Jorgić po preobratu v finalu evropskega TOP 16 boljši od svetovnega podprvaka

Najboljši slovenski namiznoteniški igralec, Darko Jorgić, je na evropskem TOP 16 v Montreuxu, v finalu s 4:3 (-8, -5, 9, -10, 1, 10, 10) premagal Šveda Trulsa Möregardha, ki je novembra lani osvojil drugo mesto na svetovnem prvenstvu v Houstonu. Triindvajsetletni Hrastničan je bil v polfinalu s 4:1 (11, 10, -11, 6, 9)) boljši od Nemca Patricka Franziske, sicer svojega klubskega soigralca v Saarbrücknu, medtem ko je Möregardh s 4:1 (7, 8, 12, -7, 6) ugnal še enega Nemca, Tima Bolla.

Mladi, šele letni 20-letni Möregardh – rojstni dan je praznoval 16. februarja – ki je na svetovnem prvenstvu šele v finalu moral priznati premoč Kitajcu Fan Zhedongu, je bolje začel finalni obračun. V prvem nizu je povedel s 6:3, Jorgić je izid še izenačil na 6:6, v končnici pa je bil boljši Šved, ki je brez večjih težav dobil tudi drugi niz. Toda v tretjem nizu je Hrastničan le prišel do svoje igre, v izenačeni končnici pa je bil bolj zbran od nasprotnika. Četrti niz je bil podoben prvemu, le da je tokrat Möregardh povedel s 5:2, s štirimi zaporednimi točkami pa je do vodstva prišel slovenski igralec (6:5). Jorgić je imel tudi žogico za izenačenje v nizih, ki je ni izkoristil, zato pa je svojo prvo za vodstvo s 3:1 v nizih izkoristil Šved.

Nato pa je sledil popoln preobrat v režiji trenutno 17. igralca sveta. V petem nizu je nasprotniku prepustil le točko. Tudi v šestem nizu je bil ves čas v vodstvu, na koncu je prišel tudi do treh zaključnih žogic za izenačenje v nizih, toda nepopustljivi Möregardh se ni predal in je izid izenačil na 10:10. Na srečo je bil Jorgić dovolj zbran, da je v četrto le prišel do izenačenja. Podoben je bil tudi razplet odločilnega sedmega niza. Möregardh je še vodil s 5:4, s tremi zaporednimi točkami je vajeti igre v svoje roke prevzel Jorgić, ki je spet prišel do vodstva z 10:7 in podobno kot v šestem nizu, je do končne zmage in do zdaj svojega največjega uspeha prišel po četrti zaključni žogici.

»Za mano je res fantastičen dan. Od začetka sem verjel, da lahko premagam tako Franzisko kot Möregardha. Na koncu se je to tudi zgodilo. Proti Möregardhu dolgo nisem našel igre na njegov servis in prve udarce. Zelo sem se mučil, preden mi ga je s forhendom uspelo oddaljiti od mize. Ko mi je to uspelo, mi je bilo lažje igrati. Lahko bi bilo tudi že 2:2 v nizih, vendar po izgubljenem četrtem nizu nisem izgubil fokusa, verjel sem vase in že v naslednjem nizu sem ga premagal z 11:1. Resnično sem vesel tega uspeha,« je razplet finalnega obračuna komentiral Jorgić, ki je ob tem zaslužil tudi deset tisoč evrov. Ob njegovem slavju vsekakor ne smemo pozabiti na njegovo trenerko in selektorico slovenske moške reprezentance, Andrejo Ojsteršek Urh in moža, Jožeta Urha, ki imata nemalo zaslug za še en velik uspeh slovenskega namiznega tenisa.

Finale med Jorgićem in Möregardhom je bil najmlajši v 50-letni zgodovini evropskih TOP 16 (pred tem TOP 12), saj sta igralca skupaj stara le 43 let. Najmlajši zmagovalec do zdaj je bil Šved Jan Ove Waldner, leta 1984, ko je bil star 18 let, le leto dni starejši je bil dve leti pozneje njegov rojak Jörgren Persson, ki je bil v Montreuxu trener Möregardha.

»Za mano je res fantastičen dan. Od začetka sem verjel, da lahko premagam tako Franzisko kot Möregardha. Na koncu se je to tudi zgodilo. Proti Möregardhu dolgo nisem našel igre na njegov servis in prve udarce. Zelo sem se mučil, preden mi ga je s forhendom uspelo oddaljiti od mize. Ko mi je to uspelo, mi je bilo lažje igrati. Lahko bi bilo tudi že 2:2 v nizih, vendar po izgubljenem četrtem nizu nisem izgubil fokusa, verjel sem vase in že v naslednjem nizu sem ga premagal z 11:1. Resnično sem vesel tega uspeha,« je še dejal Jorgić.

V polfinalu prvič na kolena spravil tudi Franzisko

V klubskem obračunu, kajti tako Jorgić kot Franziska igrata za nemški Saarbrücken, je slavil 23-letni Hrastničan, ki je v prvem nizu zaostajal že za štiri točke (6:10), na koncu pa je izkoristil svojo drugo zaključno žogico. Tudi drugi niz je bil izenačen, saj si nihče do končnice ni priigral občutnejše prednosti, spet pa je bil Jorgić tisti, ki je niz dobil po svoji drugi zaključni žogici. Franziska je v tretjem nizu spet prišel do treh zaključnih žogic, vendar mu je Jorgić vrnil s štirimi zaporednimi točkami, toda vseeno se je zmage veselil Nemec. V četrtem je Hrastničan povedel s 7:0, na koncu pa je izkoristil svojo peto zaključno žogico. Tudi začetek šestega niza je bil v znamenju Jorgića, ki je povedel s 5:1, vodil je tudi 10:6, vendar je Franziska tri zaključne žogice ubranil, ne pa tudi četrte.

»To je bilo prvič, da sem premagal Patricka in sem te zmage še toliko bolj vesel. Težko je igrati proti nekomu, ki ga zelo dobro poznaš. V prvih treh nizih sem bil preveč pasiven in sem dolgo čakala na njegove napake, ko pa sem prevzel pobudo, sem dobil nadzor nad igro in to mi je tudi prineslo zmago,« pa je Jorgić dejal po zmagi nad Franzisko.

V prvem krogu je Jorgić s 4:0 (5, 5, 7, 2) premagal Danca Jonathana Grotha, v četrtfinalu pa Avstrijca Daniela Habesohna s 4:2 (8, 9, 6, -6, -7, 11).

Ženski TOP 16 Nemki Han Ying

V finalu ženskega TOP 16 je slavila Han Ying iz Nemčije, ki je s 4:0 (8, 12, 11, 7) premagala Rusinjo Polino Mihajlovo. Han Yingova je bila v polfinalu boljša od Romunke Bernadette Szocs s 4:0 (5, 5, 2, 6), Rusinj pa je s 4:2 (-9, 9, -11, 7, 7, 4) premagala Avstrijko Sofio Polcanovo.

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh