele po koncu tekem, ki se bodo začele ob 13. uri po srednjeevropskem času.

Mishel Levinski, ki je do zdaj, z izjemo tekme proti Kitajski, za ZDA v vsakič prinesel vsaj eno zmago, je bil proti razigranemu Darku Jorgiću brez pravih možnosti, da bi presenetil osmega igralca sveta. V prvem nizu je še držal korak z najboljšim slovenskim igralcem, nato pa je bil v drugem in tretjem ves čas v podrejenem položaju. Hrastničan je ves čas igral zbrano in zavzeto, za svojo predstavo pa je bil nagrajen z zadnjo točko v dvoboju, ko je žogica padla na sam rob nasprotnikove mize.

V drugem dvoboju sta se pomerila Deni Kožul in Jishan Liang Oba sta do zdaj tako kot pred njima Jorgić, na tem svetovnem prvenstvu, izgubila le po en dvoboj, oba proti Kitajcema. Bolj zbrano je v dvoboj vstopil Liang, ki je povedel s 5:1, vodil pa je tudi že z 9:3. S štirimi zaporednimi točkami se mu je Kožul približal na dve točki zaostanka (7:9), nato rešil dve zaključni žogici, tretjo pa je poslal čez mizo. V drugem nizu je Logatčan vodil z 9:7, vendar to ni bilo dovolj za izenačenje v nizih. Liang je izkoristil drugo zaključno žogico. Tudi v tretjem nizu in četrtem nizu je bil večinoma v prednosti Kožul, ki prednosti tokrat ni zapravil, o zmagovalcu obračuna pa je odločal peti niz, ki ga je boljše začel levoroki Američan in povedel s 4:2. Pri njegovem vodstvu s 6:3 je Kožul vzel time-avt, po njem pa zaigral kot prerojen. Američanu je prepustil le še dve točki, Slovenija pa je za uvrstitev v osmino finala potrebovala le še zmago.

Do nje je po hudem boju prišel Peter Hribar, ki je v drugem krogu proti Tajcu Pattaratornu Passari prišel do svoje sploh prve zmage na svetovnih prvenstvih. Zanjo je potreboval pet nizov, pet nizov pa je potreboval tudi proti Earlu Jamesu Altu, čeprav je po prvem kazalo na gladko zmago 23-letnika iz Šmarjeških Toplic. Toda v drugem je bil boljši Američan, ki je v tretjem spet osvojil le štiri točke. Ko je Hribar v četrtem nizu že vodil s 7:5, se je nasmihala slovenska zmaga, vendar je bila pot do nje še dolga. Alto je s šestimi zaporednimi točkami prišel do izenačenja v nizih, to pa je bilo tudi vse. V petem je bil večinoma v prednosti Hribar, ki je s prvo zaključno žogico slovenski reprezentanci priboril osmino finala.

»Najbolj pomembna je končna zmaga in ni pomembno, na kakšen način smo prišli do nje. Sam sem dobro odprli dvoboj in sem s svojo igro zadovoljen, medtem ko je Deni v prvih dveh nizih naredil preveč lahkih napak, vendar ga to ni zaustavilo. Ko se je zbral, je igral točko za točko, se boril za vsako in to mu je prineslo zmago. Vedeli smo, da Petra čaka težek dvoboj, še zlasti zato, ker je običajno pod stresom, ko igra pomembne tekme. Ampak na koncu je zmogel pritisk in prinesel točko h končni zmagi, v katero smo vsi verjeli,« se je ob prvi slovenski uvrstitvi v osmino finala veselil Darko Jorgić.

»Seveda sem ves čas verjela, da bo fantom uspelo, čeprav je Deni po koncu dvoboja dejal, da nas je namerno delal malce nervozne,« pa je zmago svojih izbrancev na daljavo komentirala obolela selektorica Andreja Ojsteršek Urh, ki je bila z njim spet v navezi preko video povezave.

Prvo mesto v skupini A je osvojila Kitajska, ki je bila s 3:0 boljša še od Tajske, druga je bila Slovenija, tretje ZDA, četrta Panama in peta Tajska.

Slovenija – ZDA   3:0

Darko Jorgić – Mishel Levinski   3:0 (7, 6, 4)

Deni Kožul – Jishan Liang           3:2 (-9, -10, 6, 7, 8)

Peter Hribar – Earl James Alto    3:2 (4, -5, 4, -7, 8)

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh