Jorgić, Cvetko in Hribar do zmage, dober odpor deklet

Prvi dan ekipnega evropskega prvenstva v Cluju v Romuniji je oslabljena slovenska moška reprezentanca v skupini premagala Finsko s 3:1. V sredo bodo izbranci Andreje Ojsteršek Urh igrali z Luksemburgom. V prvem krogu pa je praznih rok ostala slovenska ženska reprezentanca, ki je navkljub dobri igri proti Češki izgubila z 1:3. V sredo bodo Slovenke igrale še z Ukrajino.

Čeprav je v prvem dvoboju Peter Hribar proti najboljšemu finskemu igralcu, Benedeku Olahu, ostal praznih rok, si zasluži pohvale za igro, ki jo je prikazal proti 78. igralcu svetovne lestvice ITTF. Tridesetletni Olah je bil v prvem in drugem nizu blizu poraza, v tretjem pa je devet let mlajših Hribar le prišel do zmage. Toda v četrtem nizu so do izraza prišle večje izkušnje Finca, ki je na nedavnem WTT Star Contenderju igral v četrtfinalu.

Darko Jorgić, ki je z današnjim dnem na 23. mestu svetovne lestvice ITTF, kar je najboljša uvrstitev Slovenca, do zdaj sta bila z Bojanom Tokićem na 25. mestu, je imel proti Alexu Naumiju, 266. igralcu sveta, nekaj težav le v uvodnem nizu. Najboljši slovenski igralec je do svoje druge in hkrati odločilne zmage za Slovenijo prišel v dvoboju z Olahom. Po odličnem začetku je v drugem nizu vajeti igre prepustil finskemu igralcu, ki je bil v tretjem nizu daleč od uspeha, v četrtem pa je Hrastničan v izenačeni igri izkoristil že svojo prvo zaključno žogico.

V svojem prvem nastopu na članskem evropskem prvenstvu pa je svojo nalogo odlično opravil 22-letni Tilen Cvetko, ki je imel manjšo krizo le v tretjem nizu, v preostalih treh pa je brez večjih težav premagal sedem let starejšega Samulija Soineja.

»Vsi trije si zaslužijo pohvale. Vidi se, da so fantje željni dokazovanja. Dobro, Darko je svoje opravil, vendar sta tudi oba debitanta prikazala odlično igro. Peter je 78. igralcu svetovne lestvice, ki je v Dohi na poti do četrtfinala premagal nekaj azijskih igralcev prikazal vrhunsko igro, seveda pa je tu še Tilen. Soine je zelo neugoden s svojimi ‘bunkami’, za nameček pa je v prvem nizu z gumo na forhend strani zadel mizo, tako da je moral dvoboj nadaljevati s svojim rezervnim loparjem. Nič, prva tekma je za nami, gremo naprej,« je bila s prikazano igro svojih varovancev resnično lahko zadovoljna Andreja Ojsteršek Urh, selektorica slovenske reprezentance.

V drugi tekmi skupini H je Romunija s 3:1 premagala Luksemburg.

Pohvale za hrabrost, točke vseeno Čehinjam

V svojem prvem nastopu v skupini D so bile izbranke Vesne Ojsteršek s hrabro igro blizu presenečenja proti Čehinjam, ki so bile v tem dvoboju velike favoritinje. Na koncu so vlogo favoritinj sicer upravičile, vendar so se morale za zmago pošteno potruditi. V prvem dvoboju je Katarina Stražar premagala Katerino Tomanovsko s 3:1. Najboljša češka igralka, Hana Matelova, 50. igralka svetovne lestvice, je resda brez izgubljenega niza premagala Laro Opeko, ki je na svetovni lestvici ITTF na 646. mestu, vendar sta se dva niza končala na razliko.

Tudi Ana Tofant je proti Zdeni Blaskovi odlično začela dvoboj, dobila uvodni niz na razliko, po slabšem drugem pa je bila v tretjem in četrtem v končnici premalo zbrano. Vse pohvale si za svojo predstavo proti Matelovi zasluži Stražarjeva, ki je bila v prvem nizu daleč od uspeha, zato pa je v nadaljevanju izkušena 32-letna Čehinja morala vložiti veliko napora, da je strla odpor enajst let mlajše Slovenke.

»Šle smo na vse ali nič. Tudi postava je bila temu primerno postavljena: Katarina na enki, Lara na dvojki in Ana na trojki. Dekleta so pokazale res odlično igro in se čisto enakovredno merile s Čehinjami, ki so na svetovni lestvici veliko boljše od nas. Lahko rečem, da ni veliko manjkalo do zmage, da smo bile zelo blizu, in če bi se kakšna žogica obrnila v našo koristi, če bi nasprotnice imele kakšen ‘pardon’ manj, bi se veselile zmage. Kakorkoli, zelo sem zadovoljna s prikazanim, ne smemo pozabiti da smo ena izmed najmlajših ekip na tem EP. Jutri nas čaka še tekma z Ukrajinkami, ki so po igri in tudi na papirju se močnejše od Čehinj, vendar verjamem, da bodo dekleta dala vse od sebe in prikazale odlično igro,« je po dvoboju dejala Vesna Ojsteršek, selektorica slovenske ženske reprezentance.

Izida prvega kroga

Moški

Slovenija – Finska         3:1

Peter Hribar – Benedek Olah                     1:3 (-10, -9, 8, -5)

Darko Jorgić – Alex Naumi                       3:0 (10, 5, 8)

Tilen Cvetko – Samuli Soine                     3:1 (6, 7, -4, 8)

Darko Jorgić – Benedek Olah                    3:1  (4, -6, 7, 9)

Ženske

Slovenija – Češka   1:3

Katarina Stražar – Katerina Tomanovska 3:1 (8, 6, -8, 6)

Lara Opeka – Hana Matelova                   0:3 (-9, -7, -10)

Ana Tofant – Zdena Blaskova                  1:3 (10, -4, -9, -10)

Katarina Stražar – Hana Matelova            1:3 (-4, -9, 8, -9)

 

Delite prispevek
Natisni
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-pošta
Logo NTZSNa vrh