Jorgić in Tokić že v glavnem žrebu, drugi v kvalifikacijah

V torek se bo v Varšavi začelo evropsko namiznoteniško prvenstvo za posameznike in dvojice, ki bi moralo biti že lani, a je bilo zaradi epidemije koronavirusa prestavljeno. Ker bodo le mesec dni pozneje olimpijske igre v Tokiu, na katerih bo nastopila tudi slovenska moška reprezentanca, bo Varšava za nekatere le vmesna postaja do najpomembnejšega letošnjega športnega dogodka. A to ne pomeni, da evropske kolajne niso mamljive. Ravno nasprotno!

V preteklosti so slovenski namiznoteniški igralci in igralke na evropskih prvenstvih osvajali številne kolajne, zadnjo so osvojili pred štirimi leti na ekipnem prvenstvu v Luksemburgu. Od takratne četverice junakov bodo v Varšavi nastopili trije, Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul. Namesto Jana Žibrata, ki se je po evropskem prvenstvu v Nantesu poslovil od reprezentance in se posvetil trenerskemu delu, je zdaj v izbrani vrsti Peter Hribar.

V boj za čim boljše uvrstitve tako posamično kot v dvojicah

V slovenski reprezentanci, ki jo vodi  Andreja Ojsteršek Urh , največ pričakujejo od Jorgića, ki je osmo postavljen nosilec in mu ne bo treba igrati kvalifikacij. Tako kot tudi ne Tokiću, ki je med 106 prijavljenimi igralci na 27. mestu evropske lestvice, medtem ko Kožula in Hribarja v torek čakajo kvalifikacijski boji. Kožul bo igral v skupini 8, njegova nasprotnika pa bosta Rus Lev Kacman in Litovec Alfredas Udra. Oba sta ne evropski lestvici za njim. Težje delo čaka mlajšega Hribarja, ki se bo v skupini 5 pomeril z Italijanom Niagolom Stoyanovim, ki je nosilec te skupine in Poljakom Maciejem Kubikom, ki je na evropski lestvici za njim. V glavni žreb bodo napredovali zmagovalci skupin ter najboljših osem v repasažu, v katerem bodo igrali drugouvrščeni igralci kvalifikacij.

Vsi štirje bodo igrali tudi v moških dvojicah. Zelo zanimivo bo videti, kako se bosta ujela Jorgić in Hrvat Tomislav Pucar, ki bosta v prvem krogu glavnega žreba igrala proti Estoncu Aleksandru Lusinu in Moldavcu Vladislavu Ursuju. Slovenska selektorica Andreja Ojsteršek Urh velik upov polaga tudi v dvojec Tokić in Kožul, ki bosta za začetek igrala proti Moldavcu Andreju Putunticu in Srbu Dimitriju Levajcu, medtem ko bo Hribar z Italijanom Marcom Reschem Daldossom igral proti Turkoma Ibrahimiju Gündüzu in Abdullahu Yigenlerju.

Ne skrivajo visoke motiviranosti in ambicioznih ciljev

»Pred finalom nemškega prvenstva, v katerem je igral Jorgić, smo z belgijsko reprezentanco proti njim odigrali prijateljsko tekmo. Premagali smo jih, jaz pa sem bil boljši od Franziske, 15. igralca sveta. To me navdaja z optimizmom. Res je, da so olimpijske igre edina možnost, da se pojavimo na televiziji in se predstavimo širši javnosti, še zdaleč pa to ne pomeni, da gremo v Varšavo le na priprave za Tokio. Tudi na Poljsko odhajamo zmagovat,« je odločen neuničljivi 40-letni Tokić, ki je ob bronasti kolajni v Luksemburgu na evropskih prvenstvih osvojil še tri. Dve pred desetimi leti, ko je bilo EP prav tako na Poljskem, le da v Gdansku, ko je bil tretji tako med posamezniki kot v dvojicah s Srbom Aleksandrom Karakaševićem, s katerim sta bila tretja tudi dve leti pred tem v Stuttgartu.

»Pripravljenost še ni vrhunska, je pa dobro, kar se je pokazalo tudi na finalni tekmi nemškega prvenstva, ko sem prispeval edino točko za svoj klub Saarbrücken. Pred vsakim velikemu tekmovanju so pričakovanja visoka, tako je tudi pred letošnjim evropskim prvenstvom. Vse igralce poznam in vse sem v svoji karieri že premagal, zato gledam samo pozitivno naprej in mislim, da se lahko visoko uvrstim. Čeprav bodo le slab mesec po koncu evropskega prvenstva olimpijske igre, bosta oba turnirja zelo pomembna in med njima ne bom delal nobenih razlik,« je odločen Jorgić, ki zagotovo sodi, če ne v ožji, pa vsaj v širši krog kandidatov za kolajne.

»Nimam najboljših spominov z zadnjega evropskega prvenstva, ki sem ga odigral dokaj slabo, zato bo prvi cilj, da se prebijem iz kvalifikacijske skupine, v nadaljevanju pa bo veliko odvisno od žreba. S trenutno formo sem zelo zadovoljen, kar mi daje samozavest pred odhodom v Varšavo, kjer bo treba igrati tekmo za tekmo in se boriti za vsako točko. Kam me bo to pripeljalo, bomo šele videli. Najprej se bo treba uvrstiti v glavni žreb,« razmišlja korak za korakom Kožul, ki je še vedno aktualni slovenski državni prvak.

»Z zadovoljen sem s trenutno pripravljenostjo na treningu, videli pa bomo, kako bom to prenesel v tekme. Želim si preboj iz kvalifikacij v glavni del tekmovanja, to je glavni cilj, sicer pa vsaka zmaga šteje. O olimpijskih igrah trenutno sploh ne razmišljam, kajti evropsko prvenstvo je zame eden izmed ključnih turnirjev sezone, zato sem popolnoma osredotočen nanj. Takoj ko ga bo konec, pa bomo začeli priprave na Tokio,« je dobro razpoložen tudi Hribar, najmlajši član slovenske moške reprezentance.

Prid dekletih je prvi cilj uvrstiti se v glavni žreb

Nekoliko bolj skromni so cilji v slovenski ženski ekipi, kar je glede na mladost igralk tudi razumljivo. Vendar pa imata predvsem Katarina Stražar in Ana Tofant že izkušnje s tovrstnih tekmovanj, za Laro Opeka pa bo to prvo člansko prvenstvo.

»Z dekleti smo se pripravljale na Otočcu skupaj z najboljšimi dekleti U19 ITTF hopes. Zaradi prenatrpanega programa oziroma domačih tekmovanj smo priprave zaključile nekako po delih (priprave, skok domov na tekmo, spet nazaj na priprave). V kakšni formi so dekleta, se bo seveda najbolj pokazalo na samem turnirju, vsekakor so zelo motivirana in željna tekmovanja. V sezoni koronavirusa je bilo res veliko skupnih treningov, pa manj tekmovanj. Pričakovanja: verjamem, da bodo dekleta, dale svoj maksimum, že večkrat so dokazale, da na največjih tekmovanjih znajo presenetiti, tako da verjamem, da bodo tudi zdaj. V nedeljo smo imeli prvi trening, vendar ne v glavni dvorani, kjer bomo igrali. Dekleta so bile zadovoljna, vendar se velikokrat dogaja, da so trening dvorane čisto nekaj drugega kot glavne, žogice se ne odbijajo enako, tukaj je res veliko dejavnikov ki vpliva na igro. Ampak pustimo se presenetiti,« zaupa svojim varovankam Vesna Ojsteršek, selektorica slovenske ženske reprezentance.

»S trenutno pripravljenostjo sem kar zadovoljna, le na dvorano in odboj žogice se moram se malo privaditi. Glede na žreb se mi zdi, da imam priložnost doseči prvo mesto v skupini in s tem dobiti boljšo postavitev za glavni del tekmovanja. To je za enkrat moj cilj. Za naprej pa pokazati cim boljšo igro in upam, da pripravim kakšno presenečenje,« je v pričakovanji evropskega prvenstva Stražarjeva, ki je aprila navduševala na olimpijskih kvalifikacijah v portugalskem Guimaresu, kjer jo je dva koraka pred ciljem zaustavila Španka Maria Xiao, ki se je pozneje uvrstila na olimpijske igre. Aktualna slovenska državna prvakinja do 21 let bo v Varšavi igrala v kvalifikacijski skupini 11, njeni nasprotnici pa bosta Avstrijka Karoline Mischek in Tessy Gonderinger iz Luksemburga.

»Komaj čakam, da bomo lahko preizkusili pogoje v glavni dvorani, saj smo do zdaj trenirali le v trening dvorani. Mislim, da sem dobro pripravljena, zadovoljna pa sem tudi z žrebom, ki mi je namenil ugodno kvalifikacijsko skupino. Če bom prikazala svoje najboljše igre, se lahko prebijem v glavni žreb, kar je tudi moj prvi cilj. Prav tako sem mnenja, da imava s Katarino ugoden žreb za preboj v finalni del tekmovanja tudi v kategoriji ženskih dvojic,« je o svojih načrtih na evropskem prvenstvu povedala Tofantova, ki jo v kvalifikacijski skupini 11 čakata Francozinja Maire Migot in Linda Zečiri s Kosova.

»Zase lahko rečem, da sem kar dobro pripravljena pred začetkom tekmovanja. Kar se pa tiče pričakovanj, mi bo najbolj pomembno, da prikažem svojo najboljšo igro, s katero bi se bilo mogoče prebiti tudi v glavni žreb. Tako da če mi uspe prikazati namizni tenis, ki sem ga sposobna, bodo s tem zagotovo prišli tudi dobri rezultati,« je pred svojim prvim članskim evropskim prvenstvom dejala Opeka, ki bo igrala v peti kvalifikacijski skupini. Njeni nasprotnici bosta Nemka Sabine Winter in Litovka Kornelija Riliskyte.

Tudi v dvojicah

Stražarjeva in Tofantova bosta v dvojicah v prvem krogu kvalifikacij igrali proti Nrvežankama Rikke Skatter in Rebekka Carlsen, Opeka pa bo s Hrvatico Hano Arapović igrala proti Belorusinji Darji Kisel in Ukrajinki Solomiji Bratejko.

Slovenska reprezentanca bo imela tudi dve mešani dvojici. Kožul in Stražarjeva bosta v prvem krogu prosta, ne pa tudi Hribar in Opeka, ki se bosta pomerila proti portugalski dvojici Diogo Carvalho in Leila Oliveira.

Pred tremi leti je na evropskem prvenstvu v Alicanteju naslov evropskega prvaka osvojil Nemec Timo Boll, ki je tokrat tretji nosilec. Pred njim sta Šved Mattias Falck in še en Nemec, Dimitrij Ovtcharov. V ženski konkurenci bo naslov branila domačinka Li Qian, ki pa je šele osma nosilka. Prva je Avstrijka Sofia Polcanova, ki je bila v Alicanteju tretja.

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh